Sida 1 av 1

Styra / Simulera pottar med AVR(Styra gitarreffekt med MIDI)

Postat: 24 mars 2005, 14:13:37
av sprawl
Hej, jag flyttar den här frågan eftersom jag gömde den i en tråd och ingen hittade den, får se om jag har större tur nu. ;)

Jag skulle vilja göra så att man kan styra volym och tonkontrollerna via en AVR, är det en spänningsstyrd förstärkare som jag ska kolla efter då?

Alltså jag vill byta ut både logaritmiska och linjära pottar mot något annat :)
Motorstyrd pot är väl kanske också ett val?

Man vill ju helst ha bra kvalité på ljudet också som passerar igenom dessa prylar.

Detta är till en gitarreffekt som jag vill kunna styra genom MIDI, vill även ha en bypass knapp på den så att ljudet flyter igenom utan att bli påverkat, detta löser man väl enklast med ett relä?

Finns det någon bättre lösning?

/Andreas

Postat: 24 mars 2005, 14:52:46
av matseng
Möjligen kan en en digitalt styrd "potentiometer" typ denhär http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?v ... 009458.htm användas för volymjusteringarna.

Postat: 25 mars 2005, 13:55:13
av sprawl
Jag läste någonstans om en LED-LDR(Fotoresistor) koppling, tänkte att man då kanske kunde påverka ledsidan med pwm.

Men smidigast hade ju varit att hitta några kretsar såsom den du Matseng gav förslag på fast som klarar lite olika resistansområden.

/a

Postat: 25 mars 2005, 14:51:07
av babbage
Digitalstyrda potentiometrar låter som ett bra och enkelt alternativ om man hittar sådana som passar.

Med operationsförstärkare kan man göra många skojiga spänningskontrollerade saker. Jag kan t.ex. tänka mig att man kan bygga ett spänningsstyrt motstånd till att styra tonkontrollerna genom att utnyttja att fet-transistorer har ett visst arbetsområde där on-resistansen är någorlunda linjär mot gate-spänningen. Jag har aldrig sett en sådan koppling och det kanske behövs en hel del tankemöda för att komma på hur man gör det i praktiken, kanske inget att ge sig på om man är nybörjare. Dessutom tillkommer det saker. Op-förstärkare mm lär behöva andra spänningar än AVR:en. Man måste skapa en/flera kontrollerbar(a) kontrollspänning(ar), vilket kanske kräver DA-omvandlare osv. Det går säkert att göra men risken finns att det blir onödigt komplext.

Om man ska påverka saker med PWM ska man nog tänka igenom det några gånger så att switchningen inte påverkar ljudet.

Postat: 25 mars 2005, 15:07:23
av evert2
Multiplicerande D/A-omvandlare har jag sett användas i sådana här sammanhang. Fast det blir det väl knappast billigare. I alla fall om man skall komma upp i 12-bitars uppplösning. Används mest i inverterade kopplingar. Dessa A/D-omvandlare har oftare ström-utgång än spännings-utgång.

Edit: Det kan iofs ha hänt en hel del vad det gäller priserna. Jag kollade på detta för 1,5-2 år sedan.

Edit: kom ju på att det kanske kan vara lite knepigt att använda en multiplicerande D/A-omvandlare i feedback-kopplingen på en OP:n :(

Postat: 25 mars 2005, 17:50:06
av $tiff
Tänk på att digitalstyrda potentiometrar oftast har EEPROM och därför har begränsat antal skrivningar. Dessuomt pallar de bara med väldigt små strömmar, några mA.

Postat: 25 mars 2005, 18:30:51
av matseng
Frågan är vad som händer när man har skrivit sönder eepromet i en digitalpot.

Med lite tur så är det enda som händer att den inte kommer ihåg sin föregående inställning vid nästa strömtillslag, men att den fungerar fint när uC'n ställer in den på ett värde....

Edit: Tittade på effekttåligheten på en vanlig liten trimpot (150 mW) och den digitala (50 mW) som jag länkade till tidigare i tråden och det är inte en sån fruktansvärd skillnad på dom.

Men den största nackdelen med digitalpottarna är nog att den ju har ett ganska fåtal diskreta steg. 63 steg är inte så mycket, risken är att man hör skillnaden mellan stegen.

Postat: 25 mars 2005, 18:49:06
av babbage
Det behöver kanske inte vara så att 63 steg är för litet. Midi-meddelanden brukar väl ha värden mellan 0-127 (det går ju att ha högre upplösning om man vill). Jag antar att man inte ska hålla på att modulera tonkontroll och amplitud kontinuerligt utan det handlar om att då och då byta när man ska köra ett solo eller till nästa låt osv. Då är det inte så kritiskt med de diskreta värdena. På det sätter blir det kanske inte heller så många skrivningar att man riskerar att förstöra eprom:et.