Sida 1 av 1

Specs på Kylflänsar.

Postat: 15 mars 2005, 23:34:24
av 13th.Marine
Har aldrig fått kläm på detdär med specsen på kylflänsar.
grader Celsius / Watt.
Är högre eller mindre värde bäst? Hur räknar man på detta?

Postat: 15 mars 2005, 23:41:36
av danei
Ska man vara petig är det väl kelvin. Men det är samma sak.

Om kylflänsen har en termisk resistans på 1°/W betyder det att om man har en effekt på 1W så kommer temperatur höjningen att bli 1°.

Postat: 15 mars 2005, 23:57:04
av 13th.Marine
hmm okej,
så då är lägre värde bättre...
men finns det nått litet prog man kan fuska med och kolla C/W på sin egen kylfläns?

Postat: 16 mars 2005, 00:11:13
av Henrik
Jag gjorde för länge sedan ett excel för de vanligaste geometrierierna, men hittar det inte just nu. Vilken form har du på flänsen? Är det någon vanlig kan jag fortsätta leta.

Postat: 16 mars 2005, 00:11:59
av cyr
Finns en excel-fil här:

http://sound.westhost.com/heatsinks.htm#20

Speciellt exakt ska man nog inte räkna med att det blir, men en grov uppskattning iaf.

Postat: 16 mars 2005, 00:45:37
av babbage
Jag känner inte till något enkelt program. Det finns avancerade program men jag har aldrig använt något.

Termisk resistans kan väl liknas med vanlig elektrisk resistans, ett linjärt samband. En leverantör borde ange den termiska resistansen, men det är inte helt enkelt att ge exakta värden eftersom verkligheten är komplex. Det är antagligen ett typvärde enl. något standardiserat mätförfarande som kanske inte stämmer överrens med hur du använder den.

Om du har en P4 så kan man tänka sig att den utvecklar 100W värme i processorkislet. Från kislet är det en termisk resistans till kapseln (en till översidan, en till undersidan). Från kapseln har du en termisk resistans dels till moderkortet, dels till kylflänsen. Om den termiska resistansen till kylflänsen är mycket mindre än den till moderkortet kommer det att flöda mer värmeenergi till flänsen. Jämför med parallellkopplade motstånd i en elektrisk krets. Liksom en elektrisk krets har en referensspänning som t.ex 0V (jord) är referensen för en termisk krets omgivningstemperaturen. Tillbaka till kylflänsen, du har ett flöde av värme till flänsen eftersom processorn är varmare, sedan har du ett flöde från flänsen till omgivningen. Detta flöde har även det en termisk resistans men här blir det besvärligt att uppskatta den. Stillastående luft isolerar värme relativt bra => hög resistans. Därför använder man konvektionskylning, dvs man ser till att luften rör på sig (t.ex. med en fläkt) och för bort värme. Den totala termiska resistansen är beroende på så många saker att det lätt blir komplext.

Så till det intressanta: Om du nu har, trots att det kan vara svårt, en bra uppskattning av den termiska resistansen kan du räkna ut baklänges från omgivningtemperaturen hur varmt kislet i processorn är. Om man vill göra det lite enklare för sig mäter man temperaturen på kapseln och räknar därifrån. I databladet anges en max temperatur på kislet då tillverkaren garanterar att den fungerar.

Så om man vill överklocka sin processor (vilket medför att effekten ökar) kan man behålla kiseltemperaturen genom att minska resistansen och/eller se till att ha en lägre referenstemperatur.

Postat: 16 mars 2005, 07:40:35
av 13th.Marine
Såhär ser den ut på ett ca:Bild

ca 140 bred, 150 lång, "bottnen" 10mm tjock, flänsarna (21st) 25mm höga och 2.5 mm breda. med ca 5 mm mellanrum.

Fattar mig inte riktigt på Rod´s excelblad där.. fattar ionte vilka värden jag ska ha var.. och han hänvisar till nån bild jag inte kan hitta... =S

Postat: 16 mars 2005, 08:38:04
av Schnegelwerfer
Det enklaste är nog att leta rätt på en liknande kylfläns i en katalog, och se vad den har för termisk resistans. Du måste ju ändå designa med marginaler.

Postat: 16 mars 2005, 19:09:37
av grym
et allternativ är ett klämma fast en eller ett par lagom effektmotstånd och lägga på lagom effekt, sen riggar man allt på lämpligt sätt(kylflänsen i rätt läge) och efter någon timma mäter man temperaturen på kylflänsen och ¨har man då koll på den effekt man bränt iväg så är det bara till att göra en lätt uträkning

Postat: 19 mars 2005, 17:37:00
av Fricke
För att få fram exakt vilket värde du minst ska ha på din fläns så måste den termiska resistansen i kretsen tas med. Ex:

Pd = 20 W
Tamb = 25 grader
Tmax = 150 grader
Rth(j-c) = 0.5 grader/watt (Finns i kretsens datablad)

Rth(fläns) < (Tmax-Tamb)/Pd -Rth(j-c) dvs 125/20 - 0.5 = 5,75 Grader/watt

Flänsen får högst ha den termiska resistansen 5,75 Grader/watt