Electrokit Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 06.45 2020-02-21

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 18 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Felsöka/byta bga krets
InläggPostat: 12.09 2019-10-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.05 2019-10-18
Inlägg: 8
Hej

Är det någon i stockholmsområdet som kan hjälpa mig byta en bga krets eller felsöka detta kort?

Mvh


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Felsöka/byta bga krets
InläggPostat: 13.04 2019-10-18 
Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.59 2003-05-26
Inlägg: 8207
Ort: Solna
Typ tvbox från Comhem?
Servicetekniket 800:-/timmen+moms x timmars arbete.
Köp en ny = billigare,.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Felsöka/byta bga krets
InläggPostat: 21.38 2019-10-18 

Blev medlem: 14.35 2005-02-03
Inlägg: 1168
Ort: Stockholm
TP Vision är tillverkaren av Philips TVs, det där är systemkortet till en TV med den skrattretande usla keramiska kylflänsen, så jag antar att det är en modell från ca 2014. :(

Hur har du kommit fram till att det är BGA-reflow som krävs?
Det innebär en risk att utföra det, så det är bäst att avfärda alla andra möjligheter först.
Vad exakt är felsymptomen?
Kan du ta en bild av etiketten på chassits baksida?

Om du lämnar TVn igång i några minuter, vad börjar den blinka för serie på power-LEDen?
Den felkoden heter "layer 1" i service manualen och är ganska högnivå, typ fel på powerkort eller fel på systemkort ("SSB").
Du ser en lödpunkt som heter SDM i din bild av systemkortet, om du löder en kopplingstråd från den till en jordpunkt och sedan bootar TVn, då kommer den efter några minuter att blinka en två-siffrig kod som är mer specifik, det är "layer 2".
Vad får du för kod?

För att öka träffsäkerheten angående reflow, så är det enklaste att koppla in RXD och GND från en 3.3V TTL seriell-adapter till TXD-SERVICE och GND på debug-portens pads.
Om du lyssnar med 115200 8N1 från en seriellterminal mot adapterns COM-port och får en repeterande bootsekvens som stannar på ett "K" mitt i en mening, då har du med väldigt stor sannolikhet behov av BGA-reflow.

Bilaga:
SDM.jpg


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Felsöka/byta bga krets
InläggPostat: 08.22 2019-10-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.05 2019-10-18
Inlägg: 8
Har skickar pm till dig! :)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Felsöka/byta bga krets
InläggPostat: 08.43 2019-10-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.05 2019-10-18
Inlägg: 8
Bilaga:
D53EF683-9EBD-49F9-9697-14BD9BA78C8E.jpeg


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Felsöka/byta bga krets
InläggPostat: 12.17 2019-10-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.05 2019-10-18
Inlägg: 8
Två korta blink sedan 3 sekunder svart sedan två korta blink


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Felsöka/byta bga krets
InläggPostat: 12.54 2019-10-19 

Blev medlem: 14.35 2005-02-03
Inlägg: 1168
Ort: Stockholm
Du har exakt samma chassi som i en TV jag fick igång åt en kollega i våras.
Du kan följa den tråden från den här posten och framåt, där har du direktlänk till service manualen t ex:
https://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?p=1451871#p1451871
Titta på tabell 5-2, all felkod 2 på layer 1 betyder fel på systemkortet, men som du ser i device-kolumnen så kan vara en rad olika enheter på kortet, och de särskiljs med olika felkoder på layer 2.

Har du lödstation?
Har du kopplingstråd?
Om du har möjlighet, löd en tråd från SDM till GND och boota sedan upp TVn igen.

Då kan du åtminstone se om du får felkod 53 på layer 2; då är det 8051 standby-mikrokontrollern som meddelar att huvudprocessorn Fusion inte startar, och det är en indikation till reflow, men inte bombsäkert.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Felsöka/byta bga krets
InläggPostat: 18.31 2019-10-19 

Blev medlem: 14.35 2005-02-03
Inlägg: 1168
Ort: Stockholm
Nu när du har fått en reflow utförd, testa lite snabbt att TVn bootar.
Du kan lämna TVn liggande ner så att kylflänsen sitter kvar ifall tejpen blev förbrukad.
Syftet är bara att bekräfta att TVn funkar nu innan du gör nästa steg.

Om TVn är OK, ha då i åtanke att du kommer att grilla loss BGA-chippet igen om du fortsätter med samma kylfläns.
Plasten i bakchassit liknar PLA och är väldigt lättbehandlat.
Om du har lite verktyg, typ borr eller t o m en dremel, gör ett hål ovanför chippet så att du får plats med en rejäl kylfläns.
Titta på bilderna i slutet på min tråd för exempel.
Strunta i tejp, ta bra kylpasta av silvertyp och beställ en kylfläns med 55mm mellan tvåpunktsfästena.
Jag minns att det kunde bli träffar på 54.6 mm i sökningar också, jänkarna har säkert konverterat från sina kroppsdelsmått och använt för många signifikanta siffror.

Titta på det här, t ex:
https://www.google.se/search?tbm=isch&q=heatsink+54.6mm+copper+northbridge

Här är ett exempel som finns att handla i Sverige:
https://www.aquatuning.se/vattenkylning/moderkort-vattenblock/moderkort-special-vattenkylare/7039/enzotech-cnb-s1-nordbrygga-kylflaens

Skaffa en tub sånt här om du inte har Arctic redan:
https://www.webhallen.com/se/product/292873-Thermal-Grizzly-Kryonaut-Kylpasta-1-Gram

Nästa nivå av kylpasta är de av flytande metall, men du kan inte använda dem eftersom det är aluminiumtopp på Fusion-chippet, och aluminium bryts ner av gallium som finns i de kylpastorna.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Felsöka/byta bga krets
InläggPostat: 19.27 2019-10-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.05 2019-10-18
Inlägg: 8
Jisses vad hjälpsam du är! Ska testa i morgon och återkommer med resultat :) har redan kapat ur i plasten för bättre kylning! Ska försöka titta på bättre kylflens!


.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Felsöka/byta bga krets
InläggPostat: 16.09 2019-10-20 

Blev medlem: 14.35 2005-02-03
Inlägg: 1168
Ort: Stockholm
Hur gick det, startar TVn nu?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Felsöka/byta bga krets
InläggPostat: 16.26 2019-10-20 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.05 2019-10-18
Inlägg: 8
Tvn startar! :) dock blir chipet väldigt varmt så måste på med annan kylfläns eller montera en fläkt matad av usb på sidan av tvn istället. Har ej bestämt mig!


.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Felsöka/byta bga krets
InläggPostat: 17.04 2019-10-20 

Blev medlem: 14.35 2005-02-03
Inlägg: 1168
Ort: Stockholm
Nej, du kan absolut inte låta den stå på utan kylfläns alls! :shock:
Syftet var bara att bekräfta att det blev lyckad reflow.
Stäng av TVn genast, du steker chippet under aluminiumtoppen.

Fläkt kan du kanske behöva som komplement om du vill ha substantiell livslängd från TVn, kollegan som äger TVn jag fixade, kör vidare med aluminiumflänsen som jag tog från en gammal brandvägg, men han tyckte att kylflänsen fortfarande blev väldigt varm i somras så han har en bordsfläkt intill TVn som han kör på lågt varvtal.

Det är därför jag vill påpeka vikten av kopparkylfläns och högkvalitetskylpasta.
Bilaga:
14303_1.jpg
Han testade också med en USB-fläkt först, som den här köttbullen pratar om:
https://www.youtube.com/watch?v=nqhOXCC3BbQ
Problemet var dock att även om fläkten var tyst så satt den monterad på en USB-port på det tunna systemkortet, så den skapade ett tydligt och störande vibrationsljud.
Dessutom var USB-portarna strömsatta även när TVn är i standby, så fläkten stannade aldrig.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Felsöka/byta bga krets
InläggPostat: 17.24 2019-10-20 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.05 2019-10-18
Inlägg: 8
Formulerade mig lite dåligt! Provkörde med gamla flänsen, fick på den lite dåligt. Hade tänkt en fläns plus fläkt! Men frågan är hur jag ska göra då, vill helst inte ha en bordsfläkt på tv bänken om det inte är bra med en usb fläkt...


.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Felsöka/byta bga krets
InläggPostat: 18.26 2019-10-20 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 18486
Ort: Säter
Maalobs skrev:
Nu när du har fått en reflow utförd
Har det framgått av tråden att reflow är utförd?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Felsöka/byta bga krets
InläggPostat: 18.50 2019-10-20 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.05 2019-10-18
Inlägg: 8
Hej!

det framgick ej utan i endast i pm men har fått hjälp med detta med lyckat resultat!


.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 18 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010