Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 20.54 2020-03-28

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 29 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Nätaggregat
InläggPostat: 14.50 2005-05-08 

Blev medlem: 22.32 2003-05-27
Inlägg: 58
Ort: Alingsås
Håller precis på att mäta måtten för lådan som allt skall in i.
Den blir 200*200*200mm

Har redan stött på lite problem, det första agget jag fick från Elfa var centrumgjutningen helt kass på, det hade flytigt ut en massa svart plast på undersidan så det såg förjävligt ut. Men nu har dom skickat en ny till mig och den var fin den. En annan sak jag stör mig på är att automatsäkringen till mitt rum går så fort jag pluggar in agget helt utan belastning. Så jag kommer få göra en lösning med effektmotstånd som man först startar upp agget med och sedan går förbi efter en stund. Gjorde ett test som ni kan se på bilden nedan och det fungerar finfint. Får la fixa en timerkrets eller något sådant dumt sedan, eller om ni har någon bättre ideé???
Bild

Funderar även på hur jag skall lägga upp det hela för att kunna ha så mycket kraft ut ur agget som möjligt men även kunna vara användarvänligt.

Jag funderar på om jag skall ha en utgång för 12v och 24V,
Bild
eller om jag skall lösa det så att jag har två separata utgångar
Bild
Som kan ha en 12 och en 24V samtidigt eller byta ut 24V till 2*12V lindningar så man kan maxa ut 50A


Sedan skall jag ju ha några fasta spänningsregulatorrer 7805,7809,7812,7815 samt justerbara spänningsregulatorrer typ LM317T

Jaja, jag återkommer när jag byggt ihop lådan och börjat så smått med elektroniken ;)


Om ni vet något kraftiga relän som skulle palla bra, gärna 2-pol så får ni gärna säga till!!!

Bilder:

http://web.telia.com/~u32227037/


Senast redigerad av Plogen 18.20 2005-05-10, redigerad totalt 4 gånger.

Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 14.59 2005-05-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.40 2003-05-29
Inlägg: 4301
När du pluggar i den så är kondingarna tomma -> stor belastning.
Koppla ett relä parallellt med motståndet på primärsidan, så att strömmen går genom motståndet när relät inte drar och att det går via relät när det drar.
Reläspolen kopplar du in på sekundärsidan.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 15.08 2005-05-08 

Blev medlem: 22.32 2003-05-27
Inlägg: 58
Ort: Alingsås
Macce:
När du pluggar i den så är kondingarna tomma -> stor belastning.
Koppla ett relä parallellt med motståndet på primärsidan, så att strömmen går genom motståndet när relät inte drar och att det går via relät när det drar.
Reläspolen kopplar du in på sekundärsidan.


Som du ser på bilden så har jag inga kondensatorer som belastar primär/sekundärsidan utan agget är helt obelastat, så det är ju när aggets lindningar skall "ladda upp magnetfälten" som det drar som fan. Kompisen har ju vanliga smältsäkringar och dom pallar ju eftersom dom klarar ju en sådan toppstöm som blir precis när man kopplar in hans agg, iofs så ser man ju på lamporna i huset hur dom blinkar till :wink:

Jupp hade tänkt lösa det med ett relä parallellt med motstånden precis som jag har gjort med strömställaren på bilden 8)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 15.11 2005-05-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.40 2003-05-29
Inlägg: 4301
Borde inte ett motstånd också göra så att magnetfältet skapas sakta?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 15.22 2005-05-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.47 2003-05-31
Inlägg: 4941
Ort: Göteborg
>> Macce
Jo, det är det som är vitsen med motstånden.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 15.44 2005-05-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.40 2003-05-29
Inlägg: 4301
Har man inte delvis motståndet där för kondingarnas skull också?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 15.53 2005-05-08 

Blev medlem: 22.32 2003-05-27
Inlägg: 58
Ort: Alingsås
Man har dom där om det är så att det blir för mycket belastning precis vid uppstart. I mitt fall så är det så att agget är så kraftigt så att säkringen går utan någon som helst belastning av agget så som kondningar som vill ladda upp sig mm.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 15.58 2005-05-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.13 2003-06-17
Inlägg: 7058
Ort: Sthlm.
Men konstigt om säkringen går, utan belastning är det ju kortslutning!


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 16.32 2005-05-08 

Blev medlem: 22.32 2003-05-27
Inlägg: 58
Ort: Alingsås
Detta är ett 600VA agg och på så sett som jag försöker förklara så drar den en jävla massa ström precis när lindningarna skall "laddas upp"


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 16.35 2005-05-08 

Blev medlem: 19.42 2003-08-23
Inlägg: 700
Har likadant problem med min vridtrafo när jag slårpå den dvärgbrytarna löser. Givetvis obelastat. Men för min del funkar det inte med effektmotstånd då trafon är förstor. Kommer att bli för dyrt. Trafon är på 8A. Får försöka att hitta en mjukstarter billigt.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 16.42 2005-05-08 
EF Sponsor

Blev medlem: 21.17 2004-12-04
Inlägg: 1384
Ort: Luleå
På stora slutsteg brukar det sitta varistorer i serie med trafon.
Funkar som mjukstart.

OT/
Toppklämmor är ju bra men det är ju för fan 2005 nu Använd WAGO :wink:
/OT


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 16.42 2005-05-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.52 2005-01-10
Inlägg: 24327
Ort: Aabenraa, Danmark
Ringkärnatransformatorer har hög startström, det är ett notorisk problem med dom. Du kan montera en NTC i herrstorlek, den tar hand om grejen, t.ex. ELFA 60-292-50 eller liknande.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 16.58 2005-05-08 

Blev medlem: 22.32 2003-05-27
Inlägg: 58
Ort: Alingsås
DeeJayPA skrev:
På stora slutsteg brukar det sitta varistorer i serie med trafon.
Funkar som mjukstart.

OT/
Toppklämmor är ju bra men det är ju för fan 2005 nu Använd WAGO :wink:
/OT


Hahaha, testade lite snabbt där och då såg jag min burk med elsaker och där låg dom fina RÖDA TORIX...

>> Icecap
NTC i herrstorlek. Det står Max ström A, är det vad den Max ger ut eller vad den max pallar... Borde vara vad den max ger ut va? Så en sådan 60-292-50 NTC skulle alltså klara av det jag är ute efter då?

Temperaturen på motståndet i drift är ca +150 °C
:twisted:


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 17.42 2005-05-08 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.18 2005-04-04
Inlägg: 4818
Ort: Söder om söder
Går lätt att lösa annars med ett effektmotstånd kopplat i serie med matningen och ett relä som kortsluter motstånden när aggregatet har börjat lämna ström. Rätt vanlig konstruktion i förstärkare, men konstruera i så fall så att om reläet ej skulle dra så att antigen motstånden tål det eller så att de inte kan tända eld på något när de brinner av.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 18.47 2005-05-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.52 2005-01-10
Inlägg: 24327
Ort: Aabenraa, Danmark
NTC:n anser jag ska dimentioneras efter standart strömmen. Om du har en 600VA trafo blir det med 230V till 2,6A. Om NTC:n pallar detta som arbetsström är det bara bra, jag skulle rakt av tro att en 4A typ är alldeles lagom till detta och visst blir den varm men max. 150°C. Jag skulle tro att den hamnar kring 80°C eller lägre.

Relä och effektmotstånd är också en möjlighet men denna med NTC är ytterst enkel och mycket stabil.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 29 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: anda, ojjan och 23 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010