Sida 1 av 2
Touchpanel
Postat: 27 april 2005, 10:48:50
av Hylsan
Halloj
Tänkte se ifall ni kunde hjälpa mig lite med ett projekt jag tänkte påbörja men änsålänge bara är i idestadiet(därav postning i denna del av forumet).
Jag råkat vara av den typen som alltid dräglar stort så fort nån i en sci-fi film trycker på nån panel för att öppna dörren och dylikt. Och efter lite research på nätet och i plånboken, så har jag upptäckt att touchscreens inte är att tänka på. Jag letade vidare och hittade en liten rolig pryl som kände av ifall nått störde dess magnetfält lr hur det nu var den fungerade, dock kostade den typ 100 spänn per knapp. Efter lite mer tänkande så kom jag på den tanken att man kanske skulle kunna använda LDRs för att "fuska" sig till en touchpanel. Vad man gör är helt enkelt ett pyttelitet hål i layouten till panelen så att ljuset kommer ner till LDRn och när man så "täpper" igen hålet med sina stora fingrar så blir det mörkt för den stackars LDRn och så drar ett relä lr nått så tex en lampa slocknar etc. För att visa vilka "knappar" som är påslagna resp. avslagna så tänkte jag köra med micro-axial-lampor som vid avslaget läge bara lyser med 20% lr liknande.
För att visualisera lite så kladdade jag lite i paint.
frågor:
Kommer detta fungera överhuvudtaget???
Om "knapparna" lyser svagt när dom är avstängda, kommer dom då ge tillräckligt med lyse för att panelen inte ska triggas när det blir mörkt i rummet?
Funderar på ifall man ska göra en "strut" så att ljuset träffar hela ytan på LDRn, men behövs det?
tja det var väl det jag hade på hjärtat just nu

Tacksam för svar, och gärna synpunkter.
/Hylsan
Postat: 27 april 2005, 11:03:44
av Icecap
Jag skulle tro att det kommer att bli mycket besvärligt att få en säker funktion på detta sätt.
Jag skulle heller välja den kapacitiva metoden: strax under en plastfilm finns 2 elektroder, de går in i varandra som 2 kammer fast utan att röra. Om man då lägger på en växelspänning (10KHz+) på den ena och kopplar den andra till GND via ett 1Mohm motstånd kan man mäta över motståndet.
När man då planterar sitt feta finger mitt över dessa elektroder kommer deras inbördes kapacitet att öka, därmed öker spänningen över motståndet och det kan detekteras.
Mata gärna med sinus, det skicker inte så mycket "oväsen" ut i omgivningerna.
Finns inget annat råd än att prova..
Postat: 27 april 2005, 11:10:01
av bengt-re
Finns en fusklösning som ser ut som touch och det är att ta typ en Schurter 600024 tangentbordskompollare med extremt kort slagländ (typ 0,35mm !) och sätta din film över denna så att du trycker igenom den helt släta filmen. nackdelen är givetvis att det krävs tryck på 2N enligt databladet. Det kan bli ruskigt snyggt om du kan göra filmen med en vass skrivare. En annan lösning är att använda en reflexdetektor typ OPB 606 som använder NIR och har ett fokus på någon milimeter, så får du omslag utan att ens röra vid tangentbordet! Coolt onekligen... Lite svårare att göra filmen ,men troligen så fungerar oh-film utan att dämpa ir-ljuset för mycket. Känsligheten kan du justera genom att ändra strömmen genom dioden. Nackdelen med denna lösningen är att den drar ström, räkna med iaf 10mA per switch. Dessutom så bör du koppla en komparator på utgången för att få snygga nivåer, men det kommer att funka och till en pris av ungefär 35-40 pix per knapp.
Postat: 27 april 2005, 11:45:02
av Hedis
Basen på en transistor då? om den får hänga relativt fritt så borde den ju reagera på touch. Så brukar man vell lösa det ibland.
Kompisen köpte en Asus S-presso (barebone-dator)
Där är fronten i plast och bakom sitter det fjädrar (ser ut som fjädrarna som sitter mot batterier i fjärrkontroller mm)
Så det skall ju gå att lösa. Lite filtrering så är det nog löst.
Kan fungera det också
Postat: 27 april 2005, 12:45:30
av bengt-re
risken kan vara att ESD-dödar trissan om man gnuggar sig emot stolen för mycket... Men billigare och värt att pröva.
Postat: 27 april 2005, 12:49:33
av Schnegelwerfer
Ett högohmigt pull-downmotstånd till jord borde ju skydda lite mot ESD i alla fall. Jag kommer ihåg att jag labbade med transistorer när jag var liten, och med en darlingtonkoppling var det inget problem att tända en lysdiod när man tog på basen till den första transistorn.
Det är sant..
Postat: 27 april 2005, 13:04:47
av bengt-re
och sen kostar inte en darlingtontrissa halva tysklands BNP heller....
Postat: 27 april 2005, 13:11:35
av Hedis
Men att ESD-döda den via 1mm plexi borde vell vara svårt?
Postat: 27 april 2005, 13:14:43
av Schnegelwerfer
Jag trodde att du menade att man skulle ha elektrisk kontakt mellan fingret och basen? Har man inte det tror jag inte att det fungerar, alt. blir extremt störningskänsligt.
Det borde ju gå att på ett snyggt sätt koppla basen till en nit/spikhuvud eller liknande på frontpanelen.
Jo, borde..
Postat: 27 april 2005, 13:18:39
av bengt-re
men ESD kan vara lurigt. Plexi är rätt kraftigt statiskt... Kolla vad som händer med spånen när du bearbeter plexi... Men jag tror att det skall gå, bara jag som är lite feg av mig antar jag
Jag har dödat både FET-trissor och bipolära darlington med ESD. men det var troligen extrema fall.
Orsaken till mitt förslag var att han var lite inne på en optisk lösning, men självklart är det inte den billigaste lösningen, utan bara att jag spann vidare på ursprungsförslaget.
Postat: 27 april 2005, 15:52:12
av Icecap
Rent omedelbart är en optisk lösning med t.ex. ELFA 75-340-43 eller 75-344-72 eller liknande en lösning, det kan komma att fungera ganska bra men det är inte sådär jätte billigt.
Postat: 27 april 2005, 15:59:54
av Macce
Börjar/slutar dendär trissan att leda när man rör handen framför den?
Detdär vore ju grymt att ha

Postat: 27 april 2005, 16:07:14
av matseng
Man petar in 50-Hz nätbrum i den när man rör vid basen och det förstärks upp men förblir 50 Hz på utgången. Så det behövs ett lågpassfilter efter såvida inte det man ska driva fungerar lika bra med 50 Hz in vid detektering av fingret.
Sammanfattning..
Postat: 27 april 2005, 16:19:12
av bengt-re
75-342-33, 75-340-43 eller 75-344-72 med en komparator är en fungerande, men inte superbillig lösning. Den har fördelen att den är kul i och med att man inte behöver nudda och går att få snygg enkelt. Själv hade jag valt ELFA 75-344-72 OPA606 för att den är lätt att få rak och fin på kretskortet när man bygger (och att jag använt den tidigare..

), men elektrisk så spelar det ingen roll. Mekaniken får avgöra.
Touchkontroll med darlingtontissa där man nuddar basen via en nit eller vad som är lämpligt för att få kontakt - någon lämplig detektor så var det klart. Fördel: Billigare, nackdel: aningen svårare att få snygg och möjligen en risk för ESD-problem, men troligen går det bra - iaf med som någon föreslog ett högohmigt skyddsmotstånd till fingerinterfacet. En möjlig nackdel till kan vara att om utrustningen sitter i båt så kanske 50Hz brummet är för litet för att det skall fungera ? Har aldrig prövat, så vet inte, enbart spekulation.
Postat: 27 april 2005, 16:24:28
av Icecap
"Nit"-lösningen fungerar bra men den kräver att man är i närheten av elektriska fält. Man kan även ha 2 kontaktpunkter men båda dessa lösninger kräver ett finger med lätt fuktig hud och kan inte betjänas av handskar.
Om det inte är ett problem då är det inte det, man ska bara ha det klart för sig vad som krävs.