Electrokit Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 10.38 2020-04-09

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 16 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 16.45 2019-12-26 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 11.44 2009-05-11
Inlägg: 837
Ort: Småland
Lite nyfiken hur ni gör från ritning (Fusion 360, Solidworks, Eagle, m.m) till maskin?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.49 2019-12-26 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 18842
Ort: Säter
Jag skriver programmet för hand. :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.12 2019-12-26 

Blev medlem: 10.40 2009-11-28
Inlägg: 1427
Ort: Stockholm
Använder inbyggda CAM-delen i Fusion 360.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.41 2019-12-26 

Blev medlem: 19.16 2009-04-24
Inlägg: 1090
Min svarv har nog varit datoriserad drygt tio år nu. Jag har aldrig använt någon cam-programvara utan skrivit allt för hand, eller skrivit program i andra språk för att generera g-god (tänk om maskinerna kunde köra ett riktigt programspråk från början, det vore ju fantastiskt). Det finns nog på att-göra-listan att fixa till en postprocessor tilll fusion 360 för att kunna använda cam, men anledningen till att det inte hänt är nog att behovet av intrikata former för mig är väldigt litet, och det känns som om det komplicerar processen med mäta/korrigera för att få till precisa diametrar.

Jag kör nog till största del program jag skrivit tidigare som jag ändrar parametrar i för att passa det jobb jag har framför mig. I andra hand MDI och först i tredje hand program skrivna för jobbet.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 02.06 2019-12-27 

Blev medlem: 10.40 2009-11-28
Inlägg: 1427
Ort: Stockholm
Problemet är att för drygt 60 år sedan när RS-274 skapades var det bästa programspråket försatt styra dessa maskiner. :-)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 03.14 2019-12-27 

Blev medlem: 11.20 2009-05-26
Inlägg: 6341
Ort: Kristinehamn
För att få till en så billig lösning som möjligt så använder jag mig av en Arduino Mega och tre stycken billiga 3 ampers drivare från ebay. Motorerna är från skrotade systemskrivare som jag fått gratis. och programmet som skickar Gkoderna är gratisprogrammet Universal Gcode Platform som tar emot Gcode från Fusin360, i Arduinon har jag laddat in GBRL från GitHub. Postprocessor för GBRL finns i Fusion360.

Länk till test.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 09.13 2019-12-27 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.06 2017-04-15
Inlägg: 1007
Ort: Malmö
Jag köpte Vectric Vcarve, uppgraderade sedan till Vectric Aspire, där gör jag i stort sett allt jag fräser på min CNC6040. Jag kör fn. Mach3 som program till fräsen men sneglar på UCCNC.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 09.20 2019-12-27 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 18842
Ort: Säter
Ska man fräsa 3D-formade ytor då bör man nog ha ett CAM-program.
Annars är ju olika former av Dialog-programmering populärt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.59 2019-12-27 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.22 2008-04-17
Inlägg: 696
Ort: Staffanstorp
Design och CAM i fusion 360, för över med USB till fräsen som kör Mach3, krascha fräsen för att jag gjort fel -> börja om. :lol:
Skriver dock vissa program för själv, tycker det är ett intressant sätt att lära sig och ger mer kontroll än fusion360 tycker jag.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.59 2019-12-28 

Blev medlem: 15.57 2014-06-17
Inlägg: 99
Ort: Lund
Ritar o programmerar i Fusion 360 på någon av mina datorer, oftast någon laptop. Lägger programmet på en USB sticka o för över programmet till en PC som kör TNCServer mot fräsen via RS232, antingen drip eller för över programmet beroende på storlek.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.45 2020-01-04 

Blev medlem: 16.55 2017-05-17
Inlägg: 157
Ort: Oslo, Norge
FreeCAD - > VCarve -> CNC fres


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.03 2020-01-04 

Blev medlem: 10.14 2018-07-24
Inlägg: 39
Mindre prylar görs för hand på maskinen,blir det större så använder jag fusion till ritning och beredning.
Ritar oftast hemma och sparar i molnet och åker till garaget och öppnar Fusion på en laptop och "drip feed" till maskinen via TNC remote.

God fortsättning
Christian


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.22 2020-01-05 

Blev medlem: 13.35 2015-02-26
Inlägg: 52
Ort: Linköping
SolidWorks - ESTL CAM - Mach3


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.52 2020-01-05 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.36 2013-10-24
Inlägg: 1684
Ort: Småland - lite utanför Gränna
Kör en pryl i Fusion 360 och sparar i gruppen som grannen "råkar" vara med i och hoppas att han har tid och lust att köra igång sitt program (Fusion - Mach3) och köra ut till CNC-maskinen. Min egna fräs har ännu inte kommit till det stadiet att det går att tänka på någon tillverkning.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.16 2020-01-06 

Blev medlem: 21.47 2004-09-18
Inlägg: 811
Det beror mycket beroende på styrsystem och hur komplex programmeringen är.

På jobbet kör vi Heidenhainfräsarna till +90% med programmering för hand. Man har mycket mer koll på exakt vad maskinen gör och med lite knep o knåp med label pch Q variabler så kan man hålla programmen korta, strukturerade och lättlästa o lätta att modifiera. Vid avancerade konturer, 3D kopierfräsning mm så ritar vi i Solidworks och gör programmen i antingen Edgecam eller Gibbscam.

Svarvarna ritar oftare sina profiler direkt i cad/cam och lägger in verktygsbanorna.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 16 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: bitflip och 5 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010