Somfy styrning av markiser, en fungerar inte längre.

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Hans-L
Inlägg: 1
Blev medlem: 10 maj 2023, 11:12:57

Somfy styrning av markiser, en fungerar inte längre.

Inlägg av Hans-L »

Hej, Har en ca 15 år gammal markisinstallation med 4 markiser på samma styrning. Somfy. En har börjat krångla. Den reagerar inte på automatiken, t ex ner när sol o s v. Kan bara styra den med ”manuell knappstyrning” på Somfy-enheten, oftast efter många tryckningar. Hörs relätillslag vid varje tryck men motorn startar först efter flera tryck. De övriga 3 fungerar bra. Relä-problem? Tacksam för tips att felsöka och åtgärda! Hans-L
Användarvisningsbild
Danny
Inlägg: 2875
Blev medlem: 17 maj 2007, 16:30:37
Ort: Skåne

Re: Somfy styrning av markiser, en fungerar inte längre.

Inlägg av Danny »

Ja, det låter som reläproblem
farbrorh
Inlägg: 1
Blev medlem: 16 september 2023, 13:05:14

Re: Somfy styrning av markiser, en fungerar inte längre.

Inlägg av farbrorh »

Hej Hans,

Jag jobbar med detta i min yrkesroll, i mer eller mindre alla segment inom solavskärmning.

Högst troligt kan det vara så att din motor har gett upp på grund av ålder. Men jag tycker ändå att detta är relevant att skriva om då många av produkterna som Somfy tillverkade för 15år sedan fortfarande tillverkas och säljs. Börja att läsa åtgärd 3 den inledande texten om motorn innan du kavlar upp ärmarna och börjar med felsökningen.

Här kommer rangordning på troligt fel.

1 oxidering på motorkabeln eller taskig elektrisk anslutning.
2 motorn kass pga av ålder. Motorn har nått sin beräknade livslängd för väldigt många år sedan.
3 kasst relä i motorkontrollen.


Åtgärd 1:
Gå utomhus följ motorkabelns till det strulande solskyddet. Är motorkabelns skarvad på utsidan av fasaden t.ex i en kopplingsdosa eller likvärdigt? Bryt huvudströmbrytaren i din elcentral. Öppna kopplingsdosan denna skala om ledarna införskaffa kopplingsklämmor wago 221-412. Clas Ohlson eller elbutik.se. finns det fukt i kopplingsdosan överväg då att byta denna. Annars borra två stycken små 2mm hål på kopplingsdosan undersida för dränage. Testa av att köra solskyddet manuellt via automatiken.

Åtgärd 2. Felsöka/åtgärda taskig elektrisk anslutning i motorkontroll:

Öppna din motorkontroll (reläbox). Ligger motorkablarna logiskt anslutna i din motorkontroll dvs. Kan du lista ut vilken kabel som är till din strulande markis. Annars kör du en bakvänd uteslutning, koppla ur nollan ( blå ledare) för att identifiera vilken motor som då slutar upp att fungera. När du identifierat vilken motorkabeln som hör till din strulande markis. Bryt huvudsäkring i din elcentral. På med pannlampan och koppla ur motorkabelns 4st ledare inspektera dem. Ser någon bränd ut eller skadad? Vid behov skala om ledarna och polera/skrapa bort sot på kontakt ytan i skruvterminalen. Såg något taskigt ut då kanske du har åtgärdat felet. Återanslut ledarna, slå på huvudsäkring testa av om det funkar att köra solskyddet manuellt nu. Om det fungerar. Bryt huvudströmbrytaren igen koppla ur motorkabelns ledare igen och koppla in en av de andra markiserna motorkabel till dessa terminaler. Funkar det nu? Om ja, då är det ett motor relaterat fel i den strulande markisen (gå vidare till åtgärd 3). Om nej, då är det ett bekymmer med reläboxen. Det enda som kvarstår att göra om det reläbox relaterat problem är att kontrollera eller byta den keramiska säkringen som sitter i det relät. Funkar inte detta behöver reläboxen bytas ut. Är reläboxen av typen IB så går det att köpa en ny. Om reläboxen är av typ RK då är det värre för dessa går ej att köpa av Somfy längre. Då behöver du skicka foton på din automatik och reläbox så kan jag vägleda dig vilken utrustning som måste bytas ut.

Åtgärd 3
Innan du går på detta bör du vara medveten om att motorn har definitivt nått sin beräknade livslängd för väldigt många år sedan. Har du upplevt att motorn kännas trött och gå långsamt eller stannar efter en liten stunds körning. Då behöver motorn bytas.

Konstatera vilken motor du har i din markis.
Motorerna i en markis är av typen rörmotor, det betyder att den är inuti dukröret som markisväven ligger pårullad på. I markisens ena änden brukar man visuellt se motorns ände. Eftersom du har Somfy automatik chansar jag på att du har Somfy motor också. Sitter det två stycken ovala plastdetaljer på motorn 1st gul samt 1st vit (dessa används för att ställa in markiserna övre och nedre stopp). Om ja då ansluts motorkabeln in i motorn med en löstagbar kontakt. Motorn heter då Somfy LT50. Som en näst sista åtgärd kan du lossa denna kontaktdel och inspektera så ingen oxidering uppstått inuti motorns samt kontaktens kontaktytor.

Lycka till!
Skriv svar