Konstruktion av 3-vägs högtalare. Projekt...

Berätta om dina pågående projekt.
stoffe
Inlägg: 810
Blev medlem: 22 februari 2007, 21:08:25
Ort: Uppsala
Kontakt:

Konstruktion av 3-vägs högtalare. Projekt...

Inlägg av stoffe »

Ja detta borde vara relativt enkelt, men jag vet inte ens var jag ska börja.

Det jag äger är två banddiskanter och de är helt omärkta, jag tror det är par "planar ribbon tweeter" PT2C-8 av vad jag lyckats googla fram. Jag hittade även ett datablad. De ser åtminstone ut precis så som bilderna visar på PT2C-8.
https://www.parts-express.com/pedocs/sp ... ations.pdf

Det är till min förstärkare som jag har en tråd om här.
https://elektronikforumet.com/forum/vie ... =2&t=96423

Dvs 2x15 watt push-pull rörförstärkare klass AB. Kanske något klen basåtergivning, jag har ett par lånade Canton LE109 som låter bra. Men jag skulle vilja ha ett par egna högtalare som jag själv byggt som låter riktigt bra. Det skulle vara väldigt roligt eftersom allt annat är hembyggt. Så bra basrespons är en bra karaktär, jag kan inte designa varken högtalarlådor, filter eller välja de andra högtalarelementen. Jag tycker 8" är en bra storlek på bas. 10" skulle oxå funka. Mellanregister har jag ingen aning om vad jag ska ha för något. Jag skulle kunna tänka mig en 2-vägs design oxå om det går att få till hyggligt. Högtalarna ska vara av stor golvmodell som står ståtligt upp längs var sin vägg i vardagsrummet. Jag har tidigare kört på acustic 80 högtalare från hifi-kit men de används till en annan anläggning just nu. Men storleken var bra, skulle kunna tänka mig högre högtalare oxå så som Canton LE109orna är.

Förslag på hur jag ska börja räkna? Jag vill utgå från min diskant som jag har. Om den är bra dvs, jag har ju egentligen aldrig hört den i sitt rätta sammanhang.
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 25256
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Ort: Lilla Paris
Kontakt:

Re: Konstruktion av 3-vägs högtalare. Projekt...

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Broder Roger kämpar lite med samma problem; en vettig diskant som ska giftas ihop en en vettig bas och givetvis data på diskanten lite knapphändiga.

Mycket handlar ju om vad man har att tillgå och vad man vill ha ut. En kul variant är ju att stoppa diskanten i en låda mitt emellan två bas/mid-element, en sk d’Appolito. Det kan ju vara så att om du söker lite (HiFi-kit, Ljudia, BRL, Eluxon och kanske Strassacker i Tyskland) hittar du bra midbasar som går lagom högt i registren så du slipper bygga en trevägare. Delningsfilter är det jobbigaste man kan trixa med.

Två 6,5” basar motsvarar ju en 9”. Du kanske till och medd kan klara dig med två femtummare.
alexanderson
Inlägg: 537
Blev medlem: 18 januari 2017, 14:59:43

Re: Konstruktion av 3-vägs högtalare. Projekt...

Inlägg av alexanderson »

Vill du ha bra tryck i basen. Bygg då ett exponentialhorn för basen. Byggbeskrivningar har funnits i Radio & Television.
Skriv svar