Skillnad mellan versioner av "Impedans hos förstärkare"

Från ElektronikWikin
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(omformuleringar ; trim ; bilder)
(omformuleringar ; datablad för TIP35/36)
Rad 1: Rad 1:
Om man parallellkopplar 8 stycken TIP35C i en push-pull tillämpning med TIP36C som mot part.
Om man parallellkopplar 8 stycken [http://www.bourns.com/pdfs/tip35.pdf TIP35C] (NPN) i en push-pull tillämpning med [http://www.st.com/internet/com/TECHNICAL_RESOURCES/TECHNICAL_LITERATURE/DATASHEET/CD00001165.pdf TIP36C] (PNP) som motpart.


Kretsen matas med +90 V och -90 V genom att transformera ner nätspänning och likrikta den.
Kretsen matas med +90 V och -90 V.


8 stycken TIP35C får då en total effekt på 1000 W.
8 stycken TIP35C får då en total effekt på 1000 W.
Om önskad utimpedans är 2 Ω
Om önskad utimpedans är 2 Ω


Blir då strömmen enligt formeln I=P/U eller I=U/R ..?
Blir strömmen då enligt formeln I=P/U eller I=U/R ..?
Enligt I=P/U = 11.11 A
Enligt I=P/U = 11.11 A
Enligt I=U/R = 45 A
Enligt I=U/R = 45 A
Rad 16: Rad 16:
Klass B förstärkare (audio), har oftas en utimpedans på några 10-tal mΩ.
Klass B förstärkare (audio), har oftas en utimpedans på några 10-tal mΩ.


== xxargs ==
Verkningsgraden högre än 50 % för klass B. Här kan du läsa lite.
Det är precis sådant här man skall prova i spice-simulatorn!
det ryker mindre än när man skrider till verket rent fysiskt...


jeja2000: du har händelsevis inte någon länk/schema till ditt bygge, jag är faktiskt lite nyfiken och prova att simulera...
http://sound.westhost.com/efficiency.htm


== xxargs ==
Detta är ett exempel på sådant som är en mycket lämplig uppgift för en [[Unix mjukvara#Simulering|SPICE simulator]].


Det som peter555:s länkar inte tar upp någonstans är vad som händer när man kopplar till komplex kapacitiv resp. kompex induktiv last som alla högtalare är vare sig man vill eller inte (hornhögtalare är faktiskt minst komplex i det avseendet och därför är känd att fungera hyffat bra mot rörföstärkare som normal har låg dämpfaktor (= hög utgångsimpedans) i jämförelse med transistorstegen)
Det som peter555:s länkar inte tar upp någonstans är vad som händer när man kopplar till komplex kapacitiv respepektive kompex induktiv last som alla högtalare är . Hornhögtalare är dock faktiskt minst komplex i det avseendet och är därför känd för att fungera hyffsat bra med rörförstärkare som normalt sett har låg dämpfaktor detsamma som hög utgångsimpedans i jämförelse med transistorsteg.
 
Vet att hifi-tidningar åtm. förr (länge sedan jag läste sådana...) körde en typ 2 Ohm |_ 30 grader och 2 Ohm |_ 60 grader test både kapacitivt och induktivt (en vanlig noname 3-vägs ala SIBA-högtalare kanske ligger som värst runt 40 - 45 grader fasvinkel på var sidan av resonansfrekvensen för basen, men motsvarande 'puckel' finns även var sida om mellanregistrets resonansfrekvens).


Vid 2 Ohm |_ 60 grader så får man bara räkna med ca 37% av utmatad effekt (räknad som Volt * ström ut ur förstärkaren) fastnar i högtalaren/lasten medans resten fastnar i kylflänsen slutsteget - dom 60-70% verkningsgraden för en typisk klass AB hamnar raskt ned på 20-30% verkningsgrad och följdaktligen (mycket) mer värmen kylflänsen.
Tidningar inom HiFi hadde åtminstone förr en test med typ 2 Ohm |_ 30 grader och 2 Ohm |_ 60 grader både kapacitivt och induktivt (en vanlig noname 3-vägs a la SIBA-högtalare kanske ligger som värst runt 40 - 45 grader fasvinkel på var sin sida av resonansfrekvensen för basen, men motsvarande 'puckel' finns även var sin sida om mellanregistrets resonansfrekvens.


Skall man köra impedansmässigt 'fula' högtalare måste man dimensioneringsmässigt räkna med att nästa all effekt temporärt hamnar i kylflänsarna vid vissa driftlägen.
Vid 2 Ohm |_ 60 grader får man bara räkna med ca 37% av utmatad effekt (räknad som spänning [V] * ström [A] ut ur förstärkaren) fastnar i högtalaren/lasten medans resten fastnar i kylflänsen på slutsteget. De {{nowrap|60 - 70%}} verkningsgrad för en typisk klass-AB hamnar raskt ned på {{nowrap|20 - 30%}} verkningsgrad och följdaktligen mycket mer värme till kylflänsen.


---
Skall man köra impedansmässigt 'fula' högtalare så måste man dimensioneringsmässigt räkna med att nästa all effekt tillfälligt hamnar i kylflänsarna vid vissa driftlägen.


Sedan gammalt har jag hittat en spicemodell av en generisk noname 3-vägshögtalare typ sådana man hittar på SIBA mm. ställen.
----


Den här modellen är byggd baklänges från en uppmätt högtalare så att modellen ger exakt samma impedanskurva med alla fasvridningar etc. som den verkligt uppmätta högtalaren - många spice-modeller är analyserade så här baklänges och är hyffsat pålitligt metod. Tyvärr har inte skaparen angivet vilken högtalarmodell han utgick ifrån. Observera att den visar bara ur elektrisk perspektiv som visas mot slutsteget, inte ljudmässiga även om man kan dra vissa slutsatser av det. Jag gissar att modellen inkluderar passiva delningefilter etc. som förvärrar situationen ytterligare några snäpp (även dessa lagrar energi i systemet).
Sedan gammalt har jag hittat en spicemodell av en allmängiltig<!--generisk--> noname 3-vägshögtalare av den typ man hittar på varuhus som SIBA osv.


[varning för lite större bilder, blir så plottrigt annars..]
Denna modell är byggd baklänges från en uppmätt högtalare så att modellen ger exakt samma impedanskurva med alla fasvridningar etc.  Som den verkligt uppmätta högtalaren - många SPICE-modeller är analyserade så här baklänges och är en hyffsat pålitligt metod.  Tyvärr har skaparen utelämnat vilken högtalarmodell denne utgick ifrån.  Observera att den visar bara det elektriska perspektivet som visas mot slutsteget, inte det ljudmässiga även om man kan dra vissa slutsatser av den. Gissningsvis inkluderar modellen passiva delningefilter etc. Som förvärrar situationen ytterligare några snäpp (även dessa lagrar energi i systemet).


Här är Schemat att utgå från funderingarna, högerhalvan efter 'speaker' är modellen av högtalaren, vänster halva är mätbrygga för att mäta på 'högtalaren'
Här är schemat som funderingarna utgår ifrån, högerhalvan efter 'speaker' är modellen av högtalaren, vänster halva är en mätbrygga för att mäta på 'högtalaren':
[[Image:ampimp_3_way_speaker_01.png|thumb|Schema]]
[[Image:ampimp_3_way_speaker_01.png|thumb|Bild 1 - Schema]]


[[Image:ampimp_3_way_speaker_02.png|thumb|Bild 2]]
[[Image:ampimp_3_way_speaker_02.png|thumb|Bild 2]]
bild 2 är kurvor som de flesta känner igen, förutom att jag har lagt in aktiv, reaktiv och skenbar effekt samt högtalarens elektriska Q-värde beroende på frekvens - man ser här att den är så högt som strax över 0.8 vid dryga 2 KHz, med andra ord måste förstärkaren hantera nästan lika mycket reaktiv effekt som aktiv effekt (reaktiv effekt värmer förstärkaren kylflänsar - kom i håg detta!) vid exakt 70 Hz så är den elektriska Q-värdet nära 0, dvs. nästanpå ideal last, tycker man, men å andra sidan är impedansen hög, runt 25 Ohm så det går inte in så mycket effekt i högtalaren för en given polspänning, typ 40 mW när man annars ligger runt 125 mW, medans ligger man på 50 Hz resp 100 Hz så är andelen reaktiv effekt ca 3/4 av en aktiva effekten i belopp - mao. förstärkaren skall hantera tvära kast från ca 30 grader kapacitiv last till dito 40 grader induktiv last bara i intervallet 50 Hz - så det gäller att förstärkarens återkoppling är stabil med en sådan här varierande last inkopplad.
Bild 2 är kurvor som de flesta känner igen, förutom att jag har lagt in aktiv, reaktiv och skenbar effekt samt högtalarens elektriska Q-värde beroende på frekvens. Man ser här att den är så högt som strax över 0.8 vid dryga {{nowrap|2 kHz,}} med andra ord måste förstärkaren hantera nästan lika mycket reaktiv effekt som aktiv effekt (reaktiv effekt värmer förstärkaren kylflänsar - kom i håg detta!) vid exakt 70 Hz så är den elektriska Q-värdet nära 0, dvs. nästanpå ideal last, tycker man, men å andra sidan är impedansen hög, runt {{nowrap|25 Ω}} så det går inte in så mycket effekt i högtalaren för en given polspänning, typ 40 mW när man annars ligger runt 125 mW, medans ligger man på 50 Hz resp 100 Hz så är andelen reaktiv effekt cirka 3/4 av den aktiva effekten i belopp - med andra ord. Förstärkaren skall hantera tvära kast från cirka 30 grader kapacitiv last till dito 40 grader induktiv last bara i intervallet 50 Hz - så det gäller att förstärkarens återkoppling är stabil med en sådan här varierande last inkopplad.


[[Image:ampimp_3_way_speaker_03.png|thumb|Bild 3]]
[[Image:ampimp_3_way_speaker_03.png|thumb|Bild 3]]
Bild 3 är transientbeteendetesten - är förståss på den 'elaka' 70 Hz som luktar trubblig lång väg av impedanskurvan att dömma. Den är driven med 4 perioder med lågimpediv drivsteg (0 Ohm) och därefter kortsluter över polskruvarna - vilket också motsvarar lågimpedivt slutsteg där man plötsligt stänger av insignalen - Detta gör att slutsteget absorberar all ström som kommer från högtalaren utan att dess polspänning höjs. Notera nu högtalarens ringningen när signalen plötsligt tystnar - lila linjen har jag utgått från att motsvarar rörelsen av baskonen och med andra ord så 'sjunger den efter' ca 1 period med relativt stor styrka. Man ser att ström och spänning ligger i fas och är en 'snäll' last ur förstärkarperspektiv - i allafall när det jobbar med konstant signal.
Bild 3 är test av transientbeteende - vilket förstås är på den 'elaka' 70 Hz som luktar trubblig lång väg av impedanskurvan att dömma. Den är driven med 4 perioder med lågimpediv drivsteg (0 Ω) och därefter kortsluter över polskruvarna - vilket också motsvarar lågimpedivt slutsteg där man plötsligt stänger av insignalen - Detta gör att slutsteget absorberar all ström som kommer från högtalaren utan att dess polspänning höjs. Notera nu högtalarens ringningen när signalen plötsligt tystnar - lila linjen har jag utgått från att motsvarar rörelsen av baskonen och med andra ord så 'sjunger den efter' cirka 1 period med relativt stor styrka. Man ser att ström och spänning ligger i fas och är en 'snäll' last ur förstärkarperspektiv - i allafall när det jobbar med konstant signal.


[[Image:ampimp_3_way_speaker_04.png|thumb|Bild 4]]
[[Image:ampimp_3_way_speaker_04.png|thumb|Bild 4]]
Bild 4 har jag starta högtalaren med 0 Ohm, men dämpar den med 8 Ohm för att simulera litet rörsteg och långa kablar - man ser att der ringer efter betydligt mera när signalen avbryts.
Bild 4 visar när högtalaren startar med 0 Ω, men dämpar den med 8 Ω för att simulera ett litet rörsteg och långa kablar - man ser att det ringer efter betydligt mera när signalen avbryts.


[[Image:ampimp_3_way_speaker_05.png|thumb|Bild 5]]
[[Image:ampimp_3_way_speaker_05.png|thumb|Bild 5]]
Bild 5 både drivs och dämpas av 8 Ohm - man ser att konen har både lite svårt att starta och stoppa - det blir ingen bra återgivning av hårdrock-trummbatteri här inte...
Bild 5 både drivs och dämpas av 8 Ω - man ser att konen har både lite svårt att starta och stoppa - det blir ingen bra återgivning av hårdrock-trummbatteri här inte...


[[Image:ampimp_3_way_speaker_06.png|thumb|Bild 6]]
[[Image:ampimp_3_way_speaker_06.png|thumb|Bild 6]]
Bild 6 har jag varit lite elak, 4 perioder för att få igång alltihop och därefter lämnas porten öppen när signalen slutar - högtalaren ringer som en kyrkklocka nästan... - med andra ord är konstanströmdrivna högtalare kanske inte så bra val om man vill ha en fast och transientrik bas...
Bild 6 visar lite elakt, 4 perioder för att få igång alltihop och därefter lämnas porten öppen när signalen slutar - högtalaren ringer som en kyrkklocka nästan... - med andra ord är konstanströmdrivna högtalare kanske inte så bra val om man vill ha en fast och transientrik bas...


[[Image:ampimp_3_way_speaker_07.png|thumb|Bild 7]]
[[Image:ampimp_3_way_speaker_07.png|thumb|Bild 7]]
[[Image:ampimp_3_way_speaker_08.png|thumb|Bild 8]]
[[Image:ampimp_3_way_speaker_08.png|thumb|Bild 8]]
Bild 7. Här har frekvensen sänkts till 52,4 (för att hålla exakta hela perioder gentemot 'brytarens' timing) ) och nu ser man att ström och spänning inte följs åt i fas längre (med en ganska komplicerad fasåkning mellan precis i början och efter ett par perioder) och förstärkaren måste pumpa en viss andel reaktiv energi. Ringningen efter att signalen slutat ser lite misstänkt ut, därför provar vi med ännu lägre frekvens med Bild8. Hmm ser det inte ut som arr ringningen fortfarande verkar gå i 70 Hz takt ??
Bild 7. Här har frekvensen sänkts till 52,4 (för att hålla exakta hela perioder gentemot 'brytarens' timing) och nu ser man att ström och spänning inte följs åt i fas längre (med en ganska komplicerad fasåkning mellan precis i början och efter ett par perioder) och förstärkaren måste pumpa en viss andel reaktiv energi. Ringningen efter att signalen slutat ser lite misstänkt ut, därför provar vi med ännu lägre frekvens i {{nowrap|bild 8.}}  Hmm ser det inte ut som arr ringningen fortfarande verkar gå i 70 Hz takt ??




[[Image:ampimp_3_way_speaker_09.png|thumb|Bild 9]]
[[Image:ampimp_3_way_speaker_09.png|thumb|Bild 9]]
Då är vi lite mer elak och klipper mitt i en period, se bild 9, mer energi kvar i systemet och därmed större ringningsamplitud på första halvperiden - lik förbaskat i 70 Hz takt...
Då är vi lite mer elak och klipper mitt i en period, se bild 9, mer energi kvar i systemet och därmed större ringningsamplitud på första halvperiden - lik förbaskat i 70 Hz takt..


[[Image:ampimp_3_way_speaker_10.png|thumb|Bild 10]]
[[Image:ampimp_3_way_speaker_10.png|thumb|Bild 10]]
Ok, då går vi åt andra hållet, uppåt i frekvens... Bild 10, här ser man att ström och spänning åter igen verkar hänga ihop fasmässigt - men så fort slutsteget slutar mata energi på önskad frekvens så resonerar högtalaren i 70 Hz takt med den energi som är kvar i systemet. Högtalaren fungerar onekligen som en 70 Hz kyrkklocka med kläpp - starta och slutar alltid med en 70 Hz överlagrad eftersläng oavsett vad för frekvensområde och pulser (i basområdet) man stoppar in...
Ok, då går vi åt andra hållet, uppåt i frekvens.. Bild 10, här ser man att ström och spänning åter igen verkar hänga ihop fasmässigt - men så fort slutsteget slutar mata energi på önskad frekvens så resonerar högtalaren i 70 Hz takt med den energi som är kvar i systemet. Högtalaren fungerar onekligen som en 70 Hz kyrkklocka med kläpp - starta och slutar alltid med en 70 Hz överlagrad eftersläng oavsett vad för frekvensområde och pulser (i basområdet) man stoppar in..
 
----
 
Ovanstående är bara tankeövning hur komplex drivning av en 'vanlig' högtalare egentligen är - Stora impedanshopp är helt klart farliga om de också är smala - indikerar då högt mekaniskt Q-värde som har dålig elektrisk koppling mot slutsteget och blir därmed resonanta/ringiga på vissa frekvenser. Tvära kast och mycket reaktiv effekt i högtalaren gör också att kylningen av slutsteget måste kunna åtminstone hantera halva sin utsända effekt avbrända direkt i sina kylflänsar tillfälligt (= termisk kapacitet i trissornas kisel i {{nowrap|0,5 - 1 s}} regionen) och skyddsbetendet vid ännu ogynsammare last och/eller kontinuerlig drift i den ogynsamma lastläget..
 
----
 
Vissa högtalare, åtminstone förr så la man in konjegatlänkar i delningsfiltret för att förbättra den reaktiva delen mot slutsteget sett. Men även konjegatlänkar lagrar energi vilket gör att konjegatlänken 'isolerar' högtalarelementet mot slutsteget och bromsas inte av den längre i samma utsträckning som tidigare. Vilket gör att högtalaren blir ännu mera ringig av operationen


---
----


Ovanstående är bara tankeövning hur komplex drivning av en 'vanlig' högtalare egentligen är - Stora impedanshopp är helt klart farliga om de också är smala - indikerar då högt mekaniskt Q-värde som har dålig elektrisk koppling mot slutsteget och blir därmed resonanta/ringiga på vissa frekvenser. Tvära kast och mycket reaktiv effekt i högtalaren gör också att kylningen av slutsteget måste kunna åtminstone hantera halva sin utsända effekt avbrända direkt i sina kylflänsar temporärt (= termisk kapacitet i i kislet i trissorna i 0.5 -1 sek region) och skyddsbetendet vid ännu ogynsammare last och/eller kontinuerlig drift i den ogynsamma lastläget..
För att få snabba och fasta bashögtalare så handlar det om att minska på rörliga vikterna så mycket som möjligt och den vägen minska energilagringen i högtalaren. Vilket är lättare sagt än gjort förvisso..


---
== TIP35C/36C data ==
{| class="wikitable"
|+ Absolute maximum ratings
! Symbol !! Parameter !! Value !! Unit
|-
| I<sub>C</sub>      || Collector current                  ||  25 || A
|-
| P<small>tot</small> || Total dissipation at Tcase = 25 °C  || 125 || W
|-
| T<small>J</small>  || Max. operating junction temperature || 150 || °C
|-
| R<small>thj-case</small> || Thermal resistance junction-case max || 1 || °C/W
|}


Vissa högtalare - åtminstone förr så la man in konjegatlänkar i delningsfiltret för att förbättra den reaktiva delen mot slutsteget sett - men även konjegatlänkar lagrar energi vilket gör att konjegatlänken 'isolerar' högtalarelementet mot slutsteget och bromsas inte av den längre i samma utsträckning som tidigare - vilket gör att högtalaren blir ännu mera ringig av operationen


---
{| class="wikitable"
|+ Electrical characteristics
! Symbol !! Parameter !! Test conditions !! Min. !! Typ. !! Max. !! Unit
|-
| h<sub>FE</sub><small>(1)</small> || DC current gain || I<sub>C</sub> = 1.5 A V<sub>CE</sub> = 4 V<br> I<sub>C</sub> = 15 A  V<sub>CE</sub> = 4 V || 25<br> 10 || || 50 ||
|}


Skall man ha snabba och fasta bashögtalare så handlar det om att minska på rörliga vikterna så mycket som möjligt och den vägen minska energilagringen i högtalaren - lättare sagt än gjort förvisso...
*[http://www.st.com/internet/com/TECHNICAL_RESOURCES/TECHNICAL_LITERATURE/DATASHEET/CD00001165.pdf
st.com - TIP35C/TIP36C Complementary power transistors], 2012-04-21 (sidan 2)


== Externa länkar ==
== Externa länkar ==
*[http://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=24402 EF: Klass B Förstärkare. Hur räknar man ut impedansen?], startad 2008-02-16
*[http://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=24402 EF: Klass B Förstärkare. Hur räknar man ut impedansen?], startad 2008-02-16

Versionen från 2 februari 2013 kl. 17.19

Om man parallellkopplar 8 stycken TIP35C (NPN) i en push-pull tillämpning med TIP36C (PNP) som motpart.

Kretsen matas med +90 V och -90 V.

8 stycken TIP35C får då en total effekt på 1000 W. Om önskad utimpedans är 2 Ω

Blir strömmen då enligt formeln I=P/U eller I=U/R ..? Enligt I=P/U = 11.11 A Enligt I=U/R = 45 A

Är 11.11 A den maximala strömmen som kan användas för 1000 W? då måste jag väl använda strömbegränsningsmotstånd på basen?

peter555

Vid 90 V och 2 Ω lastimpedans får du en sinussignal med en maximal effekt på P = (90²)/(2*2) W i lasten. Klass B förstärkare (audio), har oftas en utimpedans på några 10-tal mΩ.

Verkningsgraden högre än 50 % för klass B. Här kan du läsa lite.

http://sound.westhost.com/efficiency.htm

xxargs

Detta är ett exempel på sådant som är en mycket lämplig uppgift för en SPICE simulator.

Det som peter555:s länkar inte tar upp någonstans är vad som händer när man kopplar till komplex kapacitiv respepektive kompex induktiv last som alla högtalare är . Hornhögtalare är dock faktiskt minst komplex i det avseendet och är därför känd för att fungera hyffsat bra med rörförstärkare som normalt sett har låg dämpfaktor detsamma som hög utgångsimpedans i jämförelse med transistorsteg.

Tidningar inom HiFi hadde åtminstone förr en test med typ 2 Ohm |_ 30 grader och 2 Ohm |_ 60 grader både kapacitivt och induktivt (en vanlig noname 3-vägs a la SIBA-högtalare kanske ligger som värst på runt 40 - 45 grader fasvinkel på var sin sida av resonansfrekvensen för basen, men motsvarande 'puckel' finns även på var sin sida om mellanregistrets resonansfrekvens.

Vid 2 Ohm |_ 60 grader så får man bara räkna med ca 37% av utmatad effekt (räknad som spänning [V] * ström [A] ut ur förstärkaren) fastnar i högtalaren/lasten medans resten fastnar i kylflänsen på slutsteget. De 60 - 70% verkningsgrad för en typisk klass-AB hamnar raskt ned på 20 - 30% verkningsgrad och följdaktligen mycket mer värme till kylflänsen.

Skall man köra impedansmässigt 'fula' högtalare så måste man dimensioneringsmässigt räkna med att nästa all effekt tillfälligt hamnar i kylflänsarna vid vissa driftlägen.


Sedan gammalt har jag hittat en spicemodell av en allmängiltig noname 3-vägshögtalare av den typ man hittar på varuhus som SIBA osv.

Denna modell är byggd baklänges från en uppmätt högtalare så att modellen ger exakt samma impedanskurva med alla fasvridningar etc. Som den verkligt uppmätta högtalaren - många SPICE-modeller är analyserade så här baklänges och är en hyffsat pålitligt metod. Tyvärr har skaparen utelämnat vilken högtalarmodell denne utgick ifrån. Observera att den visar bara det elektriska perspektivet som visas mot slutsteget, inte det ljudmässiga även om man kan dra vissa slutsatser av den. Gissningsvis inkluderar modellen passiva delningefilter etc. Som förvärrar situationen ytterligare några snäpp (även dessa lagrar energi i systemet).

Här är schemat som funderingarna utgår ifrån, högerhalvan efter 'speaker' är modellen av högtalaren, vänster halva är en mätbrygga för att mäta på 'högtalaren':

Bild 1 - Schema
Bild 2

Bild 2 är kurvor som de flesta känner igen, förutom att jag har lagt in aktiv, reaktiv och skenbar effekt samt högtalarens elektriska Q-värde beroende på frekvens. Man ser här att den är så högt som strax över 0.8 vid dryga 2 kHz, med andra ord måste förstärkaren hantera nästan lika mycket reaktiv effekt som aktiv effekt (reaktiv effekt värmer förstärkaren kylflänsar - kom i håg detta!) vid exakt 70 Hz så är den elektriska Q-värdet nära 0, dvs. nästanpå ideal last, tycker man, men å andra sidan är impedansen hög, runt 25 Ω så det går inte in så mycket effekt i högtalaren för en given polspänning, typ 40 mW när man annars ligger runt 125 mW, medans ligger man på 50 Hz resp 100 Hz så är andelen reaktiv effekt cirka 3/4 av den aktiva effekten i belopp - med andra ord. Förstärkaren skall hantera tvära kast från cirka 30 grader kapacitiv last till dito 40 grader induktiv last bara i intervallet 50 Hz - så det gäller att förstärkarens återkoppling är stabil med en sådan här varierande last inkopplad.

Bild 3

Bild 3 är test av transientbeteende - vilket förstås är på den 'elaka' 70 Hz som luktar trubblig lång väg av impedanskurvan att dömma. Den är driven med 4 perioder med lågimpediv drivsteg (0 Ω) och därefter kortsluter över polskruvarna - vilket också motsvarar lågimpedivt slutsteg där man plötsligt stänger av insignalen - Detta gör att slutsteget absorberar all ström som kommer från högtalaren utan att dess polspänning höjs. Notera nu högtalarens ringningen när signalen plötsligt tystnar - lila linjen har jag utgått från att motsvarar rörelsen av baskonen och med andra ord så 'sjunger den efter' cirka 1 period med relativt stor styrka. Man ser att ström och spänning ligger i fas och är en 'snäll' last ur förstärkarperspektiv - i allafall när det jobbar med konstant signal.

Bild 4

Bild 4 visar när högtalaren startar med 0 Ω, men dämpar den med 8 Ω för att simulera ett litet rörsteg och långa kablar - man ser att det ringer efter betydligt mera när signalen avbryts.

Bild 5

Bild 5 både drivs och dämpas av 8 Ω - man ser att konen har både lite svårt att starta och stoppa - det blir ingen bra återgivning av hårdrock-trummbatteri här inte...

Bild 6

Bild 6 visar lite elakt, 4 perioder för att få igång alltihop och därefter lämnas porten öppen när signalen slutar - högtalaren ringer som en kyrkklocka nästan... - med andra ord är konstanströmdrivna högtalare kanske inte så bra val om man vill ha en fast och transientrik bas...

Bild 7
Bild 8

Bild 7. Här har frekvensen sänkts till 52,4 (för att hålla exakta hela perioder gentemot 'brytarens' timing) och nu ser man att ström och spänning inte följs åt i fas längre (med en ganska komplicerad fasåkning mellan precis i början och efter ett par perioder) och förstärkaren måste pumpa en viss andel reaktiv energi. Ringningen efter att signalen slutat ser lite misstänkt ut, därför provar vi med ännu lägre frekvens i bild 8. Hmm ser det inte ut som arr ringningen fortfarande verkar gå i 70 Hz takt ??


Bild 9

Då är vi lite mer elak och klipper mitt i en period, se bild 9, mer energi kvar i systemet och därmed större ringningsamplitud på första halvperiden - lik förbaskat i 70 Hz takt..

Bild 10

Ok, då går vi åt andra hållet, uppåt i frekvens.. Bild 10, här ser man att ström och spänning åter igen verkar hänga ihop fasmässigt - men så fort slutsteget slutar mata energi på önskad frekvens så resonerar högtalaren i 70 Hz takt med den energi som är kvar i systemet. Högtalaren fungerar onekligen som en 70 Hz kyrkklocka med kläpp - starta och slutar alltid med en 70 Hz överlagrad eftersläng oavsett vad för frekvensområde och pulser (i basområdet) man stoppar in..


Ovanstående är bara tankeövning hur komplex drivning av en 'vanlig' högtalare egentligen är - Stora impedanshopp är helt klart farliga om de också är smala - indikerar då högt mekaniskt Q-värde som har dålig elektrisk koppling mot slutsteget och blir därmed resonanta/ringiga på vissa frekvenser. Tvära kast och mycket reaktiv effekt i högtalaren gör också att kylningen av slutsteget måste kunna åtminstone hantera halva sin utsända effekt avbrända direkt i sina kylflänsar tillfälligt (= termisk kapacitet i trissornas kisel i 0,5 - 1 s regionen) och skyddsbetendet vid ännu ogynsammare last och/eller kontinuerlig drift i den ogynsamma lastläget..


Vissa högtalare, åtminstone förr så la man in konjegatlänkar i delningsfiltret för att förbättra den reaktiva delen mot slutsteget sett. Men även konjegatlänkar lagrar energi vilket gör att konjegatlänken 'isolerar' högtalarelementet mot slutsteget och bromsas inte av den längre i samma utsträckning som tidigare. Vilket gör att högtalaren blir ännu mera ringig av operationen


För att få snabba och fasta bashögtalare så handlar det om att minska på rörliga vikterna så mycket som möjligt och den vägen minska energilagringen i högtalaren. Vilket är lättare sagt än gjort förvisso..

TIP35C/36C data

Absolute maximum ratings
Symbol Parameter Value Unit
IC Collector current 25 A
Ptot Total dissipation at Tcase = 25 °C 125 W
TJ Max. operating junction temperature 150 °C
Rthj-case Thermal resistance junction-case max 1 °C/W


Electrical characteristics
Symbol Parameter Test conditions Min. Typ. Max. Unit
hFE(1) DC current gain IC = 1.5 A VCE = 4 V
IC = 15 A VCE = 4 V
25
10
50

st.com - TIP35C/TIP36C Complementary power transistors], 2012-04-21 (sidan 2)

Externa länkar