Skulle behöva lite hjälp med hur jag ska koppla upp ett shiftregister mot en 16F88. Jag har förstått att jag behöver en datapinne och en klockpinne, men vilka pinnar på logikkretsen ska egentligen användas, och hur ska resten kopplas?
Tackar för den länken. Han använder dock tre pinnar för att hämta ingångsvärdena. Har för mig att det ska räcka med enbart två, genom att man kopplar SHIFT/LOAD till jord eller 5V. Kan man göra så eller är jag helt ute och cyklar (det verkar ju annars konstigt att kommandot SHIFTIN i PicBasic enbart vill ha två portar)?
Förmodligen vill du kunna ladda registret med nya värden utan att störa vad som nu är kopplat på utgångarna? Då behöver du också använda SHITLOAD-pinnen.
"Load" används helt enkelt för att låsa värdena så att man kan läsa ut dom. Pulsa den en gång, och sedan är det bara att köra shiftin-funktionen. Kör med pulseout-kommandot om du har ett sådant i PicBasic.
Det är alltid bra att kolla databladet och se hur kretsen verkligen är uppbyggt. De flesta sådana här kretsar är ju inte så avancerade egentligen. Från databladet av 165:an.
Sodjan: Ja det är ju faktiskt ett alternativ... Har nog sett dom där nån gång men glömt bort dom! Det finns ju nån I2C sak i PCF serien oxå som gör samma sak men den hade inte Elfa som ytmonterad...
Du menar Philips PCF-serie ?
Jag har för mig att de har ett lite annorlunda sätt att hantera I/O-pinnarna.
De är både in- och ut-gång samtidigt m.h.a av pullups eller något sådant.
Microchip kretsarna (som även finns i I2C om man föredrar det) är lite
mer "normala" med kontrollregister för att sätta pinnar som in- eller ut-gång.
Sen är det klart, det är lite dyrare än standard 74HC shiftregister...