Electrokit Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 03.49 2019-10-17

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 1747 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 17.38 2018-11-17 

Blev medlem: 14.06 2010-03-24
Inlägg: 136
Ort: Huddinge
Lite konstigt att potten inte ger 2,5V i mittenläget.
Även fast toleransen är +/- 20% så borde mitten vara 2,5V i alla fall.
Du kanske har en ovanligt dålig pot, ett måndagsexemplar, eller så är det en logaritmisk pot.

Jag skulle köpa mig en 5kohm LIN pot och använda den.
Den ska fungera och ge 2,5V i mittenläget.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.18 2018-11-17 

Blev medlem: 20.01 2009-10-29
Inlägg: 2053
Lägg in en närbild på hur du kopplat in poten i VFDn


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.19 2018-11-17 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.30 2009-01-22
Inlägg: 4511
Varför skulle du välja just en 5k pott ?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.26 2018-11-17 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.04 2006-04-16
Inlägg: 10307
Vi måste först få svar på om din pot håller resistansen.
Gör den det så beror förskjutningen på spänningsfall och isåfall ska man välja så lågt värde som möjligt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.55 2018-11-17 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.30 2009-01-22
Inlägg: 4511
Ja sätter jag reglaget på mitten... och mäter mitten stiftet och sen i andra änden av kablarna så får jag följande resultat

3.21 och 2.83


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.15 2018-11-17 

Blev medlem: 14.06 2010-03-24
Inlägg: 136
Ort: Huddinge
Perkla skrev:
Varför skulle du välja just en 5k pott ?


Mest för att det står 1-5K vid potentiometern i manualen sida 5.
Bilaga:
5k_pot.jpg

Längst ner till vänster.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.38 2018-11-17 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.30 2009-01-22
Inlägg: 4511
Ja precis... det har spekulerats om att det inte bör spela nån roll men jag ska nog beställa en Linjär 5K pot i alla fall jag...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.06 2018-11-17 

Blev medlem: 14.43 2007-06-14
Inlägg: 4147
Ort: Hälsingland
Mrfrenzy efterfråga resistansen vid mittenläget, inte spänningen. Mät den oinkopplad.
Är resistansen den halva drar ingången för hög ström och därav så blir spänningen lägre än vad den bör vara. Är inte ingången väldigt högohmig går det inte med för högt värde på potentiometern.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.36 2018-11-17 

Blev medlem: 14.06 2010-03-24
Inlägg: 136
Ort: Huddinge
Det kan säkert vara så att frekvensaren inte gillar att potentiometern är högre än 5K ohm.
Du kan prova mäta resistansen ut från potten när den står i mittenläget utan VFD inkopplad.
Skulle vara intressant att veta om det är potten som har för hög resistans för VFDn eller om potten är trasig/felkonstruerad/logaritmisk.
Hursomhelst verkar potentiometern vara boven eftersom i mittenläget ger den för låg spänning (2,19V) och när VFDn visar 200Hz (mitten av hastighetsspannet) är spänningen 2,5V ut från potten.
Så hade potten gett 2,5V ut då den står exakt i mittenläget hade spingelhastigheten varit 200Hz (miten)
Den är alltså felaktig vare sej det beror på att den är trasig/måndagsexemplar eller att den är för högohmig.

Förstår dock inte detta

"Ja sätter jag reglaget på mitten... och mäter mitten stiftet och sen i andra änden av kablarna så får jag följande resultat
3.21 och 2.83"

Det borde bli 5V om man lägger ihop talen ovan, såvida inte +5V utgången från VFDn ger 3,21+2,83=6,04 VDC ut.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.03 2018-11-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.30 2009-01-22
Inlägg: 4511
Jag tänkte göra en lathund för att omvandla Hz till RPM så man vet bättre i förhållande till vad man fräser för material, så jag kollade specs för spindeln och det verkar som det minsta varvtalet den går att använda är 8000 RPM, tycker jag låter lite högt men kanske är just i dom varvtalen som den orkar hålla uppe vridet..?? Spindeln går ju köra mycket saktare än så.. men troligen funkar det inte som jag tänkte att det bör göra.. så 8000-24000RPM verkar vara vad den klarar av.

En tanke jag har.. det är ju fullständigt idiotiskt att man bara anger Varvtal i Hz, det är väl RPM som är intressant i dom flesta sammanhang i detta avseende kan jag tycka...


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.16 2018-11-18 

Blev medlem: 10.23 2015-07-18
Inlägg: 429
Ort: Linköping
Så du kan inte få din VFD att visa RPM? Min kina-VFD (Huanyang) kan visa varvtal/frekvens/ström.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.24 2018-11-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.30 2009-01-22
Inlägg: 4511
Nej det ser inte ut som jag kan få den att visa RPM...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.54 2018-11-18 

Blev medlem: 16.50 2016-02-06
Inlägg: 19
Ställ in parameter Pn01 till 24000 så kommer den att visa varvtal istället för frekvens.

Kolla på länken nedan. Den har all information du behöver för att styra varvtalet med en potentiometer. Det går alldeles utmärkt att använda en 10K potentiometer för att styra den. Jag har en likadan VFD och har själv gjort det.

http://www.kronosrobotics.com/hy02d223b-vfd-type-2/


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.15 2018-11-18 

Blev medlem: 14.06 2010-03-24
Inlägg: 136
Ort: Huddinge
Det borde gå att använda en 10K pot tycker man, om det nu inte beror på att strömmen blir för liten som diskuterades ovan.
Verkar dock som det är något skummt med Perkla´s pot då den inte ger hälften av resistansen i mittenläget.

En liten fråga, har du Perkla satt parametern i VFDn som anger att den skall använda extern pot?
När man läser manualen verkar det lite skummt då 2 alternativ verkar stämma:

Bilaga:
Pn03.jpg

Antingen sätter man Pn03 till 1(ext pot) eller 2(ext. 0-5V signal).
Båda borde fungera men alternativ 2 skall absolut göra det.

Undrar om inte din pot är orsaken till problemet, vi får se.
Bra länk om både VFD å spindel :tumupp:


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.25 2018-11-18 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.04 2006-04-16
Inlägg: 10307
Vi har fortfarande inte fått nån resistansmätning vad jag kan se, men bäst fungerar det förmodligen med en 1k linjär pot enligt fynden i manualen.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 1747 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 4 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010