Ett fyllo körde på en elstolpe i närheten av var vi bor. Vårt hus blev strömlöst en timme och sedan kom den tillbaka.
Vi märkte ganska snabbt att flera elprylar hemma permanent slutat att fungera t.ex. satellitmottagaren.
Vad kan ha hänt, kortis vid stolpen som påverkar hela vägen ner till varje fastighet?m Strömspikar? Vad pratar vi om för spänningar och strömmar i sådana här elstolpar/elledningar?
Stolpen var av samma typ som på bilden nedan.
Det där är en mellanspänningstolpe (11kV) med tre faser, i närheten av förbrukarna sitter antingen en stolptransformator eller en nätstation som transformerar ned spänningen till 400V och skapar ett jordtag/nollpunkt för en PEN ledare. I kundens anläggning (alternativt i serviscentralen om det är väldigt nytt) delas PEN upp i PE och N.
Det borde således inte ha hänt något med era förbrukare om en sådan där stolpe blivit påkörd - i alla fall inte ute på linjen.
Intressant.
Hur kan ett avbrott orsaka att något går sönder?
Kan tänka mej att ett blixtnedslag i ledningen kan förstöra apparater, men då är det väl inte det efterföljande
avbrottet som förstör utrustning, eller hur?
Telia är duktiga på att SMS:a när åskan närmar sig mitt område. De rekommenderar att dra ut nätsladdar
till elektronisk utrustning. Då blir det ju avbrott...
Vi hade liknande ledningar när vi bodde på landet, när en gubbe körde på ledningen med en skogsmaskin så varierade spänningen mellan 100V och 300V typ i uttagen, mycket märkligt, en stund lös lamporna svagt, sen drog de på som bara den. Minns inte om något annat än lampor gick sönder då... kanske en gammal DVD spelare men den åkte i soporna. När jag felanmälde det så muttrade teknikern om att det förmodligen var 0an från transformatorn som hade gått..
Om man har en satellitmottagare, eller liknande, som alltid är på och som är några år gammal så kan den ibland vara svår att få igång efter avbrott. Det beror på att elektrolytkondensatorer åldrats och när de svalnar så blir kapacitansen för låg. Det kan gå att få igång apparaterna genom att värma dem lite med hårtork eller liknande. Bäst är naturligtvis att hitta de dåliga kondensatorerna och byta dem.
stolp/ortstrafon brukar vara en Y/D-trafo med D på högspänningssidan och Y för koppling till brukarna då krysset i Y är punkten som skapar 0-ledaren. Att det kan finnas mer ledare än dom 3 på högspänningssidan kan vara åskavledare för sträckor man misstänker är benägna för åsknedslag (slättmark och stolparna är högsta punkterna i området), ibland om det är en vajer bit under ledarna med små skyltar som varna för högspänning tex. vid vägövergångar och man kanske körde med höga fordon.
Förr fanns det korgar/grindar uppe vid stolpen på var sida om vägen när sträckningen gick över vägar, som skulle fånga upp nedfallande tråd om det hände och inte hamna i höjd med trafiken på vägen etc.
---
Om jordledaren går av mot trafon så kan man få alla spänningar mellan 0-400 Volt på sin 230V-uttag och det helt beroende på hur de andra faserna är belastade - är alla faser lika belastade mha. större värmare så kan spänningen ligga hyfsat rätt, men kör man bara med en eller 2 faser som tex. många spisar använder sig av så kan spänningen åka upp och ned ganska mycket om man ändrar värmeinställningarna på plattan och ju mindre som förbrukas totalt, ju mer åker spänningarna upp och ned vid laständring.
nu med switchade nätaggregat och energisparlampor som huvudsakliga laster i en fastighet där man leder ström bara vid period-toppen av halvperioden så är situationen förmodligen ännu värre...
Om en stolptransformator tappar jordförbindelse vad kan resultatet bli på 230/400V sidan ??
Nja, i ett normalt driftfall händer inte något om förbindelsen mellan transformator och jordtaget går av, det som händer är i princip att man förlorar skydd mot jordslutning där den främmande delen inte sitter sammankopplad med elcentralen. I princip är det som att köra en generator utan jordspett.
Den kritiska delen i matningen är är PEN ledaren som utgår från transformatorns mittpunkt och utgör noll-referens för 1-fas apparater - går den av så kommer spänningen i ett 1-fas uttag variera mellan 230V och 400V beroende på vad det finns för 3-fas laster inkopplade.
Nej, du får mellan 0-400V i uttaget om PEN ledaren (eller N-ledaren i ett femledarsystem) släpper.
Jordtaget är enbart en säkerhetsfunktion som även skall finnas på generatorer och UPS:er (jepp, hur många här har sett en UPS med eget jordtag? Troligen inte så många men det skall finnas enligt reglerna).