Sida 1 av 3
styrd plasma
Postat: 11 november 2012, 18:32:12
av diman
Hej på er!
Inspirerad av alla byggen härinne har jag bestämt att jag ska bygga mig en styrd plasma.
Har egen verkstad där jag har byggt ett och annat och en plasmaskärare har jag haft i många år.
Men har alltså hela tiden kört för hand.
Jag har läst och läst här på forumet om stegmotorer linjära skenor profiler etc.. men allting ligger på så avancerad nivå så jag förstår inte hälften av det jag läser.
I den första tråden finns det en hel del länkar till diverse ställen att handla från, men det finns liksom ingen bra nybörjarguide.
Jag hade tänkt mig ett plasmabord på 1.2x2 meter och det ska vara ihopfällbart.
Jag ska alltså kunna plocka isär bordet med enkla medel och ställa undan när jag inte behöver det.
Men innan jag börjar skissa och planera för inköp måste jag sätta mig mer in i det här med cnc styrning.
Vad jag förstår så består de grundläggande ingredienserna av stegmotorer, vagn med ram och linjära lager, förflyttningsmekanism (kulskruv/kuggrem), styrkort till stegmotorerna, dator, programvara till datorn som är kopplad till styrkortet och då själva plasmaskäraren.
Är det rätt eller har jag missat något?
Finns det någon bra nybörjarguide där jag kan läsa mig de grundläggande ?
Tack på förhand
Re: styrd plasma
Postat: 11 november 2012, 18:47:17
av tecno
Jag hade tänkt mig ett plasmabord på 1.2x2 meter och det ska vara ihopfällbart.
Har du högt i tak så gör ramen med löstagbara ben, den storleken är inte så enkel att göra demonterbar utan en massa strul framförallt när du ska rigga upp det hela.
Att kunna hissa upp det hela löser en hel del problem.
Intressant att flera vill ha demonterbart plasma bord. Ser framemot ditt bygge. Yuotube är en bra inspirations källa.
Re: styrd plasma
Postat: 11 november 2012, 19:10:27
av A2O
Såg för en tid sedan en panelsåg som placerats på en vägg med cirka 10-15 graders lutning för att spara plats, kanske inte körbart för en plasmamaskin men ett möjligt sätt att stuva undan maskinen.

Re: styrd plasma
Postat: 12 november 2012, 07:07:25
av diman
när man ändå ska bygga från scratch så varför inte bygga demonterbart... tar ju annars en rätt stor plats och används inte varje dag som på en mekanisk verkstad.Dessutom är det en utmaning
Hissa upp - var faktiskt en jättebra idé, har tillräckligt med höjd för att inte dunka huvudet i det hela tiden och en vinsch på Jeepen!
storleken är av betydelse

vill kunna skära stora bitar. Min plasma klarar av upp till 16mm och det vinns vertikala brännare att köpa till den som är just avsedda att monteras på en maskinarm.
tanken är ju att det ska vara en renodlad plasma, är det någon mening att ha z-axel?
Re: styrd plasma
Postat: 12 november 2012, 07:31:47
av Meduza
Gör en konstruktion som går att hissa upp i taket och som har fällbara ben med någon lämplig låsning så att du bara viker ner och klickar fast benen med någon form av snabbfäste, typ butterflylås eller så, då borde du kunna få ner den till <0,5m i höjd i taket.
Isärplockbar ger massa andra problem med att man inte får den exakt lika när man sätter ihop den vilket kan leda till byrålådseffekt i linjärlager osv...
Re: styrd plasma
Postat: 12 november 2012, 08:15:45
av Wackt
Härligt !
Instämmer med många andra, gör inte huvudramen demonterbar. Att sätt ihop allt och justera in så alla axlar blir rätt i förhållande till varandra tar en liten stund. Risken blir att man inte orkar ta fram skärbordet bara för att skära den där lilla delen. Och det är just det man vill ha maskinen till, att snabbt och smidigt få till den där plåtbiten man behöver just då.
Du kanske ska bygga din maskin på annat sätt om du har ont om plats. Här är två förslag...
http://www.steeltailor.com/
Deras portabla skärmaskin är inte så dum om man har ont om plats. Lätt att stuva undan och har man några smarta bockar att lägga plåt och maskin på så borde det gå rätt snabbt att få allt på plats.
http://burntables.com/700/cnc-vertical- ... ter-table/
Ett stående skärbord. Jag är lite tveksam till denna. Vad händer när man skärt färdigt större delar. Om dessa ramlar ner och ändrar plåtens läge. Men det kanske funkar. Denna maskinen verkar va rätt ny så ja har inte läst så mycket om den. Men iden är intressant. Blir väldigt smidigt att lyfta ut plåtar med en liten telfer och plåthandske.
Lite mer saker att tänka på:
Jag tycker absolut att du ska ha en Z-axel. Visst det går att köra utan men det kostar i munstycken. När man startar brännaren och ska bränna igenom plåten så bör man ha brännaren längre från plåten än när man skär. Detta för att förhindra att smält metal skvätter tillbaka och sätter igen munstycket. Du har ju plasma sen tidigare så du vet ju vad munstyckerna kostar... Den är det inte helt enkel att lägga upp plåten helt plant, speciellt om du vill ha en demonterbar variant. Då är z-axel och THC (automatisk brännarhöjds reglering) bra att ha.
Fundera på hur du ska ta hand om dammet som blir när du skär. Plasma producerar mängder med fint damm som tränger in överallt. Här du ett garage tex med andra maskiner, bilar så är det inte så kul att få dammet på allt. Antingen så kan du ha ett vatten bord eller ett utsugsbord. Eller om du har möjligthet så kanske du bara kan va ute och skära. Eller du kan kanske skärma av den delen av lokalen du är i på något sätt. Sätten är många men det är något man bör tänka på....
Re: styrd plasma
Postat: 12 november 2012, 08:40:26
av diman
bra poäng Meduza.. ramen måste vara hel! Idén med att hissa upp i tak låter ju mer och mer lockande!
Wackt: Jag har tittat på ditt bygge - mycket imponerande ! En hel del bra idéer som jag tänkte stjäla från dig
Det måste vara helt underbart att bara kunna rita delen och får den utskuret i sin egen maskin! Det är vad som driver mig.
Jag bygger Jeepdelar, för det mesta till min egen bil, men jag hade tänkt att tillverka lite till kompisarna och andra entusiaster inom offroad-hobbyn.
Sedan hur coolt är inte det att ha eget plasmabord!
Nåväl det är en lång resa dit, better get started.
Söker fortfarande efter någon bra nybörjarguide.. hur vet jag vilka stegmotorer jag ska ha ?
De flesta verkar bygga på något som heter Gecko.. är det bra grejer ?
Re: styrd plasma
Postat: 12 november 2012, 09:05:52
av Wackt
Då har vi ungefär samma användingsområde. Jag är Land Rover tok...
Jag har inte sett någon bra nybörjarguide. Det bästa är att läsa i olika byggtrådar och försöka skapa sig en uppfattning om vad man behöver. Eller vända sig till någon som säljer delar och fråga om råd. Ett tips är att ta kontakt med JBCNC han kan hjälpa dig att få fram bra grejer. Mycket trevlig kille ! Rekomenderas. Ett annat alternativ om du känner dig osäker på elektroniken är att köpa ett färdigt paket från
www.candcnc.com. Mycket bra grejer som fungerar direkt, men lite dyrare.
Vad har du för plasma ?
Re: styrd plasma
Postat: 12 november 2012, 16:04:39
av diman
just nu har jag enfas BenRoyal 50 med PT-32 handtag utan pilotbåge. Hade en Helvi PC-32 innan med pilot och tyckte den var bra men bytte till CUT50 för att slitdelar är skitbilliga från ebay. Får typ 100 munstycken för ett par hundringar.
Saknar dock pilotbågen...
Re: styrd plasma
Postat: 12 november 2012, 17:04:25
av ylle
Vet inte hur mycket du kommer skära eller hur bordet kommer se ut vid kanter men standard storlekar för tunnplåt brukar vara 2500x1250 eller 2000x1000.
Skulle vara tråkigt om det fattades 50mm nånstans för att få ner en hel plåt när bygget för övrigt verkar genomtänkt.
Re: styrd plasma
Postat: 12 november 2012, 17:08:39
av NeoTech
Har själv en Helvi Plasma skärare. Och ja de går jue o köpa slitdelar till dom med på ebay för jätte billiga pengen. De heter bara inte Helvi, utan munstycket e benämnt S25/S45 istället och är en standard för någon italiensk tillverkare.
Jag har dock inte lyckats lista ut hur ja triggar en helvi plasma utan o gå via handtaget.. Och Cut50 maskinerna finns det färdiga scheman till för detta. Så sett så är det ett klart bättre val.
Re: styrd plasma
Postat: 12 november 2012, 18:19:20
av diman
hmm har man byggt en maskin som hissas upp i tak, så finns det egentligen ingen anlednning att inte bygga enligt standardstorlekar... I hear you !
Tack för bra tips och idéer
Har för övrigt hittat den
här sidan som verkar vara en bra guide. Håller på att läsa genom allt.
Lite surfande gav två alternativ som skulle kunna klara den längden på x-axeln som jag är ute efter:
Supported rails (är det det som kallas SBR20 ?) från CNC-plus verkar vettiga. Får det mest stöd utav sådana med de små vagnarna?
Även v-spår är på tapeten, själva rälsen är ju vertikala och lär nog inte svikta.
Re: styrd plasma
Postat: 15 november 2012, 12:34:43
av diman
Har tänkt om lite och ska bygga en kombi maskin som är både fräs och plasma
med utbytbara instaser på z-vagnen för antingen en spindel eller plasmabrännare.
det medför också att mina stegmotorer får bli aningen kraftigare, men jag har svårigheter med att räkna ut hur kraftfulla de egentligen ska vara.
hittar inga bra källor på nätet heller om hur man på ett ungefär räknar på motorerna.
Jag kommer att bygga med en stationär ram och en överliggande "gantry" (vad heter den på svenska ? ) med storlek 2x1.5 meter. Gantryt (ca 1.5 meter brett) kommer alltså väga en del, så jag tänkte ha tva motorer på x-axeln (eller är det overkill )
Vad säger ni om de
härnema34-orna ?
Eller är de för stora ?
Skulle det kanske räcka med de här
http://www.ebay.co.uk/itm/3-Stepper-Mot ... 19d69aa38c
Gantryt lär väga några kilon, tio-tjugo kanske... ( har svårt att kalkylera det nu... ) plus då fräsmotståndet...
Re: styrd plasma
Postat: 15 november 2012, 13:12:24
av Meduza
Nu beror det ju visserligen på vad du ska fräsa, men plasma brukar vara låg last + hög fart, fräsa brukar vara låg fart + hög last såvida det inte bara är lättare trä eller skumplastfräsning som ska göras.
Dessa två brukar vara svåra att kombinera i en maskin, tex så är kuggrem en mycket bra idé för plasma men kräver mycket utväxling på en fräs, medans kulskruv på plasma är rätt svårt då den kommer nå sin maxhastighet innan plasman är nöjd med hastigheten vid tunnplåtsskärning.
Re: styrd plasma
Postat: 15 november 2012, 17:29:25
av diman
hmm det tänkte jag inte på
