Sida 1 av 1

Hur koppla chocksensor?

Postat: 2 november 2005, 09:24:33
av gunne
Jag ska koppla två chocksensorer, Elfa nr 73-026-07, till en AVR. Datablad finns här
'
Det är en liten kula inuti sensorn som skramlar runt och känner av stötarna.

Behöver man verkligen alla dom kretsarna? Borde man inte kunna koppla sensorn till en AD-port para?

Postat: 2 november 2005, 10:03:58
av $tiff
Visst, du skulle kunna koppla sensorn "direkt" mot ADCn, i hopp om att den har tillräckligt hög inimpedans. Men sen måste du filtrera signalen digitalt istället. "Alla dom kretsarna" bildar nämligen ett binärt bandpassfilter.

Postat: 7 november 2005, 17:25:29
av gunne
Jag tänkte koppla sensorerna till mC med koax på typ 2 meter. Tänkte ta en gammal nätverkskabel. Spelar det nån roll om man sätter "filtret" ute vid sensorn eller inne vid mCn?

Postat: 29 mars 2006, 17:09:09
av gunne
Nu har jag testat att koppla in den både till en vanlig port och till AD-omvandlaren. Det funkar att justera känsligheten genom att räkna antalet höga av säg ett stort antal cykler. Problemet är att sensorn ska kopplas till en tidtagningsutrustning med upplösningen 1/1000 sek så detekteringen måste ske på under 1/2000 sekund. Detta går inte så bra med den nämnda metoden.

Om man kopplar som det står i databladet behöver man väl ändå justera känsligheten beroende på pulslängden. Om pulserna ändå är längre än 1/2000 så fungerar inte det heller.

Man kanske skulle montera sensorn på ett dämpande material för att sänka känsligheten? Lär ju inte funka.

Några andra ideer?

Postat: 29 mars 2006, 17:36:33
av Icecap
Om du har tillgång till ett oscilloskop tycker jag att du ska kolla hur det ser ut.

För mig verkar det vara så att kulan kortsluter ledarna vid ett stöt och pulsernas bredd avgör kraften. Att tro att du kan ta tid på det sätt verkar lite väl optimistisk och med den upplösning förstår jag att det rör sig om "labb-försök" tidtagning.

Om du kan använda en chock-sensor kan du också använda en mikrofon, t.ex. en piezo-buzzer. Om du flexer den alstrar den spänning, en liten op-amp på den med nivåsensor på och då kör det.

Postat: 29 mars 2006, 23:50:33
av gunne
Mmm. Jag har varit inne på piezo oxå. Men nu har jag lixom byggt apparaturen runt chocksensorn så jag vill _helst_ köra på den. Det är en liten kula som ligger i sensorn som studsar runt när det skakar. Den sluter en krets när den nuddar väggarna på vissa ställen som jag har förstått det.

Jag testade att ansluta den rakt på till AD-omvandlaren och det funkade faktiskt sådär. Spänningen gick upp mer vid stora stötar eftersom pulserna blev längre. Men jag vill helst inte använda AD-omvandlaren eftersom den tar onödigt många cykler och att jag helst vill koppla sensorn till ett externt interrupt. Man kan säkert få interrupt på ADn oxå iof...

Postat: 30 mars 2006, 13:53:12
av gunne
Jag har nästan bestämt mej för att använda en ATtiny för att hålla koll på chocksensorerna.

De två senorerna kopplas in till ATtinyns inportar. Antingen AD eller digitalt, beroende på vad som funkar bäst. Sen sätter den en pinne hög om en tillräckligt stor chock detekteras. Känsligheten kan justeras genom att man använder ytterligare en pinne för att skicka in data.

VCC
GND
chock1 in
chock2 in
chock1 ut
chock2 ut
känslighet in

Det blir ganska bra med en tiny som har 8 portar. Vilka Tinys klarar C? Det är väl Attiny13 sm gör det?

Postat: 30 mars 2006, 14:23:24
av Fagge
Är inte väggarna i en sådan sensor av just Piezo typ, eller hur funkar den?.