Datormuseer

Från ElektronikWikin
Version från den 16 juni 2014 kl. 19.55 av Mattislind (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

På denna sida samlar vi information om museer med datorhistoriskt innehåll. Dela upp innehållet per land för att göra det lättare att hitta. Glöm inte att ange eventuella unika objekt som man inte får missa om man besöker platsen.

Sverige

Tekniska Museet, Stockholm

Tekniska Museet har en hel våning avdelad till kommunikation och datorteknik, där finns nog alla telefoner som Ericsson har gjort. I den något mindre sektionen med datorer finns en handfull persondatorer, t.ex. en IMSAI 8080. Man har en server från raiden mot The Pirate Bay. Fast det ovanligast är delar från BESK samt en Cray-1 från SAAB.

Bilder på BESK

En PDF med datorföremål på utställning och i förråd på Tekniska Museet

IT-Ceum, Linköping

Följande är skrivet om IT-Ceum före dess flytt:

Museet var relativt litet men har några hemdatorer, bland annat en Altair och en LYS-16. Bland de större föremålen finns en hålkortssorterare och ett karusellminne. Det som sticker ut mest är en komplett installation av en Datasaab D22, med riktigt dubbelgolv.

Flygintresserade kan kika på en CK 37 styrdator från Viggen.

IT-Ceum

Åssamuséet, Åtvidaberg

Åssamuséet är ett museum fokuserat på saker tillverkade i Åtvidaberg samt saker tillverkade av Åtvidabergsföretag, till exempel FACIT.

De har en stor samling av FACITs räknesnurror och skrivmaskiner. Det som gör muséet värt ett besök för den datorintresserade är dock en fullt fungerande FACIT DS-9000. En dator i garderobsstolek som användes i luftförsvarssystemet Stril 60. Arbete pågår med att få DS9000 att kommunicera med en IBM Skrivmaskin/terminal.

Vidare har muséet ett par Facit Twist-terminaler utställda.

Åssamuséet

Dalby Datormuseum

Ute på landsbygden ligger Dalby Datormuseum, det drivs i privat regi och man måste boka tid för en guidad tur. Muséet ligger i en lada som är sprängfylld med rariteter, mestadels Digital men även Norsk Data och en del svenskt.

Dalby Datormuseum

Danmark

Danmarks Tekniske Museum, Helsingör

Ett trevligt tekniskt museum utanför Helsingör. Mycket fokus på transport och industri, men det finns en liten dataavdelning. Intressantast är DASK, en dansk kopia av den klassiska svenska rördatorn BESK. Museets hemsida

Bornholms tekniske samlinger

Ett rum med datamaskiner, delar och tillbehör.

Tidig danskbyggd dator GEIR från 1962. Byggd på kretskort med transistorer.
Dator geir.jpg

GEIR:s kärna.
Geir core.jpg

Kärnminne.
Bornholm core.jpg

Remsläsare.
Bornholm remslasare.jpg

bornteksamling.dk: Bornholms tekniske samlinger

Storbritannien

Science Museum, London

[sciencemuseum.org.uk] Science Museum är ett enormt tekniskt/vetenskapligt museum och en given destination när man är i London. Upplägget är ungefär som tyska Deutsches Museum: lite (eller snarare mycket...) från varje teknikområde. Detta museum har kanske lite mer fokus på modern museipedagogik med tvär-tematiska utställningar etc, där det tyska museet mer visar vartenda objekt. De kan gräva fram inom varje given disciplin. Vad man föredrar är en smakfråga, själv lutar jag nog mer åt den tyska skolan :)

Här finns vissa unika objekt, främst kanske Babbage's Analytical Engine, den första helautomatiska räknemaskinen [1]

Några delar från original-Colossus, ett antal riktigt stora analogimaskiner (några helmekaniska!) och en massa annat kul. Starkt rekommenderat!

Bletchley Park, Milton Keynes (nära London)

Egentligen finns det två olika museer vid Bletchley park. Dels ett som handlar om Storbritanniens andra världskrigshistoria och vilken påverkan kodknäckningsverksamheten hade och dels finns ett rent datormuseum.

Bletchley Park går igenom andra världskrigshistorien och hur man på Bletchley Park arbetade med att knäcka de krypterade meddelanden som tyskarna skickade dels mellan högkvarteren och dels mellan olika förband. Man har ett flertal Enigma maskiner och håller på med en "rebuild" av den så kallade "Bombe" som användes i England för att varje morgon hitta startkoderna. Man beskriver också historien hur man lyckades knäcka de mycket mera avancerade Lorenz-maskinerna som användes av staberna.

Fint, välordnart och pedagogiskt. Vacker miljö. Cirka en timme med tåg norr om London.

Bletchley.jpg

TNMOC (The National Museum of Computinghistrory) ligger bakom huvudanläggningen i block H och är separerat från övrigt. På TNMOC kan man få se "rebuild" av dels "Tunny", vilket är den maskin som man använde på Bletchley för att koda av de tyska stabsmeddelandena, och dels "Colossus", den maskin som användes för att hitta startpositionerna för att kunna koda av meddelanden med "Tunny". Bägge dessa maskiner kan ses i drift! Colossus kan anses vara en av de första programmerade datorerna. Mycket imponerande med 1500 glödande elektronrör och en pappersremsa som snurrar i ca 50 kilometer i timmen. Andra maskiner i drift var Wolverhampton WITCH och en Elliot 903. WITCH kunde fås att räkna ut kvadraten på ett tal. Mycket rasslande i reläer och sedan kunde man läsa ut resultatet direkt i minnet eftersom dessa bestod av 10-ställiga dekatron rör. Elliot 903 var en senare transistordator som stod och räknade ut multiplikationstabeller. Ett lågmält susande var det enda som kunde höras. För övrigt bestod utställningen av ett flertal ganska pedagogiska utställningsrum och montrar. En hel del persondatorer av olika modeller, en PDP-8, en CRAY-1, många BBC hemdatorer förstås, ett flygledningsystem med PDP-11/34, stordatorer från ICL och Ferranti. TNMOC.jpg

USA

Computer History Museum, Mountain View, Kalifornien

Detta museum är sanslöst stort och välfyllt, och det är oförlåtligt att besöka västra USA utan att åka hit. Här finns Allt. Gillar du Cray? De har Cray 1, Cray 2, Cray 3, X-MP, Y-MP mfl. Connection Machines? Jajamen. Delar från ENIAC, UNIVAC, Zuse, analogimaskiner, CDC, IBM i drivor, tonvis med DEC .... Varenda hemdator, speldator och persondator du någonsin sett. Apple 1 och hur många S100-maskiner som helst. Världens första laserskrivare (stor som en Fiat), lagringsmedia i alla former från Williamsrör till Winchestrar och trummor i alla storlekar, hålkort och magnetband, ...

Picture 331.jpg Picture 375.jpg Picture 354.jpg

Intel Museum, Silicon Valley, Kalifornien

På Intels huvudkontor (i sig en imponerande byggnad) finns ett ganska stort och mycket påkostat museum som visar Intels och mikroprocessorns historia. Det finns saker som tilltalar både oss vana datormuseibesökare, såväl som barn och allmänintresserade (hands-on-jättemodeller av mikroprocessorer t.ex.) Givetvis mycket fokus på Intels produkter.

HP Garage, Silicon Valley, Kalifornien

Endast för extrema nördar! Efter en stunds letande på Palo Altos gator kan man hitta huset där HP, och därmed Silicon Valley, grundades på 1930-talet. Hewlett och Packard började det hela i ett sedan länge rivet garage som hörde till huset på bilden. På platsen finns idag bara en minnestavla. Picture 232.jpg

Tyskland

Deutsches Museum, München

[2] Deutsches Museum är enligt egen uppgift världens största tekniska museum. Det är ett enormt komplex som ligger på en ö i stadens flod. Det finns enorma avdelningar om nästan allt tekniskt, t.ex. fysik, kemi, informatik (som datavetenskap heter på tyska), elektronik, livsmedelsteknik, metallurgi, energi, jordbruk, telekom, matematik, geodesi, högspänningslabb (riktigt häftiga publika demonstrationer här!), flyg, båtar, rymdfart, farmakologi och mycket mycket mer.

Informatikavdelningen är oerhört bra och har flera unika objekt:

  • Konrad Zuses Z3 (den replik han själv byggde på 60-talet). Z3 anses av många vara världens första fritt programmerbara elektromekaniska dator.
  • Konrad Zuses Z4, originalet från 1940-talet.
  • En stor UNIVAC
  • En Cray 1
  • Flera intressanta tyska maskiner, t.ex. en Zuse Z22 (rördator med trumminne)

Vidare finns representanter från de flesta epokerna i datorhistorien: Från räknestickor till analogimaskiner, winchestrar, relädatorer, rördatorer, stordatorer typ IBM 360, hålkortsmaskiner, superdatorer som Cray 1, fram till våra dagars maskiner.

Det finns föredömliga beskrivningar på de flesta objekt, dock på tyska. Jag rekommenderar att köpa boken Informatik för €3, säljs på plats. I den ges mycket utförliga data på alla intressanta objekt i samlingen, även denna på tyska. Det finns ett enormt bibliotek i anslutning till museet, rekommenderas den som söker den där grymt specialiserade boken om vadhelst tekniskt. Själv begärde jag ut en stor hög obskyra Zuse-relaterade böcker från bibliotekets katakomber, och de kopierade snällt hur många sidor man ville.

Misc1 400.jpg Z3 till vänster och Z4 till höger.

Heinz Nixdorf Forum, Paderborn

[3] Nixdorf var en stor tysk datortillverkare som senare köptes upp av Siemens. I Paderborn i nordvästra Tyskland finns ett stort datormuseum till minne av den gamla verksamheten.

Ett mycket påkostat och intressant museum - Tre våningar med objekt från solur till superdatorer.

DSC 0014.jpg Altairs.jpg Cray2.jpg

Deutsches Technikmuseum Berlin

Ett trevligt teknikmuseum med många intressanta objekt. Det kan inte mäta sig med Deutsches Museum, men får inte missas om man är i Berlin, och ligger dessutom lättillgängligt och centralt. Mycket fokus på transport (båt, flyg, järnväg), och en del andra ovanliga utställningar, t.ex. ett komplett bryggeri.

På datorsidan är det den stora Zuse-utställningen som är höjdpunkten. Och här får man inte missa Zuses replik av Z1, en sanslös konstruktion. Zuse byggde sin första dator, Z1, helmekanisk av tunna metallbleck hemma i föräldrarnas vardagsrum. Den fungerade otillförlitligt och därför gick han snart över till relän. Z1 förstördes i kriget. Zuse var aldrig särskilt bra på att göra ritningar och dokumentation av sina maskiner, men när han var över 80 år rekonstruerade han maskinen från minnet och lät några studenter bygga en replik. Den fungerar perfekt, läser program från hålremsa, har I/O med decimal-till-binärkonvertering, minne, flyttalsenhet (med undantagshantering!), och det mesta annat som en modern dator har - helt byggt med metallbleck!!! En sanslöst upphetsande syn som du inte får missa!!

Berlin 109.jpg Berlin 110.jpg

Technische Sammlungen Dresden

När du kommer till en ny stad, kolla alltid om det finns några obskyra tekniska museer! I utkanten av Dresden hittade jag denna (faktiskt ganska stora) pärla.

Mycket fokus på östtysklands / östblockets datorhistoria. T.ex. lärde jag mig om Robotron, som tydligen var en mycket stor östtysk datortillverkare, både på persondator och industrisidan. Även annan tysk datorhistoria finns representerad, t.ex. Zuse.

Dresden är för övrigt en mycket vacker stad!

Bild 212.jpg Bild 238.jpg Bild 278.jpg

Konrad Zuse Museum Hünfeld

Hünfeld är en liten ort i Hessen, mitt i Tyskland, närmsta större stad är Fulda. Här bodde den legendariske relädatorbyggaren Konrad Zuse (hand fabrik låg i närbelägna Bad Hersfeld). I staden finns ett litet museum, där övervåningen är fylld med Zuse-prylar. T.ex:

  • En Z11 relädator
  • En nybyggd replik av Z3
  • En Z64 graphomat - en tidig och mycket stor plotter
  • En Z22 rördator
  • En Z23 transistorversion av Z22. Denna är fullt fungerande och om man tjatar så kan de starta den och läsa en ett program från hålremsa, som skrivet ut primtalen <10000 till en teletype! Väsnas som bara den med det fina trumminnet, och är en oförglömlig upplevelse!

Hela Hünfeld är fullt med Zuse-minnen: Vad sägs om Konrad Zuse Hotel (med Z22 Bar och Zuse-salad på menyn) på Konrad Zuse-platz, bredvid Konrad Zuse-Schule etc etc. Tyskarna har tydligen förstått det sunda i att behandla ingenjörer som rockstjärnor!

DSC 0138.jpg

Konrad Zuse Museum Hoyerswerda

[4] Konrad Zuse bodde en tid i östtyska Hoyerswerda, och här finns ett litet datormuseum. Objekten inkluderar ett par Zusemaskiner (t.ex. Z23) samt östtyska Robotron-datorer.

Någon som varit här? Recensera gärna!

Technikum 29

[5] Datormuseum utanför Frankfurt. Enligt hemsidan tar de bara gruppbokningar. Någon som varit här? Recensera gärna!

Computer Museum der Fakultät Informatik Stuttgart

[6] Ett litet datormuseum på Stuttgarts universitet. Någon som varit här? Recensera gärna!

Fachhochschule i Kiel

Den virtuella rundturen ger en fin överblick, en PDP-10 sticker ut: Virtuell rundtur

Fachhochschule i Kiel

Någon som varit här? Recensera gärna!

Schweiz

PC Museum i Solothurn

PC Museum Bilder: [7] Någon som varit här? Recensera gärna!

Frankrike

Musée des Arts et Métiers

Det tekniska museet i Paris har en stor samling tidiga räkneapparater efter Pascals modell. Därefter följer en sektion med servermaskiner där frontpanelen till en IBM stretch och en komplett CRAY-2 med kringutrustning sticker ut. En mindre sektion med hemdatorer finns också.

Pascal.jpg Calculator.jpg Cray-2.jpg Cray-2-system.jpg Ibm-stretch.jpg Persondator-paris.jpg

Länk till museet

Musée de l'informatique

La Défense, Paris.

http://www.museeinformatique.fr

Någon som varit här? Recensera gärna.


Virtuella Muséer

Itzehoer Computermuseum

Itzehoer Computermuseum

Externa länkar