Problem med frysbox

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
1151rehn
Inlägg: 1
Blev medlem: 23 september 2023, 16:47:36

Problem med frysbox

Inlägg av 1151rehn »

Hej alla klokare än jag. Fick en frysbox av en kollega, en Cylinda fb300 från ca 2007. den hade funkat bra sist han hade använt den för många år sen sa han. Nu verkar den funka sådär... varningslampan lyser konstant och endast nedre tredjedelen av boxen blir runt -18 grader. Uppe vid locket ligger den runt -5 efter ca 18 timmar. Har läst så mycket jag kan hitta men blir inte riktigt klok på vad felet kan vara. Termostaten? Har provat med infrysningsfunktion också och det är ingen skillnad. Behövs det fyllas på köldmedium? Tacksam för svar, den var trots allt gratis så det hade inte svidit jättemycket om jag kan laga den för några hundralappar.
Jolly
Inlägg: 57
Blev medlem: 31 augusti 2023, 17:59:19

Re: Problem med frysbox

Inlägg av Jolly »

Kan det vara så att den inte orkar hålla hela boxen nedkyld, utan bara den nedre delen där kylan lägger sig? I så fall kan orsaken vara t.ex. köldmediabrist.
Användarvisningsbild
pi314
Inlägg: 4634
Blev medlem: 23 oktober 2021, 19:22:37
Ort: Stockholm

Re: Problem med frysbox

Inlägg av pi314 »

Går kompressorn hela tiden?
I så fall kan det vara något fel som gör att du har otillräcklig kyleffekt.

Har du tittat runt locket, så att det är tätt?
Ett läckage kan släppa in en hel del värme.

Hur och när mäter du temperaturen?
I en tom frys svänger temperaturen en hel del. Varorna, kanske främst vattnet i varorna stabiliserar temperaturen.

Om du mäter med termometer, försök att mäta när kompressorn har gått, men just slår ifrån.
Under förutättning att den slår ifrån.

/Pi
svanted
Inlägg: 5013
Blev medlem: 30 augusti 2010, 21:20:38
Ort: Umeå

Re: Problem med frysbox

Inlägg av svanted »

Det är nog för lite köldmedium så att den bara kyler längst ner, en frysbox kan hålla kallt utan lock, kylan sjunker ner och stannar där, om det inte finns ngt hål så att den sipprar ut. Att fylla på medium är inte enkelt. Det du kan göra är att montera en fläkt i ett vertikalt rör på insidan som blandar ner den varmare luften som ligger ovanpå. Då kanske den funkar ett tag till, men det är ju lite vanskligt att ha matvaror i den, det kan ju ta ett tag innan man upptäcker att det lagt av helt.
Användarvisningsbild
Henry
Inlägg: 23419
Blev medlem: 20 april 2005, 02:52:47
Ort: Lund

Re: Problem med frysbox

Inlägg av Henry »

Jag ser det absolut som köldmediebrist, visst ok kompressorn kan väl också ha fått nåt fnatt men mindre sannolikt. En frysbox har rätt bra drag i sig och skall gå ned till flera minus i hela boxen utan något i förhållandevis snabbt så inom ett dygn skall det vara tiotals minus i hela boxen.

I värsta fall ha någon slinga i väggarna börjat läcka pga fukt och det är i princip ej fix bart, i bästa fall kan du se oljestänk inne där kompressorn är genom att någon yta på något rör är blankare än de andra och ser ut att vara vått men det är extremt små mängder så det är inget som rinner eller så men det kan indikera på en läcka.
MiaM
Inlägg: 9529
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: Problem med frysbox

Inlägg av MiaM »

Om köldmedel läckt ut så kan det för övrigt också vara bra att inte köra den mer innan ev åtgärd ifall man faktiskt är sugen på att laga den. Om läckan är på ett ställe med lågt tryck (inte så jättetroligt, men....) så kan den suga in luft i läckan när kompressorn går = dåligt.

Håller med om att det är krångligt och antagligen inte ekonomiskt lönsamt att laga.

Vad för köldmedel har den? Bör stå på typbeteckning. Sannolikt är det något som personer utan rätt behörighet inte får meka med, men om det skulle vara nåt som inte har sådana regler (t.ex. R290, inte särskilt troligt på en frys tror jag?) så kan det vara ett potentiellt projekt att ge sig på efter att först ha kollat upp alla säkerhetsgrejer (R290 är i princip gasol fast bättre renhetsgrad, så gas som sipprar ut vid t.ex. hårdlödning kommer att brinna, så inget man bör syssla med inomhus, man bör fylla systemet med kväve medan man löder osv och man bör tänka efter var en låga ev kan uppstå)
Skriv svar