Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 17.06 2019-10-23

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 144 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 18.32 2015-10-27 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.01 2007-03-09
Inlägg: 5886
Ort: Borlänge
Komponenter kan köpas på många ställen. De flesta är av olika anledningar bättre än elfa.
Även fast än elfa lämnar landet så går det nog att beställa från dem ändå via webb.
Själv brukar jag låta Farnell, Electrokit, TME och Ebay stå för mina leveranser.

Om du har en äldre modell så borde du kanske ha samma lika som min fläkt.
Kan du ta en bild på kretskortet, men jag tror du har en ic som heter 4015 istället för en µC kontrollerat. Får vi en bild så kan det fastställas.
Har du provat att plocka ur kortet och matat den med 12vdc från ett nätaggregat över glättringskondensatorn, det är liksom lite farligt med 230 volt och en massa plåt överallt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.43 2015-10-27 

Blev medlem: 16.00 2014-10-08
Inlägg: 1975
Ort: Sörmland: 59.395514, 16.465287
Har samma fläkt med samma problem
Bytte den gråa kondningen(X2/275V)
Går kanon bra med lampa o alla hastigheter
Det går säkert att hitta på någon TV-Service
Förekommer på dom flesta platt TV


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.41 2015-10-29 

Blev medlem: 11.34 2015-10-20
Inlägg: 11
Här kommer bild på kortet


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.35 2015-10-29 

Blev medlem: 16.00 2014-10-08
Inlägg: 1975
Ort: Sörmland: 59.395514, 16.465287
Grå 100nF X1 kondningen
Standard Fel


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.58 2015-10-29 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.01 2007-03-09
Inlägg: 5886
Ort: Borlänge
Är nog beredd att hålla med, om du har möjlighet att lägga in vanlig likspänning 12 -15 volt över glättringskondingen. Funkar kortet som det ska då så vet du utan tvivel att det är den grå kondingen.
Ditt kretskort ser ut som mitt, dvs utan uC. Det ser också väldigt annorlunda ut mot kortet i första inlägget.

En fundering, vad gör den grå kondingen? Om jag minns rätt så var det den blå som användes för att ta ner nätspänningen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 00.49 2015-10-30 

Blev medlem: 16.00 2014-10-08
Inlägg: 1975
Ort: Sörmland: 59.395514, 16.465287
På det här kretskortet är det den gråa som gör det
Den blå tror jag är bara ett skydd
Så var det på mitt kort,som ser ut likadan som detta


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 07.54 2015-10-30 

Blev medlem: 11.34 2015-10-20
Inlägg: 11
Som jag sa i början på inlägget så är alla 4 utbytta. Enda skillnaden blev att fläktmotorn startar direkt utan"morr"
Men går fortfarande inte på steg 2 eller 3 med lysröret tänt.
Någon som har ett schema?
Med vänlig hälsning
Gunnar


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.46 2015-10-30 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.01 2007-03-09
Inlägg: 5886
Ort: Borlänge
Jag har letat efter schema men hittills inte hittat nått, har du sökt på de nummer som finns på kretskortet?

Jag funderar om det är nån triac som gått sönder, att den inte spärrar längre utan släpper på allt den kan.
Kolla upp vad de heter och om det är kortslutat mellan A1 och A2 på nån av dem.
Ett annat sätt är att löda bort den grå kondensatorn så att kortet omöjligt kan få den manöverspänning den behöver och sedan koppla tillbaka kortet.
Rusar fläkten utan manöver så tyder det på trasig triac. Eller som jag tjatat om innan, lägg på extern matning och se om det går att tända stegen (lysdioderna) som det ska i det tomma och utan risk för strömgenomgång.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.37 2015-10-30 

Blev medlem: 11.34 2015-10-20
Inlägg: 11
Tack för tips, testar i helgen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.17 2015-10-30 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.30 2007-05-17
Inlägg: 1733
Ort: Skåne
Har du satt dit rätt konding?? 100nF låter lite. Det brukar sitta 1uF X2


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.03 2015-10-31 

Blev medlem: 11.34 2015-10-20
Inlägg: 11
Menar du den "grå" så var det det enda jag hade. Kan vara värt att prova med en större?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.44 2015-10-31 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.30 2007-05-17
Inlägg: 1733
Ort: Skåne
Vad var det för värde på den som satt där från början?
Bara för att de har samma gråa färg innebär det inte att de har samma kapacitans.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.52 2015-10-31 

Blev medlem: 11.34 2015-10-20
Inlägg: 11
Tog den som satt där den blå nu sitter på 2uF och nu verkar allt fungera, tack.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.01 2015-10-31 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.01 2007-03-09
Inlägg: 5886
Ort: Borlänge
Satt det en 2uF från början?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.55 2015-10-31 

Blev medlem: 11.34 2015-10-20
Inlägg: 11
Ser ut så men svårt att läsa texten


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 144 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: bensij, Brandt, Google [Bot], Limen, Marta, Mexa och 11 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010