Växelriktare, modifierad fyrkantsvåg.

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Krille
Inlägg: 5
Blev medlem: 10 juni 2005, 09:29:28

Växelriktare, modifierad fyrkantsvåg.

Inlägg av Krille »

Vid vilka avseenden bör man inte välja en växelriktare som ger ut modifierad fyrkantsvåg? Hur är det t.ex med laptops med switchade nätagregat?. Kan fyrkantsvåg rentav vara skadlig för en del produkter?
Användarvisningsbild
Schnegelwerfer
Inlägg: 1863
Blev medlem: 8 november 2004, 13:46:56

Inlägg av Schnegelwerfer »

Normalt sett så likriktar och glättar primärswitchade nätaggregat nätspänningen innan den hackas upp av switchern. I det fallet spelar det alltså ingen roll om likriktarbryggan likriktar sinus eller fyrkantvåg, det kommer att fungera i bägge fallen.

Däremot så är det ju EMC-mässigt mycket sämre att använda en fyrkantsvåg-växelriktare, eftersom fyrkantvågen innehåller en massa övertoner som kan ställa till med problem.

Det beror ju också lite på i vilken miljö du tänkt använda växelriktaren.
Användarvisningsbild
grym
EF Sponsor
Inlägg: 16780
Blev medlem: 16 november 2003, 12:22:57
Ort: i det mörka småland

Inlägg av grym »

rena resestiva laster är helt om en hel del elektronik funkar bra

kapacitiva och induktiva laster är inte bra

en sak som brukar vara bra när man kör elektronik är att ansluta en vanlig glödlampa som resestiv last, tar bort en hel del otrevligheter

kapacitiva störningsfilter kan ta rejält med stryk av en sådan växelriktare, som är inte konstruerade för så mycket skit på nätet konternuerligt
Janne
Inlägg: 99
Blev medlem: 12 januari 2005, 10:51:58
Ort: Tyresö

Inlägg av Janne »

Fördelen med modifierad fyrkantvåg är att göra förhållandet mellan effektivvärde och toppvärde lika som för sinusformad spänning. Vilket kan vara bra för apparater med radiorör eller bildrör. Anodspänningen är topplikriktad och glödspänningen beror på effektivvärdet.
Skriv svar