Datormuseer

Från ElektronikWikin
Hoppa till navigering Hoppa till sök

På denna sida samlar vi information om museer med datorhistoriskt innehåll. Dela upp innehållet per land för att göra det lättare att hitta. Glöm inte att ange eventuella unika objekt som man inte får missa om man besöker platsen.

Sverige

Tekniska Museet, Stockholm

Någon som kan skriva en bra recension här?


IT-Ceum, Linköping

Någon som kan skriva en bra recension här?


Åssamuséet, Åtvidaberg

Åssamuséet är ett museum fokuserat på saker tillverkade i Åtvidaberg samt saker tillverkade av Åtvidabergsföretag, till exempel FACIT.

De har en stor samling av FACITs räknesnurror och skrivmaskiner. Det som gör muséet värt ett besök för den datorintresserade är dock en fullt fungerande FACIT DS-9000. En dator i garderobsstolek som användes i luftförsvarssystemet Stril 60. Arbete pågår med att få DS9000 att kommunicera med en IBM Skrivmaskin/terminal.

Vidare har muséet ett par Facit Twist-terminaler utställda.

Länk till muséet: [1]

Danmark

Danmarks Tekniske Museum, Helsingör

[www.tekniskmuseum.dk/] Ett trevligt tekniskt museum utanför Helsingör. Mycket fokus på transport och industri, men det finns en liten dataavdelning. Intressantast är DASK, en dansk kopia av den klassiska svenska rördatorn BESK.


Storbritannien

Science Museum, London

Nablaman skriver denna snart, om ingen annan hinner före


Bletchley Park, Milton Keynes (nära London)

De allierade hade kodbrytarverksamhet här under andra världskriget. För detta syfte konstruerades den tidiga datorn Colossus, som entusiaster sedan byggt en replik av.

Någon som varit här? Recensera gärna!


USA

Computer History Museum, Mountain View, Kalifornien

Nablaman skriver denna snart, om ingen annan hinner före


Intel Museum, Silicon Valley, Kalifornien

Nablaman skriver denna snart, om ingen annan hinner före


Tyskland

Deutsches Museum, München

[2] Deutsches Museum är enligt egen uppgift världens största tekniska museum. Det är ett enormt komplex som ligger på en ö i stadens flod. Det finns enorma avdelningar om nästan allt tekniskt, t.ex. fysik, kemi, informatik (som datavetenskap heter på tyska), elektronik, livsmedelsteknik, metallurgi, energi, jordbruk, telekom, matematik, geodesi, högspänningslabb (riktigt häftiga publika demonstrationer här!), flyg, båtar, rymdfart, farmakologi och mycket mycket mer.

Informatikavdelningen är oerhört bra och har flera unika objekt:

  • Konrad Zuses Z3 (den replik han själv byggde på 60-talet). Z3 anses av många vara världens första fritt programmerbara elektromekaniska dator.
  • Konrad Zuses Z4, originalet från 1940-talet.
  • En stor UNIVAC
  • En Cray 1
  • Flera intressanta tyska maskiner, t.ex. en Zuse Z22 (rördator med trumminne)

Vidare finns representanter från de flesta epokerna i datorhistorien: Från räknestickor till analogimaskiner, winchestrar, relädatorer, rördatorer, stordatorer typ IBM 360, hålkortsmaskiner, superdatorer som Cray 1, fram till våra dagars maskiner.

Det finns föredömliga beskrivningar på de flesta objekt, dock på tyska. Jag rekommenderar att köpa boken Informatik för €3, säljs på plats. I den ges mycket utförliga data på alla intressanta objekt i samlingen, även denna på tyska. Det finns ett enormt bibliotek i anslutning till museet, rekommenderas den som söker den där grymt specialiserade boken om vadhelst tekniskt. Själv begärde jag ut en stor hög obskyra Zuse-relaterade böcker från bibliotekets katakomber, och de kopierade snällt hur många sidor man ville.

Misc1 400.jpg Z3 till vänster och Z4 till höger.


Heinz Nixdorf Forum, Paderborn

[3] Nixdorf var en stor tysk datortillverkare som senare köptes upp av Siemens. I Paderborn i nordvästra Tyskland finns ett stort datormuseum till minne av den gamla verksamheten.

Ett mycket påkostat och intressant museum - Tre våningar med objekt från solur till superdatorer.

DSC 0014.jpg Altairs.jpg Cray2.jpg


Deutsches Technikmuseum Berlin

Nablaman skriver denna snart, om ingen annan hinner före


Technische Sammlungen Dresden

Nablaman skriver denna snart, om ingen annan hinner före


Konrad Zuse Museum Hünfeld

Hünfeld är en liten ort i Hessen, mitt i Tyskland, närmsta större stad är Fulda. Här bodde den legendariske relädatorbyggaren Konrad Zuse (hand fabrik låg i närbelägna Bad Hersfeld). I staden finns ett litet museum, där övervåningen är fylld med Zuse-prylar. T.ex:

  • En Z11 relädator
  • En nybyggd replik av Z3
  • En Z64 graphomat - en tidig och mycket stor plotter
  • En Z22 rördator
  • En Z23 transistorversion av Z22. Denna är fullt fungerande och om man tjatar så kan de starta den och läsa en ett program från hålremsa, som skrivet ut primtalen <10000 till en teletype! Väsnas som bara den med det fina trumminnet, och är en oförglömlig upplevelse!

Hela Hünfeld är fullt med Zuse-minnen: Vad sägs om Konrad Zuse Hotel (med Z22 Bar och Zuse-salad på menyn) på Konrad Zuse-platz, bredvid Konrad Zuse-Schule etc etc. Tyskarna har tydligen förstått det sunda i att behandla ingenjörer som rockstjärnor!

DSC 0138.jpg

Konrad Zuse Museum Hoyerswerda

[4] Konrad Zuse bodde en tid i östtyska Hoyerswerda, och här finns ett litet datormuseum. Objekten inkluderar ett par Zusemaskiner (t.ex. Z23) samt östtyska Robotron-datorer.

Någon som varit här? Recensera gärna!


Technikum 29

[5] Datormuseum utanför Frankfurt. Enligt hemsidan tar de bara gruppbokningar. Någon som varit här? Recensera gärna!