Sida 1 av 2

Komma igång med microkontrollers osv.

Postat: 16 oktober 2012, 00:45:04
av Ghoetic
Hejsan, ny här!

Jag utbildad automationstekniker mot processindustri, jag har alltid varit intresserad av PLC programmering, men på mitt jobb är systemdelen (dvs programmering osv) styrt av en annan avdelning, så tyvär kan jag inte riktigt utvecklas i den takt jag vill mot styrsystem.

Jag har haft lite programmering i gymnasiet med ABB's AC800m och har en ganska "basic" kunskap, men jag känner att jag vill börja "leka" med PLC'er eller annan from av programmerbara mikro enheter, så min fråga till er är, vad skulle ni rekommendera för roliga saker att införskaffa, har sett att det finns en hel robot värld ute, men är vilsen vars man ska börja, det jag vill är att färska upp mina kunskaper samt att lära mig själv, är detta möjligt med t,ex Lego mindstorm?

Jag gillar att vara innoativ och skulle gärna vilja simulera mot fabriks/robot och processautomation, prova på nya teknologier t,ex infraröd styrning, kanske lära sig servomotorer? bli "duktig" på de 5 standard språken FBD,ST osv - listan blir lång.

Kom gärna med exempel på ideér så att jag kan utvecklas så man slutligen pluggar vidare eller ha nog med kunskap för att kunna bli anställd som automations ingenjör

/Mvh Alexander

Re: Komma igång med microkontrollers osv.

Postat: 16 oktober 2012, 00:49:32
av sodjan
Hej.

Rubriken på tråden nämner "microkontrollers" men du nämner enbart
PLC i själva texten. Det är en rejäl skillnad, så vad gäller ?

Men sen så är ju svaret på dina frågor oerhört beroende på din budget. :-)

Re: Komma igång med microkontrollers osv.

Postat: 16 oktober 2012, 01:15:01
av Ghoetic
Jo kanske vart lite felformulerat, men det jag syftade på var programmerbara microenheter (ut och ingångar, program exekvering osv)
dom är ju hyffsat billiga? och därav lätt att komma igång med. Tanken är väl att börja med något slags robotbygge (mindstorm?) och sen vidga/utöka med div elektronik, typ sensorer osv.

Re: Komma igång med microkontrollers osv.

Postat: 16 oktober 2012, 06:56:30
av esn
Min rekommendation är att testa Arduino.

Eric

Re: Komma igång med microkontrollers osv.

Postat: 16 oktober 2012, 07:40:02
av Icecap
Ghoetic: det finns olika sätt att börja med mikroprocessorer (µC) och olika nivåer, vilket man väljer beror på vad man har av ambitioner vidare fram.

Om du ämnar att komma till det nivå att du bygger enheter som fungerar och används i vardagen är "färdiga" kretskort som t.ex. Arduino fel och dyr väg att gå - men om du egentligen bara vill "leka" och lära dig för lärandets skull kan Arduino vara en lösning. Arduino är i all sin enkelhet en AVR-processor med ett litet program i som tillåter kretsen att programmera sig själv.

PLC är inte alltid så intressant att programmera, iaf. inte om man håller sig till lite billigare versioner, de intressanta versioner är å andra sidan kännbara i ekonomisk hänseende.

Men har du som mål att faktisk bygga enheter som utför funktioner i din (eller någon annans) vardag behöver du en programmeringsenhet (alltså den mojäng som lägger in själva programmet i µC'n) samt kretsarna (µC).

Nu för tiden finns det i stort 2 olika tillverkare av "instegsmodeller", PIC från Microchip och AVR från Atmel. Det finns skillnader mellan dessa men ingen större, i prestanda och funktionalitet är de ganska lika, i pris är PIC billigast (fast det är ofta struntsummor av ett projekt det rör sig om) och PIC har en Microchip har en bättre politik med att faktisk ha ersättare klar innan en produkt slutas tillverkas. Detta sista är dock knappast ett större problem för en hemmapulare. AVR-fantaster brukar prata om PIC's "segmenterade minne" och "banker", något som inte längre har någon större sanning, PIC-fantaster brukar påpeka att man kan googla på "bricked AVR" samt lite andra konstigheter men mycket av det är "min pappa är starkare än din pappa"-nivå.

Själv föredrar jag PIC över AVR, helt enkelt för att Microchip är ett föredöme i tillverkningen av datablad, inte bara bland µC men i gement.

Programmeringsenheten kan vara t.ex. AVRISP mk. 2 till AVR (336:- hos ELFA) eller PICKit3 (326:- hos ELFA), dessa enheter ansluts till en stiftlist på kretskorten man gör (enklast så) och kan då programmera kretskort efter kretskort, det är alltså verktyget man använder. En fördel med PICKit3 är att man kan använda den till dels att programmera med men även till att styra PIC-kretsen så att de kan stega sig ett steg åt gången igenom programet, man kan undersöka värden i minnet osv. <under drift>. När man ska debugga (och det kommer man att behöva) är denna funktionalitet ofta guld värd.

Samma funktion finns till AVR men inte med en AVRISP mk. 2. Efter vad jag har läst är den funktion inte alltid helt pålitlig heller men det kan vara jag som inte har läst nog.

Re: Komma igång med microkontrollers osv.

Postat: 16 oktober 2012, 11:35:39
av Krille Krokodil
Pratade med vår automations-projektledare om hans nästa projekt, det skulle vara styrt med PLCopen, vilket är en gemensamma standarder som de stora drakarna ligger bakom, Siemens, ABB, Rexroth, Mitsubishi m. fl. http://www.plcopen.org/

Elfa hade ett Siemens starterkit innan med PLC och panel för 6000:-, men det verkar vara borta, det var halva priset mot att köpa delarna löst. Hittade bara detta nu: https://www.elfa.se/elfa3~se_sv/elfa/in ... &toc=18822

Re: Komma igång med microkontrollers osv.

Postat: 16 oktober 2012, 12:02:05
av jesse
Om du är ingenjör så hoppa över Arduino anser jag - den är för nybörjare. Du får ut mycket mer om du börjar direkt med vanliga microkontrollers. AVR eller PIC är väl sak samma, men vi AVR-älskare blir ju glada om du vill vara med i vårt gäng :D

Jag tänkte skriva: välj 32-bitars... men njä... det är lite småbökigt i början, så börja med 8-bitars. Sedan, när du blivit varm i kläderna och finner en anledning att skaffa 32-bitars (det behövs ju inte om man inte ska göra saker som kräver mer minne eller snabbhet, som att ha IP-stackar t.ex)

Välj t.ex. en ATMega644A och en enkel programmerare. Ladda ner Atmel Studio 6 från atmel.com och du är igång direkt. Eller.. eh. du ska ju ha ett kretskort till processorn också. Utvecklingskort kan vara en snabbstart men inte snorbilligt. Eller så finns det nån här som har färdiga kretskort för AVR eller PIC du kanske kan köpa billigt.

Kolla vad som finns här: Electrokit: Utvecklingsverktyg.
"Utvecklingskort 40-pin AVR" (199 kr) verkar ju vara ett enkelt kort att börja med.

Re: Komma igång med microkontrollers osv.

Postat: 16 oktober 2012, 13:07:45
av Wedge
Måste man vara nybörjare för att uppskatta att slippa en massa "grunt work"?
Väljer man en Arduino och Arduino-IDEn har man säkert testat sin idé och gått vidare innan "hardcore"-folket ens hunnit installera och konfigurera sin byggmiljö, än mindre fått ihop nån fungerande HW.

Men jag ska inte ta nöjet ifrån den som vill lägga tid på att sätta sig in i högvis av detaljer. Det är kul det också, på sitt sätt.

Re: Komma igång med microkontrollers osv.

Postat: 16 oktober 2012, 13:10:59
av Klas-Kenny
Håller med om att Arduino inte är något för en ingenjör. Arduino gör sig på hobbynivå där målet är att få saker att fungera och inte främst att lära sig.

Vill man lära sig ordentligt är det mycket lämpligare att börja med en stand-alone uC på breadboard!

Re: Komma igång med microkontrollers osv.

Postat: 16 oktober 2012, 13:28:25
av Wedge
Att man är ingenjör (och redan har lärt sig) är väl inget hinder för att vilja få en idé snurrande fort?
Är det lika fult att utveckla kod på kretstillverkarnas utvärderingsplattor medan man väntar på att hårdvarukillarna i projektet ska få tummen ur och släppa fungerande prototyper?

Re: Komma igång med microkontrollers osv.

Postat: 16 oktober 2012, 15:21:33
av Walle
Wedge: problemet är väl snarare att om du ute i arbetslivet föreslår Arduino eller Basic Stamp för att lösa ett problem så kommer du bli utskrattad och inte tagen seriöst i framtiden.

Re: Komma igång med microkontrollers osv.

Postat: 16 oktober 2012, 15:26:44
av jesse
Men jag ska inte ta nöjet ifrån den som vill lägga tid på att sätta sig in i högvis av detaljer. Det är kul det också, på sitt sätt.
Problemet är att om man vill lära sig något om microcontroller på ett mer seriöst plan så är det den rätta vägen att gå. Du måste lära dig det där ändå så småningom. Arduino blir då bara en omväg. Visst kan du snabbt få en lysdiod att blinka, men vad du vill uppnå är att kunna arbeta mångsidigt med microkontrollers.

Är du ingenjör så har du alla förutsättningar för att snabbt ta till dig kunskapen och förstå. Om du inte är ett tekniskt snille och kanske inte någon superstjärna på matematik så är det kanske lättare med en Arduino.

Re: Komma igång med microkontrollers osv.

Postat: 16 oktober 2012, 15:59:51
av Swech
Är det inte så att man kan se en Arduino som en AVR processor fastlödad på ett
experimentkort. Man får spänningsregulator, Processor samt inkopplingspunkter "gratis"
Det är ju inget krav att köra Arduino miljön i sig.

I början är det mycket trevligt att endast brottas med mjukvaruproblem. D.v.s. hårdvaran
bör funka utan problem med avkopplingar, resetpinnar, kristaller och övrigt som kan spöka

Swech

Re: Komma igång med microkontrollers osv.

Postat: 16 oktober 2012, 16:30:38
av Wedge
Exakt, Swech. Men det är inte fint nog, och tar inte tillräckligt lång tid.

Re: Komma igång med microkontrollers osv.

Postat: 16 oktober 2012, 16:54:46
av Krille Krokodil
Grindnivå, minst, måste man lära sig processorn på, ännars är det helt meningslöst. Och är man ingenjör, även om det är Väg & vatten, så skall man naturligtvis kunna redogöra för de olika maskerna som kislet etsat med och i vilken ordning deponeringarna sker. Självklart att man startar i den ändan, annars fattar man ju ingenting av vad man gör!

En lång lista med spännande saker man kan göra utan att veta speciellt myckt om AVR: http://www.arduino.cc/playground/Main/I ... thHardware