X-Max 3D-skrivare

Från ElektronikWikin
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

X-Max 3D-skrivare är en 3D-printer som är ritad från grunden och bygger på en kombination av den ganska vanliga MendelMax och den mindre vanliga varianten T-Max samt liknande delar därifrån. Kostnaden är per 31 jan 2013 beräknad till cirka 5880 SEK.

Beskrivning

Printer hr.jpg

X-Max är en 3D-printer som bygger på en kombination av den ganska vanliga MendelMax och den mindre vanliga varianten T-Max . Den är dock omritad från grunden även om den använder flera liknande delar. All hårdvara utanför plastdelarna är identiska med MendelMax, både i mängd och längd.

Fördelarna från de ovanstående är att X-Max behåller stabiliteten från MendelMax samtidigt som den är lika öppen och lättarbetad som T-Max. Den är samtidigt smalare och smidigare än båda ovanstående utan att tappa någon utskriftsarea, inte ens med dess dubbla munstycken (extruders). All elektronik ryms inuti skrivaren

Data

  • Utskriftsarea (minst) 210 x 210 x 200 mm
  • Två-färgsutskrifter eller en färg och support
  • 4-raders LCD
  • Vanlig utskrift via SD-kort, USB
  • Även utskrift via WLAN, både trådat och trådlöst
  • Höga hastigheter (100 mm/s +)
  • Hög precision

Konstruktion

Ram

X-Max Frame.jpg

Jag har valt att använda mig av samma längder på aluminumprofilerna som orginalet MendelMax eftersom det är lätt att hitta satser på nätet men jag har skippat den främre sneda vinkeln och istället satt främre profilerna 90 grader rakt upp och ökat avståndet mellan bakre och främre profilerna. Tanken bakom detta är att få en högre z-höjd, enklare design av x-axeln samt att man lättare ska komma åt saker i skrivaren. Underdelen av ramen har fått gott om plats för att rymma elektroniken under y-bordet .

Y-axel

X-Max Y-Axel.jpg

Y-axeln är ganska ordinär för att vara på en 3D-printer. Jag har försökt att placera den högt upp för att få plats med elektroniken under. Tanken är också att ersätta den med Makerslide vid senare tillfälle och då vill jag ha minimal ändring i höjd. Remdrivningen inkluderar möjlighet att spänna remmen, en standardfunktion på MendelMax. Bädden blir uppvärmd aluminium med tejp, det har fungerat bra på min lilla reprappro huxley. Höjden och kalibrering sköts med tumskruvar som ska vara lagom svårt att komma åt. Jag har fortfarande inte bestämt mig om jag ska använda 3 eller 4 skruvar.

Z-axel

X-Max Z-Axel.jpg

Ganska ordinär Z-axel, i och med att basen är så hög så kan man gömma kopplingen under och vinna lite z-höjd. Fästet är tvådelat, en för motorn och en för rundstången vilket inte är optimalt men helt enkelt för att förenkla utskrift (och kunna behålla längd från mendelmax). Gängskruvarna skulle man kunna ha längre än vad MendelMax använder sig av men det skulle bara ge några millimeter högre Z-höjd i slutändan då X-delarna skulle krocka med toppdelarna. Z-axelns kalibreringshöjd går givetvis att justera med tumskruv. (lösningen är verifierad och fungerar mycket bra)

X-axel

X-Max X-Axel.jpg

Denna har jag designat om från grunden men är givetvis rejält inspirerad av olika saker jag sett på nätet. Tanken är att verkligen maximera den längd som x-släden kan röra sig över utan att samtidigt göra skrivaren bredare än vad de vertikala rund- och gängstängerna kräver. Det är därför både motor och idler är placerade på sidan av de horisontella rundstängerna. Släden (och extrudern) ryms lätt mellan de vertikala aluminiumprofilerna i ramen och jag kommer därför kunna göra den bred nog för dubbla extruder utan att tappa någon utskriftsyta.

Inköp

Priser som anges är vad jag betalade i början av Januari 2013. Jag hade en budget på 6000 SEK som är ett gränsfall om jag klarar. Det lär inte skilja många kronor iallafall.

Mekanik

Köpte ett "paket" från Creative machines för i princip all mekanik. Jag köpte även motorerna därifrån, men drivremmar och drivhjul kommer med elektroniken senare. Jag beställde 500 mm gänstång (leadscrew) men fick 300 mm med paketet. Han erbjöd sig att skicka de beställda men det slutade med att han betalar tillbaka pengarna för gänstången istället. (Så jag fick därmed gratis 300 mm gängstänger som visade sig räcka helt ok för projektet) Observera att gängstängerna för z-axeln är något mellanting mellan kulskruv och vanlig gängstång, dvs. rätt bra i sammanhanget.

  • Extrusion Set 1 £31,99 £31,99
  • MM Rods 1 £24,99 £24,99
  • Screw Kit 1 £16,00 £16,00 (fick ordentlig rabatt här, då han först gjorde fel)
  • TNuts Set QTY 100 1 £39,99 £39,99
  • Blind Screws Set QTY 10 1 £3,99 £3,99
  • LM8UU Bearings (pair) 6 £2,89 £17,34
  • 608ZZ bearings x 10 1 £4,60 £4,60
  • Leadscrews x 500 mm (pair) 1 £12,40 £12,40
  • Leadscrew Nuts 1 £11,39 £11,39
  • Set of 5 Nema 17 Motors 1 £64,99 £64,99
  • Alu Plate Set for Table 1 £19,99 £19,99

Totalt (med frakt £25) : 2 976,97 :- (inom EU så ingen tull/moms)

Elektronik

Här måste jag givetvis ha elektronik med minst 5 stegdrivare för att klara två extruder. Funderade på ARM-baserat men det skulle lätt spränga budgeten alternativ inte klara 5 stegdrivare. Då återstod några alternativ och jag tänkte först välja RAMPS 1.4 precis som Emil men upptäckte detta föträffliga erbjudande på RUMBA. Valde platinumpaketet vilket innebär:

  • Alltiettkort med stöd för 6 stegdrivare! (och inklusive dessa 6 drivare)
  • LCD och SD-kort
  • Värmebädd 210 x 210 mm
  • Alla kablar som jag behöver
  • 5 st termistorer till hotends och bäddar (behöver 2 till 3)
  • 6 st värmepatroner för extruders (mycket bättre än resistorer som brukar kunna gå sönder, behöver 2 till 3)
  • Alla möjliga "endstop" (9st. totalt)
  • 3 drivhjul och 3 remmar (behöver bara 2)

Pris $199 inklusive frakt = 1 349,33 SEK (här kan tull/moms tillkomma, vi får se)

Kraftaggregat tar jag från EF-medlemmen korken som hade beställt ett kinesiskt 24V 350W (all elektronik ovan har stöd för 24V) som han sen inte kunde använda för att hans elektronik kräver 12V.

  • Power supply 24V 350W (tillfälligt ebayerbjudande) 140 SEK (inklusive frakt)

Raspberry Pi inklusive SD-kort köpte jag för ett tag sedan.

  • Raspberry Pi 401 SEK (inkl. frakt).

Plast:
Använder PLA, min beräkning just nu ligger på cirka 300 SEK

Extruder:
Dubbel extruder från QU-BD. 561 SEK inklusive frakt (dock exklusive stegmotor då det ingick i ett av paketen ovan).


Det kommer att tillkomma en hel del småavgifter för lite kontakter, kullager, extra skruvstorlekar m.m. Detta ska adderas allt eftersom.

  • Panelmontage Ethernet 31 SEK
  • Kontakter att använda vid extrudern 39 SEK (Behöver bara en, fick 10)
  • Panelmontage 230V med säkring och knapp 25 SEK
  • 24V till 5V USB samt "usb till microusb" - sladd 54 SEK (strömförsörjning Raspberry Pi)

TOTALT

Just nu cirka: 5880 SEK

Bygge

2013-01-24

Bygge av ramen. Det gick förvånandsvärt smidigt och allt passade precis som det skulle. Skarvbitar användes uppe i toppen men det var för att jag ändrade konstruktionen efter att jag printat ut vissa stora delar och ville undvika allt för mycket slöseri.

X-Max Ram.jpg X-Max Ram topp.jpg X-Max X-motor.jpg


2013-02-09

Har nu kommit en hel del längre, väntar fortfarande på den mesta elektroniken men allt annat är mer eller mindre monterat. Botten består av svartmålad spånskiva. Alla bärande delar sitter med "dyra" T-muttrar i metall. Allting annat som paneler, logga m.m sitter med printade T-muttrar, fungerar riktigt bra. Väntar med att montera y-axeln för att lättare komma åt och montera elektroniken.

X-Max 230V.jpg

Panelmontering av 230V med säkring. Baksidan har givetvis fått sig en kåpa så att man inte kan komma åt 230V av misstag om man glömmer dra ut sladden för att jobba i skrivaren.

X-Max natverk.jpg

Jag har även dragit ut Ethernet från Raspberry Pi till montage på baksidan av skrivaren. Tanken är att den även får trådlöst för att kunna koppla dator direkt till skrivaren. Denna kontakt är för koppling till router och nätverk.

X-Max 24V raspberry.jpg

Innanmätet med 24V 350W aggregat och Raspberry Pi. Undrar om någon kan gissa vad plastrännan nere till vänster är till för?

X-Max vattenpass.jpg

X-axeln har fått sig ett vattenpass (även ramen ska få ett så man kan jämföra).

X-Max Y-idler.jpg

Jag konstruerade om Y-idlern så den rymdes mellan aluminiumprofilerna. På detta sätt kan jag sedan dölja den med något framför. Den är givetvis fortfarande spännbar.

Externa länkar