Sida 1 av 2

Vindkraftverk + värmepatron

Postat: 26 oktober 2011, 11:54:14
av Axelsson
Hallå hallå..

Jag har haft lite funderingar kring att bygga ett vindkraftverk som ska ge extra värme till två hus som är vedeldade. Ett vindkraftverk som driver en elpatron i ackumulatortanken ska ju inte kräva alls lika avancerad styrelektronik som ett verk som ska ge el till nätet. Man borde kunna ha någon generator(likström eller växelström?) som är kopplad till värmepatronen via ett enkelt av/på relä som kan stänga av om det skulle bli för varmt.

Det skulle behöva vara på kanske 10kw maxeffekt(gärna mer) för att ge hyffsat med energi då det inte blåser så mycket. Funderar på ett vertikalt verk med halva oljefat som "vingar". 2-3st halva oljefat på varandra, känns som det är bättre att ha dom långt ut så de skapar ett större vridmoment? Vet inte hur effektivt ett vertikalt vindkraftverk är men det blir iaf enklare att bygga än ett konventionellt, då det tex krävs en elkoppling som kan snurra i ett konventionellt. Ackumulatortankarna är i det ena huset och är på 4,5 m^3. Några tips på bra länkar/info om att bygga vindkraftverk? Passande generator? kanske bygga generator själv.. Man skulle kunna ta generator från något elverk och använda nån volvo vxl-låda för att få upp varvtalet :)

Re: Vindkraftverk + värmepatron

Postat: 26 oktober 2011, 13:28:15
av Uttis
Börja med och titta på om det finns nått värt att hämta

den här sidan har några räkneexempel

http://windpower.generatorguide.net/wind-energy.html

Den rotor du beskriver har en effektivitet på runt 20% om jag inte minns fel. En oljetunna är en halvmeter x 80cm ? så då blir rotorn cirka 1meter x 80cm

En snabb uträkning ger att blåser det 12m/s så finns det ~800W att hämta och 165W som turbinen kan plocka upp.

Låter ganska lite så räkna gärna själv. Solen har annars en del att ge och den är lite pålitligare.

Re: Vindkraftverk + värmepatron

Postat: 26 oktober 2011, 13:39:19
av zeus
Solceller börjar bli riktigt spännande, med försäljning av elen kan det bli riktigt spännande.

Låter mindre gör det även.

Re: Vindkraftverk + värmepatron

Postat: 26 oktober 2011, 13:57:17
av v-g
Solvärme är bättre alla dagar på året, kräver inget underhåll heller OCH är billigt också då man kan bygga rätt mycket själv!

Re: Vindkraftverk + värmepatron

Postat: 28 oktober 2011, 00:01:19
av NULL
Utom när elen går. =)

Re: Vindkraftverk + värmepatron

Postat: 28 oktober 2011, 09:57:32
av svanted
detta med doppvärmare i accen har jag åckså funderat på men aldrig kommit till skott.....
vertikala snurror har dålig verkningsgrad, och en bilväxellåda gör den ännu sämre..
men visst, de är lättbyggda.
vet att en vanlig modell måste vara 8 - 10m i diameter för att ge 10kw.
så en vertikal blir ett riktigt monster...

riktigt enkel blir den om man.....
skaffar en dedikerad accumulatortank för ändamålet och låter axeln från sin vertikala snurra
gå ner i den...
på axeln i tanken sätter man plåtvingar som får vattnet att rotera i tanken...
på väggarna i tanken sätter man vertikala plåtvingar som hindrar denna rotation....
turbulensen som skapas värmer vattnet....

vill man vara avancerad kan man hitta på ngt sätt att justera motståndet som hindrar vattnet från att rotera i tanken, detta för att åstadkomma variabel belastning på själva snurran....
för den ska gå med optimalt varvtal.

och en vatten->luft värmefläkt som startar innan kokning.

Re: Vindkraftverk + värmepatron

Postat: 28 oktober 2011, 11:31:40
av twse
Jag ansluter mig till kören som säger att 10 kW från hemmabyggda Savonius-snurror är extremt optimistiskt. Du kanske kan få 100 W per fat och då behöver du en park med 100 fat. Med ett bygglovsfritt horisontellt verk kan du få 1 kW när det blåser friskt, då behöver du 10 st.

Du nämner att du vill kunna stänga av när det blir för varmt, men det fungerar inte så. Generatorn behöver en last för att inte varva sönder när det blåser. Vad du däremot kan göra är att koppla om till ett värmeelement utanför huset.

Jag håller med svanted om att du kan skippa hela elektriska biten om du bara vill ha värme. Kanske ett horisontellt verk med kardanaxel som driver en visp av något slag?

Du har inte funderat på att använda solvärme direkt istället, utan att gå via solceller? Använd svartmålad plåt på taket som värmer upp cirkulerande luft eller vatten. Jag har hört om någon som byggde ett friskluftsintag till huset, en fläkt suger in luft genom ett rör av svartmålade aluminium-läskburkar när solen skiner. Bara ett exempel.

Re: Vindkraftverk + värmepatron

Postat: 28 oktober 2011, 12:11:28
av Micke_s
En annan ide kanske är att fästa massa neodymmagneter och låta dessa rotera för skapa virvelströmmar i koppar eller aluminium.
Röret sänker du ner i vattentanken.
Horisontellt är nog enklast, vertikalt hade gått också, kör slangar och cirkulationspump. Stora kraftverk har maximum hur mycket de kan vrida sig innan de behöver vrida tillbaka sig.

Re: Vindkraftverk + värmepatron

Postat: 28 oktober 2011, 19:44:57
av Anonym2
Jag har läst om vindkraftverk i en del äldre böcker, där man värmer acktanken genom friktionsvärme. I dessa fall satte man en hydraulpump där generatorn brukar sitta, och lät pumpen pumpa hydraulvätska genom en strypning(reglerande), och sedan igenom en slinga i acktanken.

//Alexander

Re: Vindkraftverk + värmepatron

Postat: 9 november 2011, 00:12:07
av DW
Ranstam:
Då får du friktionsvärme på två ställen om inte en axel leds ner i vatten så både pump och motor / strypventil finns.


svanted:
det du nämner heter kavitation. Det bildas ångblåsor pga av friktionen i vattnet som är i omlopp.
Ex. Om man kör en modern brandbil med motorstyrka på ~350hk i ~10 minuter på fullgas med vattenpumpen
kopplad till sin egna tank. En s.k öppen seriekörning så kan man ta fram duschvatten med 40-50 grader
och volymen är då 3,5m³ Ett bra sätt när man vill sanera kemdykare på vintern.

Re: Vindkraftverk + värmepatron

Postat: 18 november 2011, 10:02:34
av Gizmo
Savoniusrotorer som, tex ett halverat oljefat är, har usel energieffektivitet. Det blir nog ingen bra lösning för dig. De passar bäst till pumpar/liten nöd-ström etc. Dessutom tappar du energi när du omvandlar från vind --->el ---> värme. Vanliga propellervindkraftverk är de som har bäst effektivitet.

Det andra som jag tycker du ska fundera över är om du inte ska göra ett vindkraftverk med värmebroms istället? Det du gör då är att omvandla mekanisk vind-rörelse direkt till värme i vatten (den funkar som så att det är blad som rör sig rent mekaniskt runt i vattnet åt olika håll och genom friktionsvärme värmer vattnet, (inte helt olikt bromsskivorna på en bil, det blir också varmt av friktion när man bromsar). Nackdelen är att det inte blir så flexibelt som el är, plus, ska man ha vindkraftverket långt ifrån hus/värmetank så tappar man lätt värme på vägen.

Edit: Hittade en kommentarstråd från annat forum om en persom som bygger värmebroms med hjälp av en hydralpump till ett vertikalaxlat vindkraftverk.

Re: Vindkraftverk + värmepatron

Postat: 18 november 2011, 11:02:35
av mrMagoo
Kan inte en ac-kompressor från en bil kopplad på ett vidkraftverk agera värmepump.

Re: Vindkraftverk + värmepatron

Postat: 18 november 2011, 11:29:02
av v-g
mrMagoo:Teoretiskt så är det ju en smart lösning om man kunde skyffla in luftens värme också men praktiskt är det nog svårt att få det att fungera sen är bil-ac en ineffektiv ac om man kjämför med en vanlig värmepump.

Re: Vindkraftverk + värmepatron

Postat: 18 november 2011, 11:39:38
av svanted
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kavitation
vill nog bara kalla det "vätskefriktion"....

Re: Vindkraftverk + värmepatron

Postat: 18 november 2011, 16:01:27
av Zaky89
Jaa, 10 kW är ganska mkt.. Här ser du några färdiga småskaliga vindkraftverk som du kan få inspiration från samtidigt som du ser vilken effekt de ligger på: http://www.legoelektronik.se/index.php/ ... torer.html
Om du ska bygga eget kan det vara värt att tänka på att det så länge det inte är över 20 m (totalhöjd) och har en rotordiameter under 3 m så krävs inget bygglov. Annars om det ska vara riktigt så ska det sökas bygglov. De flesta (alla?) vertikala verk har generatorn på marknivå så blir lite krux. Tror också på ett vanligt konventionellt verk är bäst. Antingen en växellåda eller att du har en frekvensomriktare. Det senare skulle jag tro är det bästa alternativet, mest effekt ut eftersom du har variabelt varvtal.