Optimera verktygsbyten när man inte har ATC?

Robot, CNC, Pneumatik, Hydraulik, mm
Anders K
Inlägg: 203
Blev medlem: 13 mars 2013, 16:38:57

Optimera verktygsbyten när man inte har ATC?

Inlägg av Anders K »

Jag börjar inse att flaskhalsen just nu i när jag fräser delar är verktygsbytena. Har 4-5 olika verktyg/konor som jag byter mellan.
Eftersom jag inte riktigt satt mig in i hur de olika koordinatsystemen i Mach3 fungerar så ser mina byten ut så här;

- när det är dags för verktygsbyte, tryck på home-läget i mach3 för att få tillräcklig med plats att plocka ut verktyget.
- Plocka ut det gamla och stoppa in det nya verktyget
- Tryck på STOP i mach3 så att fräsen går att jogga manuellt
- Jogga till en känd punkt och stega ner Z-axeln manuellt tills att skäret rör plåten (använder stegfunktionen i mach3. Först 10-delar och sen 100-delar)


Använder Fusion 360 och Mach3 som sagt. Någon som har förslag på hur man kan använda de olika koordinatsystemen och hur man kan få dessa kopplade till verktygen i fusion?
Övrig optimering välkomnas också! :)
Glattnos
Inlägg: 2301
Blev medlem: 29 oktober 2009, 20:01:18

Re: Optimera verktygsbyten när man inte har ATC?

Inlägg av Glattnos »

Har du alltså olika verktygshållare som verktygen sitter i så att verktyget hamnar likadant i spindeln varje gång? I så fall bör det väl finnas en verktygslista i Mach 3 där du skriver in längden på varje verktyg och ger den ett verktygsnummer. Sen använder sätter du rätt verktygsnummer på rätt verktyg i din verktygslista i Fusion360 så att ISO-koden som genereras har med verktygsnummer när den fortsätter programmet efter bytet.

Jag har skrivit om en Fanuc-postprocessor så att min DDCSV controller kör till bytes-position, pausar och visar med text på skärmen vilket verktyg den vill ha. Man sätter i det verktyget och trycker start så läses verktygslängden(från verktygslistan i controllern) för verktyget(som har samma nummer i min Fusion-verktygslista) in på efterföljande Z-rörelse.

Det där med att "använda de olika koordinatsystemen och få dessa kopplade till verktygen i fusion" förstår jag inte riktigt. Varför vill du byta koordinatsystem när du byter verktyg? Det blir väl bara Z som ändras. Om det är en vanlig 3-axlig XYZ-fräs och inte någon mystisk maskin förstås :)
Anders K
Inlägg: 203
Blev medlem: 13 mars 2013, 16:38:57

Re: Optimera verktygsbyten när man inte har ATC?

Inlägg av Anders K »

Ja, det är väl en sanning med modifikation... Jag har verktygshållare till 'nästan' alla verktyg jag behöver. Om det är mycket material att skrota bort, brukar jag byta pinne i hållaren en eller ett par gånger.

Men det är väl inte mer än att jag kan köpa 1-2 st verktygshållare till. För jag antar att det blir svårt och hålla på med både och. Jag är inte tillräckligt mjukvarukille för att skriva egna script så jag får nog förlita mig på minnet eller vad som finns tillgängligt i mach3. :lol:


Hur mäter du längden på verktyget rent praktiskt? Stegar ner mot en känd yta och räknar utifrån koordinaterna?


Någon som har gjort detta i mach3?


Finns det någon här inne som använder sån här? Hur funkar det egentligen?
Bild
Nerre
Inlägg: 23337
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: Optimera verktygsbyten när man inte har ATC?

Inlägg av Nerre »

Man brukar "nolla" alla verktyg mot en referensyta ja, enklast med en sån där som du visar bild på. (Fast just den där ser inte ut att vara så hög precision, den ser svarvad ut, de jag har använt har varit planslipade. Men det beror ju på vad man fräser om man behöver tusendelar eller inte.)

D.v.s. det är ungefär samma process som du skriver att du redan gör. Men du behöver bara göra det en gång för varje verktyg om du kan spara värdena i en verktygslista.

Centrum på alla verktyg är ju samma så det är bara Z du behöver.
Användarvisningsbild
hawkan
Inlägg: 1739
Blev medlem: 14 augusti 2011, 10:27:40

Re: Optimera verktygsbyten när man inte har ATC?

Inlägg av hawkan »

Den funkar så att den undre delen är elektriskt isolerad från underlaget. Man sätter krokodilklämman på verktyget och kör ner så det blir el kontakt. Det blir som en brytare.
Man behöver veta avståndét mellan koord.sys centrum och kontaktytan. Hade ett litet skript för att annat cnc system. Det blev några rörelser innan det var uppmätt, men tror inte jag har det kvar. Var typ gå till x y, gå ner i z tills touch, gå upp, gå ner i z långsamt till touch, z-värdet minus kontaktytans z eller hur det nu var ska matas in som längd för verktyget.
Jag använde den ett antal gånger och det fungerar. Men man behövde avståndet mellan ytan och koord sys nollan och det är enkelt att ta fram. Men det är också enkelt att nolla in ett verktyg mnauellt genom att mata i z som du gör tills det tar emot. Och dét gjorde jag för det mesta trots allt.
Nerre
Inlägg: 23337
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: Optimera verktygsbyten när man inte har ATC?

Inlägg av Nerre »

Höjden på "pucken" brukar väl vara specad? (Men är det en billig puck kanske den inte är så exakt.)

Det finns såna där puckar som fungerar som en strömbrytare istället, men de är ju inte lika exakta som en som går på kontakt. Även om den går på kontakt är ytan fjädrande så man inte kör sönder den om man råkar gå lite för långt.
Användarvisningsbild
Krille Krokodil
Inlägg: 3746
Blev medlem: 9 december 2005, 22:33:11
Ort: Helsingborg

Re: Optimera verktygsbyten när man inte har ATC?

Inlägg av Krille Krokodil »

Jag hade satt upp det precis som om maskinen hade ATC men då med en paus i G-koden för verktygsbytet istället för automagi. Så efter man manuellt har bytt verktyg och trycker kör så går den automagiskt ner och mäter längden, upp max Z, in XY, ner Z och börjar bearbeta. Borde ju finnas folk med ATC-maskin som har gjort kod för detta till Fusion och Mach där man bara behöver modifera ett par rader.

Brytarna med 3 kulpar har rätt byggd avrundat 0 repterfel (< 0.001 mm) och det är många som har gjort enkla hemkokta varianter av dem. Om flera kloka huvuden på EF slår sig samman så kan de nog tillverka en sådan modul som både kan användas som mätprob och verktygsprob för några 100-lappar/st.

Jag köpte den här som professionellt är att betrakta som lågpris (1/10 av Renishaws) till jobbet för att experimentera med:
https://www.tormach.com/store/index.php ... ortrelay=1
Användarvisningsbild
lgrfbs
Inlägg: 6005
Blev medlem: 28 januari 2005, 15:48:53
Ort: X-län
Kontakt:

Re: Optimera verktygsbyten när man inte har ATC?

Inlägg av lgrfbs »

Av det jag läst i tråden borde detta fungera:
Mät in alla verktygen innan du börjar köra och märk verktygen / sätt en etikett på varje verktyg med texten T1, T2 osv.
Lägg in verktygens mätvärden i Mach 3 verktygslistan.
Då blir programmet:


"Med verktygsregister & CAM"
Gör dina verktygsvägar i CAM och skapa alla verktygen i CAM programmet och se till att alla verktygens data stämmer med de uppmätta.
Gör verktygsvägen på så sätt att när jobbet är klart parkerar du verktyget på "M53" positionen.
Öppna CNC-kods filen i notepad eller liknade och (Ctrl+H) byt bort alla "M6" (verktygsbyte med maskin) till "M0" (tvingat kör stopp, till tryck på kör)
I övrigt rör du inte något annat i CNC-koden.

Kod: Markera allt

(Se till att T1 sitter i spendeln)
(----- Tool 1-----)
G53      (Maskin koordinatsystem)
G0 X0 Y0 (Går till maskin nollan)
M0       (Stoppat programmet, till cykelstart för att fortsätta)
(Spindeln är stoppad och du byter verktyget, när det är klart tryck cykelstart)
G54      (Arbetes koordinatsystem)
M3 ....  (Startar spindeln)
T01      (Verktyg )
G43 H1   (Läser in längden på T1 från verktygslistan)
G0 X Y   (till start position för börja arbeta med T1)
G1 ..... (Arbetar med T1)
......
G0 Z200  (Klar med verktyg T1, 200=lyft till frigång)
(----- Tool 2-----)
G53      (Maskin koordinatsystem)
G0 X0 Y0 (Går till maskin nollan)
M0       (Stoppat programmet, till cykelstart för att fortsätta)
(Spindeln är stoppad och du byter verktyget, när det är klart tryck cykelstart)
G54      (Arbetes koordinatsystem)
T02      (Verktyg )
G43 H2   (Läser in längden på T2 från verktygslistan)
M3 ....  (Startar spindeln)
G0 X Y   (till start position för börja arbeta med T2)
G1 ..... (Arbetar med T2)
......
G0 Z200  (Klar med verktyg T2, 200=lyft till frigång)

(----- Tool 3-----)
G53      (Maskin koordinatsystem)
G0 X0 Y0 (Går till maskin nollan)
M0       (Stoppat programmet, till cykelstart för att fortsätta)
(Spindeln är stoppad och du byter verktyget, när det är klart tryck cykelstart)
G54      (Arbetes koordinatsystem)
M3 ....  (Startar spindeln)
T03      (Verktyg )
G43 H3   (Läser in längden på T3 från verktygslistan)
G0 X Y   (till start position för börja arbeta med T3)
G1 ..... (Arbetar med T3)
......
G0 Z200  (Klar med verktyg T3, 200=lyft till frigång)




"Verktygsbyte genom koordinatsystem, inget verktygsregister"
Gör alla verktygsvägar i CAM.
Gör verktygsvägen på så sätt att när jobbet är klart parkerar du verktyget på "M53" positionen.
Öppna CNC-kods filen i notepad eller liknade och (Ctrl+H) byt bort alla "M6" (verktygsbyte med maskin) till "M0" (tvingat kör stopp, till tryck på kör)
Lägg in G54, G55, G56 osv direkt efter "M0", varje koordinatsystem har samma X & Y men justerat Z beroende på vilket verktyg du använder.
I övrigt rör du inte något annat i CNC-koden.

Kod: Markera allt

(Se till att T1 sitter i spendeln)
(----- Tool 1-----)
G53      (Maskin koordinatsystem)
G0 X0 Y0 (Går till maskin nollan)
M0       (Stoppat programmet, till cykelstart för att fortsätta)
(Spindeln är stoppad och du byter verktyget, när det är klart tryck cykelstart)
G54      (Arbetes koordinatsystem, Z anpassat för för T1)
M3 ....  (Startar spindeln)
G0 X Y   (till start position för börja arbeta med T1)
G1 ..... (Arbetar med T1)
......
G0 Z200  (Klar med verktyg T1, 200=lyft till frigång)
(----- Tool 2-----)
G53      (Maskin koordinatsystem)
G0 X0 Y0 (Går till maskin nollan)
M0       (Stoppat programmet, till cykelstart för att fortsätta)
(Spindeln är stoppad och du byter verktyget, när det är klart tryck cykelstart)
G55      (Arbetes koordinatsystem, Z anpassat för för T2)
M3 ....  (Startar spindeln)
G0 X Y   (till start position för börja arbeta med T2)
G1 ..... (Arbetar med T2)
......
G0 Z200  (Klar med verktyg T2, 200=lyft till frigång)

(----- Tool 3-----)
G53      (Maskin koordinatsystem)
G0 X0 Y0 (Går till maskin nollan)
M0       (Stoppat programmet, till cykelstart för att fortsätta)
(Spindeln är stoppad och du byter verktyget, när det är klart tryck cykelstart)
G56      (Arbetes koordinatsystem, Z anpassat för för T3)
M3 ....  (Startar spindeln)
G0 X Y   (till start position för börja arbeta med T3)
G1 ..... (Arbetar med T3)
......
G0 Z200  (Klar med verktyg T3, 200=lyft till frigång)

Ref:
https://www.cnccookbook.com/g54-g92-g52 ... nc-g-code/
https://www.cnccookbook.com/g-code-tool-change-m06/
https://machmotion.com/documentation/So ... Manual.pdf

Vi som jobbar med CNC mäter inte in verktygen live med prob vid varje verktygsväxling vanligtvis, utan verktyget mäts upp när det monteras ihop och sedan läggs det i verktygslistan i maskinen och vid körning ropar CNC programmet in verktygets längd eller radien beroende på vad för operation som ska utföras och samma verktygs lista ligger i CAM programmet.
På en del CNC maskiner förekommer det säkert att systemet själv kollar om verktyg fortfarande är helt.
Det kan naturligtvis finnas maskiner i produktion som mäter diameter och längd på verktyg men jag tror inte det görs vid varje verktygsbyte (M6), möjligen när man sätter in ett nytt verktyg i verktygsmagasinet.
hummel
Inlägg: 1580
Blev medlem: 28 november 2009, 10:40:52
Ort: Stockholm

Re: Optimera verktygsbyten när man inte har ATC?

Inlägg av hummel »

Jag mäter in mina verktyg manuellt med en sådan här
Länken var visst inte så bra.

https://www.bemasweden.com/hojdinstverk ... f048df0bce
Användarvisningsbild
säter
Inlägg: 20339
Blev medlem: 22 februari 2009, 21:16:35
Ort: Säter

Re: Optimera verktygsbyten när man inte har ATC?

Inlägg av säter »

lgrfbs skrev:Lägg in G54, G55, G56 osv direkt efter "M0", varje koordinatsystem har samma X & Y men justerat Z beroende på vilket verktyg du använder.
G54-G59 är väl inte lämpligt att använda?
Det är ju fixturoffsets.
Användarvisningsbild
lgrfbs
Inlägg: 6005
Blev medlem: 28 januari 2005, 15:48:53
Ort: X-län
Kontakt:

Re: Optimera verktygsbyten när man inte har ATC?

Inlägg av lgrfbs »

Nej, det är inte lämpligt, men när verktygen byts för hand.
Som jag ser det finns det två sätt att hantera det problem som tråden handlar om:
A; Lös det genom verktygslistan i styrsystemet = rätta sättet att göra det på.
B; Lura systemet genom att ändra Z-höjden på ämnet och ha konstant verktygslängd. Fungerar troligen bara på 2D körningar.
CNC_trix.png
Om verktyg A har en längd på 20mm och verktyg B har en längd på 40mm. Biten är 20mm hög
G54 X10 Y10 Z40 = Verktyg A
G55 X10 Y10 Z60 = Verktyg B

Det var så jag tänkte i alla fall, hur som använd verktygslistorna i programmen så blir allt mycket mer rätt och lättare.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Anders K
Inlägg: 203
Blev medlem: 13 mars 2013, 16:38:57

Re: Optimera verktygsbyten när man inte har ATC?

Inlägg av Anders K »

lgrfbs skrev:Massa, massa, massa matnyttigt

Tack för den där infon!

Det får bli att beställa lite fler verktygshållare och konfigurera verktygslistan :tumupp:

lär återkomma med frågor när hållarna är hemma :lol:
Användarvisningsbild
säter
Inlägg: 20339
Blev medlem: 22 februari 2009, 21:16:35
Ort: Säter

Re: Optimera verktygsbyten när man inte har ATC?

Inlägg av säter »

Man kan ha en mätapparat vid sidan om maskinen också.
Det har jag på en av maskinerna.
christianmoller
Inlägg: 59
Blev medlem: 24 juli 2018, 11:14:51
Ort: kungälv

Re: Optimera verktygsbyten när man inte har ATC?

Inlägg av christianmoller »

Hej,
Kan jag flika in med en fråga?


Kan jag ha ett eget verktygsregister i Fusion?
Som det är nu "bygger" jag mina verktyg varje gång.
Jag har en del verktyg som aldrig ändras på,50mm hörnfräs,20mm hårdmetall pinne,mätproben osv.
Knäppte på verktygsregistret i styrsystemet(heidenhain 355) precis och tänkte pilla lite med detta.

ha en bra kväll
Christian
perra_e
Inlägg: 973
Blev medlem: 13 februari 2009, 16:26:53
Ort: Jönköping

Re: Optimera verktygsbyten när man inte har ATC?

Inlägg av perra_e »

Ja, Du kan ha lokala register eller register lagrat i molnet.
--per
Skriv svar