rogerk8 skrev:Okej, då räknar jag lite själv...
Slutligen tycker jag det är lite fräckt att dissa AM rakt av sådär.
Visste du att den moduleringsform som kräver minst SNR för att kunna tas emot är AM?
Vet inte om det är sant längre - tex. LTE kan köra en PSK-modulering med resonabel bitrate med signalnivå 6 dB och tom. 9 dB under brusgolvet med inte allt för taskig BER (skulle man lyssna med örona så skulle man inte höra ett skvatt av det i brusgolvet även om modulationen var inom hörselfrekvenser - mycket också för att modulationen i sig också är bruslik)
- Förvisso har man för och efterbehandling med faltningskoder, trellis-trän mm. för att hitta troliga troliga vägar gömda i den störda modulationen samt ett paket med forward error correction ovanpå detta. - i rymdfärdena från 70-talet användes Viterbi + Reed-Solomo för detta och jag tror även LTExxx gör det också, i förvisso en modifierad form.
GPS-signalerna ligger runt 20-25 dB under brusgolvet innan descrambling, men efter decrambling av den utsmetade effekten på 1 MHz bredd till en ca 100 Hz bred bärvåg med modulation med förvisso bara 50 bauds-takt så kan det vara ~ 25 - 50 dB över brusgolvet och är det som man ser som staplarna på GPS-appen i mobiltelefonerna.
Dessutom sändes TV-bilder länge på AM och det var sällan några problem.
AM är väldigt ineffektivt i avseende energi per överförd bit information och använd bandbredd, dessutom stympade man ena sidbandet helt för att spara upptagen bandbredd och dämpade AM-bärvågen mycket eftersom den annars stod för 50% av sändareffekten (och resp sidband stod för 25% var) och lämnar bara så mycket kvar att mottagarna kunde synkronisera. - redan här är man en bit ifrån 'riktig AM' och mottagarna blir förstås mer komplicerade för att mottagaren måste återgenerera den stympade bärvågen med rätt fasläge och frekvens för att kunna rekonstruera signalen.
Att man gick över till digital modulation var för att man fick över motsvarande flertal gånger högre datakapacitet för samma utnyttjade bandbredd och dynamik.
sedan hur det används är en annan sak med slavig kodning av programmedia etc.
Sedan är det inte sant att det var ren AM för TV - det fanns analog (Q)PSK-modulation för färginformationen inrymt i signalen.
---
Tittar man på telefonmodem så var det samma resa där - man började med 300/75 Baud vilket i stort sett var telegrafering med växlande toner. Senare 1200 Baud där man började med PSK-modulering, efter kortare tid kom 2400-modem men där var vinsten mest för att man komprimerade datat innan det gick över länken (kommer inte ihåg om QPSK med 4 konstellationspunkter kom vid den tiden) - på den tiden körde man inte krypterat eller komprimerat så det var vinst att komprimera. På 1200 och 2400-modemen så hade man delat upp de tillgängliga 3100 Hz i två delar så att nedlänk gick i den övre och upplänk gick i den undre frekvensbandet, om jag min rätt.
Sedan hände inget på ett tag eftersom de flesta ansåg att det var omöjligt att köra fortare inom 300-3400 Hz frekvensområde.
Plötsligt kom 9600-modemen, det hade hänt en del saker, dels att man körde full duplex där man sände över hela frekvensområdet i båda riktningarna samtidigt med avancerad och delvis digitala hybrid-kopplingar för att cancelera sin egen utsändning på mottagarsidan och QAM-modulation och man fick över flera bits per baud utan att gå utanför 3100 Hz i bandbredd.
Detta lyckas man förfina lite till och snart dök 14400-modemen under en tid (om jag mins rätt så hade den en konstellationsdiagram på 128 punkter i IQ-diagrammet - dvs 7 bitar/symbol men kunde inte använda alla dessa utan det var många kombinationer som var förbjudna och i verkligheten delade man upp 128-matrisen till 2 st 64-matriser med offset gentemot varandra, och körde 64 punkter (6 bitar) varannan gång på samma matris) - för att helt plötsligt kom 28.8/56k-modemen i ett enda steg - varför det, hur kunde man dubbla kapacitet i ett enda steg och inte mjölkat upp det i steg till 28.8 med allt tätare konstellationsdiagram under ett antal år?
För själva modulationen på tråden så hade det inte hänt något märkvärdigt - men man började använda trelliskodning (som är ett sätt att hitta gömd information i en ganska osäker och otydlig framställan av data) och den vägen vann mer än 3 dB i S/N och kunde använda konstellationsdiagrammet på 128 bitar fullt ut och tom öka antalet punkter och det räckte för att dubbla överföringskapaciteten i ett steg (har något i bakhuvudet om 512 punkter i konstellationsdiagrammet...).
Sedan vägen från ISP till modemet så nyttjade man timing, filtrers egenskaper och AD-omvandlare lokalt maximalt (normal telefonsamtal hade man minst 10 dB i marginal i systemet) etc. att köra så mycket det gick och den vägen kunde köra upp till 56k i nedströms - men då kunde man inte ha 2 analoga länkar längre mellan användare och ISP utan datat gick direkt digitalt till telefonstationen närmast användaren innan det blev analogt på linan.
Det är vanskligt att prata om bra eller 'dålig' modulationsteknik - för det beror helt på om mottagaren kan förstå informationen eller inte - enklare modulation som FM och AM passar för AF-överföring och med enklare mottagare ger information som hjärnan kan hantera. Digital informationsöverföring är något helt annat och kräver komplexa system både på sändarsidan och mottagarsidan men den vägen kan få över betydligt flera bits/sekund vid samma signal/brus och bandbredd än motsvarande talad eller telegraferad överföring med samma bitfelnivå (dvs missförstånd etc.)
Olika tekniker passar olika bra i olika situationer och det som verkar vinna på alla plan just nu är OFDM-modulation.
Idag på modern teknik ligger man på många håll på typ 80% av Shannons teorem när det gäller överföring information på brusiga kanaler och oavsett hur mycket man filar på algoritmerna, så finns det inget revolutionerande i sikte ännu som typ dubblar kapaciteten i ett enda steg på samma bandbredd och dynamik som tex. trelliskodningen gav för modemen på slutet av 90-talet.
därav telefonoperatörerna jakt på frekvensutrymme... man kan inte öka i nivå, man kan bara bre ut sig bandbreddsmässigt om man skall ha högre kapacitet.