Temperaturreglerat vattenbad - Sous Vide
Re: Temperaturreglerat vattenbad - Sous Vide
Hade upp Homo Ludens projekt här för några år sedan om en filmprocessor
med tempererat vattenbad.
Studera hur den lösningen är konstruerad.
Dallas DS18S20 används.
http://ludens.cl/Electron/photoproc/photoprc.html
med tempererat vattenbad.
Studera hur den lösningen är konstruerad.
Dallas DS18S20 används.
http://ludens.cl/Electron/photoproc/photoprc.html
Re: Temperaturreglerat vattenbad - Sous Vide
Ett ganska snyggt och praktiskt Sous Vide-bygge:
http://www.lindens.nu/
http://www.lindens.nu/http_projekt/sous-vide/sv.htm
http://www.lindens.nu/
http://www.lindens.nu/http_projekt/sous-vide/sv.htm
- Mediespecialist
- Inlägg: 479
- Blev medlem: 18 oktober 2010, 18:43:24
- Ort: Kalmar
- Kontakt:
Re: Temperaturreglerat vattenbad - Sous Vide
Här är några bilder från nyårsaftonens lilla middag.
Vi körde till 57 och sen en tur på grillen.
/ petter
Vi körde till 57 och sen en tur på grillen.
/ petter
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Re: Temperaturreglerat vattenbad - Sous Vide
Ni som tillagar mat på detta vis, jag såg i någon av länkarna så hade dom med en pump som cirkulerade vattnet för jämn temp, har ni oxå med det på era hembyggda kokare, eller är det bara överkurs.
Min tanke just nu är att använda den gamla fritösen och en elektronisk golvvärmetermostat som gick att ställa om till högre gradtal, funkar bra till ölbryggningen.
Salle
Min tanke just nu är att använda den gamla fritösen och en elektronisk golvvärmetermostat som gick att ställa om till högre gradtal, funkar bra till ölbryggningen.
Salle
- Mediespecialist
- Inlägg: 479
- Blev medlem: 18 oktober 2010, 18:43:24
- Ort: Kalmar
- Kontakt:
Re: Temperaturreglerat vattenbad - Sous Vide
Jag har inte någon pump, det funkar bra utan i vanliga fall.
Men om det är fullt i med köttpåsar så att självcirkulationen
inte funkar pumpen behövas för jämnare temp.
/ petter
Men om det är fullt i med köttpåsar så att självcirkulationen
inte funkar pumpen behövas för jämnare temp.
/ petter
Senast redigerad av Mediespecialist 1 januari 2014, 19:19:03, redigerad totalt 1 gång.
- Mediespecialist
- Inlägg: 479
- Blev medlem: 18 oktober 2010, 18:43:24
- Ort: Kalmar
- Kontakt:
Re: Temperaturreglerat vattenbad - Sous Vide
hcb:
Imponerande och kanske en "något" överdriven setup....
Vad var det som blev "inte helt tillfredsställande" ?
MotoX:
Jag kollade effekten på min värmare och det är 300w i min "slow cocker".
När den är uppe på inställd temperatur är "till och från" tiden på värmningen
lika långa alltså en Duty på 50% och det är ju då med mina 300w.
När Pid:en var färdigbyggd så provade jag den med en 2000w extraplatta på jobbet
och en gryta med några liter vatten och det funkade inte alls... Självsvängde runt inställd
temperatur som aldrig blev stabil. Med nuvarande setup så ligger temperaturen helt fast på
den inställda tempen.
Så prova med en värmare först och se om det räcker.
/ Petter
Imponerande och kanske en "något" överdriven setup....

Vad var det som blev "inte helt tillfredsställande" ?
MotoX:
Jag kollade effekten på min värmare och det är 300w i min "slow cocker".
När den är uppe på inställd temperatur är "till och från" tiden på värmningen
lika långa alltså en Duty på 50% och det är ju då med mina 300w.
När Pid:en var färdigbyggd så provade jag den med en 2000w extraplatta på jobbet
och en gryta med några liter vatten och det funkade inte alls... Självsvängde runt inställd
temperatur som aldrig blev stabil. Med nuvarande setup så ligger temperaturen helt fast på
den inställda tempen.
Så prova med en värmare först och se om det räcker.
/ Petter
Re: Temperaturreglerat vattenbad - Sous Vide
Max-tempen ligger på ca 95C.netrunner skrev:Vad är max-temperaturen Sous Vide?
Det skulle ju vara trevligt med en "flytande doppvärmare inklusive termostat". Bara att lägga i en bytta (som är djup nog) och ställa in temperaturen. Tyvärr måste nog termostaten vara avsedd för att klara samma temperatur om man lägger på ett lock... och det kanske man vill göra.
Intressant förslag om att ha en flytande doppvärmare, blir väl en del skillnad på kapsling dock med tanke på den mycket högre luftfuktigheten om man lägger locket på och låter doppvärmaren vara under locket. Det ger ju dock lite intressanta idéer om att ha värmare och vissa andra nödvändigheter i den flytande enheten och gå ut med en flerledarkabel till styrenheten som man låter sitta utanpå tanken. Kul tanke!
Re: Temperaturreglerat vattenbad - Sous Vide
Ja en slowcooker rymmer väl inte många liter gissar jag på och då kan jag tänka mig att 2kW ger väldiga svängningar (även om PIDn väl borde gå att trimma in någorlunda till den vattenmängden?). Jag körde 5 liter i en kastrull häromdagen med mina två doppvärmare på sammanlagt 1kW vid uppvärmningen och kopplade sedan bort en av dom för att köra på 500W med till- och frånslagsreglering. Det blev lite överskjut som jag skyller på dålig cirkulation (värmarna har redan värmt upp en del av vattnet över önskad temp innan givaren registrerat temperaturökningen). Som jag tror jag skrev tidigare körde jag 1kW med 15 liter vatten i kylväskan med cirkulation av en akvariepump tidigare vilket gav ett reglerat temperaturfönster på kanske 0,6C med enkelt till- och frånslag. En PIDreglering på det hade nog fått till en mycket väl balanserad temperatur, jag orkade bara inte krångla med det eftersom 0,6C var acceptabelt vid tillfället.Mediespecialist skrev:Jag kollade effekten på min värmare och det är 300w i min "slow cocker".
När den är uppe på inställd temperatur är "till och från" tiden på värmningen
lika långa alltså en Duty på 50% och det är ju då med mina 300w.
När Pid:en var färdigbyggd så provade jag den med en 2000w extraplatta på jobbet
och en gryta med några liter vatten och det funkade inte alls... Självsvängde runt inställd
temperatur som aldrig blev stabil. Med nuvarande setup så ligger temperaturen helt fast på
den inställda tempen.
Så prova med en värmare först och se om det räcker.
Senast redigerad av MotoX 1 januari 2014, 23:58:51, redigerad totalt 1 gång.
Re: Temperaturreglerat vattenbad - Sous Vide
Gillar absolut detta bygge! Snyggt med diskstället som rostfritt skyddsgaller, PID-regulatorn blir billig men jag vill fortsätta hålla mig till arduinon för att ha möjligheten att utöka med lite timers och liknande i fortsättningen. Jag labbar ju fortfarande så den ger en trevlig frihet för att kunna utöka lite.janders skrev:Ett ganska snyggt och praktiskt Sous Vide-bygge:
http://www.lindens.nu/
http://www.lindens.nu/http_projekt/sous-vide/sv.htm
Han använder sig av en doppvänlig vattenpump men som han säger är dessa inte menade för så höga temperaturer. Jag kan fortfarande inte hitta en pump för max ett par hundralappar som skall klara vatten vid 95C, jag kommer förmodligen fortsätta kolla på möjligheten att bygga in en propeller i ett lopp som sköter cirkulationen med motorn i säkert förvar uppe i controllerboxen.
Jag tackar för länken!
Re: Temperaturreglerat vattenbad - Sous Vide
Hur stort behöver kärlet vara ? . Jag har ett vattenbad som jag byggde för varmhållning åt ett kaffé som inte finns mer.
kärlet är ca L*B*H 8-900*400*120mm. 1700W värmare i botten. Balja i 1,25mm rostfritt som står på 4ben. PT100 givare.
Kärlet var anpassat för "standard restaurang uppläggnings behållare" som finns i nägon form av modulsystem.
Intresserad så kan bilder ordnas.
kärlet är ca L*B*H 8-900*400*120mm. 1700W värmare i botten. Balja i 1,25mm rostfritt som står på 4ben. PT100 givare.
Kärlet var anpassat för "standard restaurang uppläggnings behållare" som finns i nägon form av modulsystem.
Intresserad så kan bilder ordnas.
Re: Temperaturreglerat vattenbad - Sous Vide
Tack BMI men jag är tyvärr inte intresserad av något fast kärl utan är ute efter att bygga en doppvärmare jag kan flytta mellan olika kärl.
- hcb
- Moderator
- Inlägg: 5973
- Blev medlem: 23 februari 2007, 21:44:50
- Skype: hcbecker
- Ort: Lystrup / Uppsala
- Kontakt:
Re: Temperaturreglerat vattenbad - Sous Vide
Mediespecialist>Vad var det som blev "inte helt tillfredsställande" ?
Köttet blev litet mer genomstekt (genomkokt, snarare) än jag menade och inte så mört som alla redogörelser på nätet lovat. Det var nötkött som hölls vid 55.7 °C (okalibrerad termometer, jag vet!) i fyra timmar. Nå, frysen är fyll med kött, så det är bara att gå på det igen
Köttet blev litet mer genomstekt (genomkokt, snarare) än jag menade och inte så mört som alla redogörelser på nätet lovat. Det var nötkött som hölls vid 55.7 °C (okalibrerad termometer, jag vet!) i fyra timmar. Nå, frysen är fyll med kött, så det är bara att gå på det igen

Re: Temperaturreglerat vattenbad - Sous Vide
JAg köpte en sån här
http://www.aliexpress.com/item/200-240V ... 63645.html
Slängde in den i en liten låda http://elektronikforumet.com/forum/view ... at#p963485
Den håller sig på nån grads diff på vattnet, jag kör med en fritös med 3 liter volym i och ett 2000W element så det är förmodligen anledningen till att det hinner svänga lite i temp..
Ett exempel på resultat http://elektronikforumet.com/forum/view ... de#p974778
Följer instruktioner på denna sida http://www.douglasbaldwin.com/sous-vide.html
Har kört den sedan maj och har bara haft bra resultat, kycklingfile som körts i 72 grader och bränna ytan på sen bara är sjukt bra, senast körde jag rådjursadel 1 timme på 58 grader tex, mycket till grillen blev det i sommras! allt från ryggbiff, entrecot, kyckling, oxfile, fläskfile osv osv
En sak som man kanske glömmer i jakten på det perfekta köttet är att köra grönsaker i låg temp länge, de "kokas" ju i sitt eget spad så de smakar mera.
http://www.aliexpress.com/item/200-240V ... 63645.html
Slängde in den i en liten låda http://elektronikforumet.com/forum/view ... at#p963485
Den håller sig på nån grads diff på vattnet, jag kör med en fritös med 3 liter volym i och ett 2000W element så det är förmodligen anledningen till att det hinner svänga lite i temp..
Ett exempel på resultat http://elektronikforumet.com/forum/view ... de#p974778
Följer instruktioner på denna sida http://www.douglasbaldwin.com/sous-vide.html
Har kört den sedan maj och har bara haft bra resultat, kycklingfile som körts i 72 grader och bränna ytan på sen bara är sjukt bra, senast körde jag rådjursadel 1 timme på 58 grader tex, mycket till grillen blev det i sommras! allt från ryggbiff, entrecot, kyckling, oxfile, fläskfile osv osv
En sak som man kanske glömmer i jakten på det perfekta köttet är att köra grönsaker i låg temp länge, de "kokas" ju i sitt eget spad så de smakar mera.