En sådan maskin har vi på min arbetsplats.
Den har en motor för alla axlar, och transmission/kopplingar för att styra dessa.
Man kan alltså inte köra mer än en axel samtidigt.
Spindelmotorn är en vanlig trefas AC-motor. Efter den sitter en växellåda där man väljer växel genom att vrida på tre axlar. Maskinen är utrustad med en ganska komplicerad lösning med solenoider och små motorer som kan göra detta automatiskt. När den växlar så "ruckar" spindelmotorn på spindeln för att få i växlarna. Inget kul när det strular.
Alla axlar har bromsar som inaktiveras när maskinen kör respektive axel. Detta bör betyda att skruvarna i varje axel har ett visst glapp, vilket kanske inte är så optimalt för simultan körning av flera axlar. Med större vändskärsfräsar kör man helst motfräsning för att minska risken för vibrationer i skruvarna.
Det finns handvevar för varje axel, och dessa kan man använda om man inaktiverar bromsen respektive axel först. Dock är de inget man vill "handveva" fram några detaljer med, utan snarare för att tangera detaljer och sådant.
Verktygskonan är ISO 40. Max spindelvarvtal är 2000 rpm om jag inte minns fel.
Bordet är vridbart och har också en broms. Denna vridning är endast manuell. Detta är ända sättet att fräsa t.ex. en radie (förutom radiefräsar då...).
Spindelaxeln (Z) är faktiskt horisontell i grunden. Längst ut på denna sitter ett vinkelhuvud som man kan fälla undan (är undanfällt på bilderna). Det finns pinol i både horisontell- och vertikalled. När man fräser med den vertikala spindeln så blir axlarna lite röriga att hålla reda på, men man vänjer sig. "Z" heter då Y i maskinen. "Y" heter Z, och X blir inverterad. Det är oerhört användbart med horisontell spindel. Man kan rigga upp rejält stora detaljer och borra/fräsa från sidan. Vet inte vad maxlasten för bordet är, men jag inbillar mig att det klarar massor.
Axlarna är utrustade med glasskalor med sinussignal för återkoppling till maskinen. Dessa kan börja strula om de blir skitiga eller om lamporna i dessa blir svaga. Lustigt nog så har Heidenhain idag ingen modell att ersätta dessa med (deras nya är för breda), men Iskra har. I alla fall för X-axeln.
(Om Heidenhain erbjuder sig att löda om några grejer i styrsystemet och byta till moderna skalor med fyrkantvåg så nappa inte på det! De nya skalorna passar inte. Fick ändra tillbaks lödningarna själv och köpa Iskras skalor).
Styrsystemet i sig lämpar sig knappast för någon avancerad programmering (eller ja, den som är van kan säkert göra underverk), men i det stora hela så gillar jag maskinen skarpt. Den är grymt smidig för att rigga upp en detalj, nolla in och t.ex. fräsa/borra i räta linjer. Det är sällan jag gör något program, utan kör MDI-läge och knappar in koordinat för koordinat. Vill man t.ex. göra en planing i flera steg så är det en smal sak att göra ett program som loopar sig igenom detta.
Om man väljer att göra program så finns stöd för flera verktyg. Man får förstås byta verktyget själv, men den håller reda på verktygslängder etc.
Hos oss är maskinen ett tokbra komplement till våra CNC-maskiner. Den går snabbare att rigga och göra mindre jobb i, och kräver inte samma kunskaper. De flesta verktygsmakare kan ju inget om CNC-programmering.
Jag skulle dock dra mig för att göra en "retrofit" på denna. För min del känns det som att det skulle bli på tok för mycket jobb, men det där beror ju förstås mycket på hur man gör...
