Ett litet klockexperiment

Användarvisningsbild
rvl
Inlägg: 2843
Blev medlem: 5 april 2016, 14:58:53
Ort: Helsingfors

Ett litet klockexperiment

Inlägg av rvl »

Projektet är inte avslutat i skrivande stund, utan fortsätter i den öppna projekttråden här, så fortsätt att läsa där för att få en bättre helhetsblick.


Först behövs en klocka att modifiera.
IMG_3514_20.JPG
Statorn som får klockan att gå. Den skarpögde ser en liten osymmetri, som gör att klockan går frammåt och inte bakåt. Genom att dra ur metallbläcket och sticka in det det andra benet, så borde klockan gå back istället. (För att passa i klockan måste man då borra ett nyt hål för stödpinnen (nära kristallen) i metallen.) Det finns klockor som gör det, t.ex hos barberaren kan det på väggen bakom dig finnas en klocka, som det är meningen att man ska se på via spegeln.
IMG_3516_25.JPG
Fram med skallpell och lödkolv...
IMG_3519_25.JPG
Bana kapad till elektroniken och dags att löda in egna trådar till lindningen. En enklare och trist lösning hade varit att löda loss kristallen samt ta reda på vilken av pinnarna som är ingång till oscillatorn och mata in 32.768 kHz från en DS3231 där istället. Men då går visserligen klockan rätt, men sekunderna stegar inte nödvändigtvis fram mitt på helsekund. Och var blir hela Arduinon då, om det här skulle vara ett Arduinoprojekt?

Dags att plocka ihop.
IMG_3522_25.JPG
Klockmaskineriskalet hade till och med ett färdigt hål lägligt placerat där jag drog ut mina pålödda ledningar.

Nu är den ursprungliga klockan förstörd (dock inte irreversibelt)
IMG_3524_25.JPG
Men var kommer Arduinon in i bilden? Den skymtar till vänster om klockan på videon i början av inlägget. Men som sagt, det behandlas mer detaljerat i projekttråden länkad härifrån.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
rvl
Inlägg: 2843
Blev medlem: 5 april 2016, 14:58:53
Ort: Helsingfors

Re: Ett litet klockexperiment

Inlägg av rvl »

En dryg vecka med observationer hur klockan går. Först såg klockan ut att strängt gå för långsamt, så att det snart hade varit dags att vrida upp frekvensen liiitet, men de senaste dagarna har klockan gjort det själv. Temperaturen har hållit sig inom ett ganska sbnävt område, men definitivt inte varit konstant. Det räcker antagligen till att förklara de små ändringarna, för såå snabt åldras väl inte kristaller, eller?
klockObservationer.png
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Skriv svar