Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 14.07 2020-01-18

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 18 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 17.23 2018-12-11 

Blev medlem: 16.38 2013-03-13
Inlägg: 199
Jag börjar inse att flaskhalsen just nu i när jag fräser delar är verktygsbytena. Har 4-5 olika verktyg/konor som jag byter mellan.
Eftersom jag inte riktigt satt mig in i hur de olika koordinatsystemen i Mach3 fungerar så ser mina byten ut så här;

- när det är dags för verktygsbyte, tryck på home-läget i mach3 för att få tillräcklig med plats att plocka ut verktyget.
- Plocka ut det gamla och stoppa in det nya verktyget
- Tryck på STOP i mach3 så att fräsen går att jogga manuellt
- Jogga till en känd punkt och stega ner Z-axeln manuellt tills att skäret rör plåten (använder stegfunktionen i mach3. Först 10-delar och sen 100-delar)


Använder Fusion 360 och Mach3 som sagt. Någon som har förslag på hur man kan använda de olika koordinatsystemen och hur man kan få dessa kopplade till verktygen i fusion?
Övrig optimering välkomnas också! :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.37 2018-12-11 

Blev medlem: 20.01 2009-10-29
Inlägg: 2128
Har du alltså olika verktygshållare som verktygen sitter i så att verktyget hamnar likadant i spindeln varje gång? I så fall bör det väl finnas en verktygslista i Mach 3 där du skriver in längden på varje verktyg och ger den ett verktygsnummer. Sen använder sätter du rätt verktygsnummer på rätt verktyg i din verktygslista i Fusion360 så att ISO-koden som genereras har med verktygsnummer när den fortsätter programmet efter bytet.

Jag har skrivit om en Fanuc-postprocessor så att min DDCSV controller kör till bytes-position, pausar och visar med text på skärmen vilket verktyg den vill ha. Man sätter i det verktyget och trycker start så läses verktygslängden(från verktygslistan i controllern) för verktyget(som har samma nummer i min Fusion-verktygslista) in på efterföljande Z-rörelse.

Det där med att "använda de olika koordinatsystemen och få dessa kopplade till verktygen i fusion" förstår jag inte riktigt. Varför vill du byta koordinatsystem när du byter verktyg? Det blir väl bara Z som ändras. Om det är en vanlig 3-axlig XYZ-fräs och inte någon mystisk maskin förstås :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.12 2018-12-12 

Blev medlem: 16.38 2013-03-13
Inlägg: 199
Ja, det är väl en sanning med modifikation... Jag har verktygshållare till 'nästan' alla verktyg jag behöver. Om det är mycket material att skrota bort, brukar jag byta pinne i hållaren en eller ett par gånger.

Men det är väl inte mer än att jag kan köpa 1-2 st verktygshållare till. För jag antar att det blir svårt och hålla på med både och. Jag är inte tillräckligt mjukvarukille för att skriva egna script så jag får nog förlita mig på minnet eller vad som finns tillgängligt i mach3. :lol:


Hur mäter du längden på verktyget rent praktiskt? Stegar ner mot en känd yta och räknar utifrån koordinaterna?


Någon som har gjort detta i mach3?


Finns det någon här inne som använder sån här? Hur funkar det egentligen?
Bild


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.44 2018-12-12 

Blev medlem: 06.51 2008-05-19
Inlägg: 22559
Ort: Upplands väsby
Man brukar "nolla" alla verktyg mot en referensyta ja, enklast med en sån där som du visar bild på. (Fast just den där ser inte ut att vara så hög precision, den ser svarvad ut, de jag har använt har varit planslipade. Men det beror ju på vad man fräser om man behöver tusendelar eller inte.)

D.v.s. det är ungefär samma process som du skriver att du redan gör. Men du behöver bara göra det en gång för varje verktyg om du kan spara värdena i en verktygslista.

Centrum på alla verktyg är ju samma så det är bara Z du behöver.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 00.23 2018-12-13 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.27 2011-08-14
Inlägg: 1523
Den funkar så att den undre delen är elektriskt isolerad från underlaget. Man sätter krokodilklämman på verktyget och kör ner så det blir el kontakt. Det blir som en brytare.
Man behöver veta avståndét mellan koord.sys centrum och kontaktytan. Hade ett litet skript för att annat cnc system. Det blev några rörelser innan det var uppmätt, men tror inte jag har det kvar. Var typ gå till x y, gå ner i z tills touch, gå upp, gå ner i z långsamt till touch, z-värdet minus kontaktytans z eller hur det nu var ska matas in som längd för verktyget.
Jag använde den ett antal gånger och det fungerar. Men man behövde avståndet mellan ytan och koord sys nollan och det är enkelt att ta fram. Men det är också enkelt att nolla in ett verktyg mnauellt genom att mata i z som du gör tills det tar emot. Och dét gjorde jag för det mesta trots allt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.33 2018-12-13 

Blev medlem: 06.51 2008-05-19
Inlägg: 22559
Ort: Upplands väsby
Höjden på "pucken" brukar väl vara specad? (Men är det en billig puck kanske den inte är så exakt.)

Det finns såna där puckar som fungerar som en strömbrytare istället, men de är ju inte lika exakta som en som går på kontakt. Även om den går på kontakt är ytan fjädrande så man inte kör sönder den om man råkar gå lite för långt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.39 2018-12-13 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.33 2005-12-09
Inlägg: 3583
Ort: Helsingborg
Jag hade satt upp det precis som om maskinen hade ATC men då med en paus i G-koden för verktygsbytet istället för automagi. Så efter man manuellt har bytt verktyg och trycker kör så går den automagiskt ner och mäter längden, upp max Z, in XY, ner Z och börjar bearbeta. Borde ju finnas folk med ATC-maskin som har gjort kod för detta till Fusion och Mach där man bara behöver modifera ett par rader.

Brytarna med 3 kulpar har rätt byggd avrundat 0 repterfel (< 0.001 mm) och det är många som har gjort enkla hemkokta varianter av dem. Om flera kloka huvuden på EF slår sig samman så kan de nog tillverka en sådan modul som både kan användas som mätprob och verktygsprob för några 100-lappar/st.

Jag köpte den här som professionellt är att betrakta som lågpris (1/10 av Renishaws) till jobbet för att experimentera med:
https://www.tormach.com/store/index.php ... ortrelay=1


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 00.33 2018-12-14 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.48 2005-01-28
Inlägg: 5820
Ort: X-län
Av det jag läst i tråden borde detta fungera:
Mät in alla verktygen innan du börjar köra och märk verktygen / sätt en etikett på varje verktyg med texten T1, T2 osv.
Lägg in verktygens mätvärden i Mach 3 verktygslistan.
Då blir programmet:


"Med verktygsregister & CAM"
Gör dina verktygsvägar i CAM och skapa alla verktygen i CAM programmet och se till att alla verktygens data stämmer med de uppmätta.
Gör verktygsvägen på så sätt att när jobbet är klart parkerar du verktyget på "M53" positionen.
Öppna CNC-kods filen i notepad eller liknade och (Ctrl+H) byt bort alla "M6" (verktygsbyte med maskin) till "M0" (tvingat kör stopp, till tryck på kör)
I övrigt rör du inte något annat i CNC-koden.
Kod: [Expandera/Minimera] [Hämta] (Untitled.txt)
(Se till att T1 sitter i spendeln)
(----- Tool 1-----)
G53      (Maskin koordinatsystem)
G0 X0 Y0 (Går till maskin nollan)
M0       (Stoppat programmet, till cykelstart för att fortsätta)
(Spindeln är stoppad och du byter verktyget, när det är klart tryck cykelstart)
G54      (Arbetes koordinatsystem)
M3 ....  (Startar spindeln)
T01      (Verktyg )
G43 H1   (Läser in längden på T1 från verktygslistan)
G0 X Y   (till start position för börja arbeta med T1)
G1 ..... (Arbetar med T1)
......
G0 Z200  (Klar med verktyg T1, 200=lyft till frigång)
(----- Tool 2-----)
G53      (Maskin koordinatsystem)
G0 X0 Y0 (Går till maskin nollan)
M0       (Stoppat programmet, till cykelstart för att fortsätta)
(Spindeln är stoppad och du byter verktyget, när det är klart tryck cykelstart)
G54      (Arbetes koordinatsystem)
T02      (Verktyg )
G43 H2   (Läser in längden på T2 från verktygslistan)
M3 ....  (Startar spindeln)
G0 X Y   (till start position för börja arbeta med T2)
G1 ..... (Arbetar med T2)
......
G0 Z200  (Klar med verktyg T2, 200=lyft till frigång)

(----- Tool 3-----)
G53      (Maskin koordinatsystem)
G0 X0 Y0 (Går till maskin nollan)
M0       (Stoppat programmet, till cykelstart för att fortsätta)
(Spindeln är stoppad och du byter verktyget, när det är klart tryck cykelstart)
G54      (Arbetes koordinatsystem)
M3 ....  (Startar spindeln)
T03      (Verktyg )
G43 H3   (Läser in längden på T3 från verktygslistan)
G0 X Y   (till start position för börja arbeta med T3)
G1 ..... (Arbetar med T3)
......
G0 Z200  (Klar med verktyg T3, 200=lyft till frigång)






"Verktygsbyte genom koordinatsystem, inget verktygsregister"
Gör alla verktygsvägar i CAM.
Gör verktygsvägen på så sätt att när jobbet är klart parkerar du verktyget på "M53" positionen.
Öppna CNC-kods filen i notepad eller liknade och (Ctrl+H) byt bort alla "M6" (verktygsbyte med maskin) till "M0" (tvingat kör stopp, till tryck på kör)
Lägg in G54, G55, G56 osv direkt efter "M0", varje koordinatsystem har samma X & Y men justerat Z beroende på vilket verktyg du använder.
I övrigt rör du inte något annat i CNC-koden.
Kod: [Expandera/Minimera] [Hämta] (Untitled.txt)
(Se till att T1 sitter i spendeln)
(----- Tool 1-----)
G53      (Maskin koordinatsystem)
G0 X0 Y0 (Går till maskin nollan)
M0       (Stoppat programmet, till cykelstart för att fortsätta)
(Spindeln är stoppad och du byter verktyget, när det är klart tryck cykelstart)
G54      (Arbetes koordinatsystem, Z anpassat för för T1)
M3 ....  (Startar spindeln)
G0 X Y   (till start position för börja arbeta med T1)
G1 ..... (Arbetar med T1)
......
G0 Z200  (Klar med verktyg T1, 200=lyft till frigång)
(----- Tool 2-----)
G53      (Maskin koordinatsystem)
G0 X0 Y0 (Går till maskin nollan)
M0       (Stoppat programmet, till cykelstart för att fortsätta)
(Spindeln är stoppad och du byter verktyget, när det är klart tryck cykelstart)
G55      (Arbetes koordinatsystem, Z anpassat för för T2)
M3 ....  (Startar spindeln)
G0 X Y   (till start position för börja arbeta med T2)
G1 ..... (Arbetar med T2)
......
G0 Z200  (Klar med verktyg T2, 200=lyft till frigång)

(----- Tool 3-----)
G53      (Maskin koordinatsystem)
G0 X0 Y0 (Går till maskin nollan)
M0       (Stoppat programmet, till cykelstart för att fortsätta)
(Spindeln är stoppad och du byter verktyget, när det är klart tryck cykelstart)
G56      (Arbetes koordinatsystem, Z anpassat för för T3)
M3 ....  (Startar spindeln)
G0 X Y   (till start position för börja arbeta med T3)
G1 ..... (Arbetar med T3)
......
G0 Z200  (Klar med verktyg T3, 200=lyft till frigång)



Ref:
https://www.cnccookbook.com/g54-g92-g52 ... nc-g-code/
https://www.cnccookbook.com/g-code-tool-change-m06/
https://machmotion.com/documentation/So ... Manual.pdf

Vi som jobbar med CNC mäter inte in verktygen live med prob vid varje verktygsväxling vanligtvis, utan verktyget mäts upp när det monteras ihop och sedan läggs det i verktygslistan i maskinen och vid körning ropar CNC programmet in verktygets längd eller radien beroende på vad för operation som ska utföras och samma verktygs lista ligger i CAM programmet.
På en del CNC maskiner förekommer det säkert att systemet själv kollar om verktyg fortfarande är helt.
Det kan naturligtvis finnas maskiner i produktion som mäter diameter och längd på verktyg men jag tror inte det görs vid varje verktygsbyte (M6), möjligen när man sätter in ett nytt verktyg i verktygsmagasinet.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 00.50 2018-12-14 

Blev medlem: 10.40 2009-11-28
Inlägg: 1291
Ort: Stockholm
Jag mäter in mina verktyg manuellt med en sådan här
Länken var visst inte så bra.

https://www.bemasweden.com/hojdinstverk ... f048df0bce


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.32 2018-12-14 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 18293
Ort: Säter
lgrfbs skrev:
Lägg in G54, G55, G56 osv direkt efter "M0", varje koordinatsystem har samma X & Y men justerat Z beroende på vilket verktyg du använder.
G54-G59 är väl inte lämpligt att använda?
Det är ju fixturoffsets.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.16 2018-12-14 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.48 2005-01-28
Inlägg: 5820
Ort: X-län
Nej, det är inte lämpligt, men när verktygen byts för hand.
Som jag ser det finns det två sätt att hantera det problem som tråden handlar om:
A; Lös det genom verktygslistan i styrsystemet = rätta sättet att göra det på.
B; Lura systemet genom att ändra Z-höjden på ämnet och ha konstant verktygslängd. Fungerar troligen bara på 2D körningar.
Bilaga:
CNC_trix.png

Om verktyg A har en längd på 20mm och verktyg B har en längd på 40mm. Biten är 20mm hög
G54 X10 Y10 Z40 = Verktyg A
G55 X10 Y10 Z60 = Verktyg B

Det var så jag tänkte i alla fall, hur som använd verktygslistorna i programmen så blir allt mycket mer rätt och lättare.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 09.38 2018-12-15 

Blev medlem: 16.38 2013-03-13
Inlägg: 199
lgrfbs skrev:
Massa, massa, massa matnyttigt



Tack för den där infon!

Det får bli att beställa lite fler verktygshållare och konfigurera verktygslistan :tumupp:

lär återkomma med frågor när hållarna är hemma :lol:


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.18 2018-12-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 18293
Ort: Säter
Man kan ha en mätapparat vid sidan om maskinen också.
Det har jag på en av maskinerna.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.45 2018-12-16 

Blev medlem: 10.14 2018-07-24
Inlägg: 34
Hej,
Kan jag flika in med en fråga?


Kan jag ha ett eget verktygsregister i Fusion?
Som det är nu "bygger" jag mina verktyg varje gång.
Jag har en del verktyg som aldrig ändras på,50mm hörnfräs,20mm hårdmetall pinne,mätproben osv.
Knäppte på verktygsregistret i styrsystemet(heidenhain 355) precis och tänkte pilla lite med detta.

ha en bra kväll
Christian


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.53 2018-12-16 

Blev medlem: 16.26 2009-02-13
Inlägg: 965
Ort: Jönköping
Ja, Du kan ha lokala register eller register lagrat i molnet.
--per


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 18 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: arvidb och 5 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010