Sida 1 av 1

Handlöda "exposed pad"

Postat: 14 mars 2005, 19:22:07
av cyr
Jag fick ett brev från linear tech idag med ett par LTC3441, en switchregulator som klarar både buck och boost automatiskt med bara en vanlig drossel. Hade tänkt använda denna geniala lilla krets för att plocka ut 3.3V från ett Li-Ion batteri...

Hur som helst, kapseln är en 12pins DFN med en "exposed pad" på undersidan som används som jord och enligt databladet måste lödas. Nu funderar jag på hur detta ska gå till. Har inte några bra varmluftsprylar, så jag funderar på om det kan gå att smälta från sidan med lödpenna.

Har nån försökt sig på att löda såna här pads på undersidan av kapseln för hand?

Postat: 14 mars 2005, 19:31:37
av Johan.o
Borra ett litet hål på undersidan av kortet, sticka in kolven för att smälta förpreparerat lödtenn?

Postat: 14 mars 2005, 19:52:49
av Fricke
Jag började bara fundera på hur svårt det skulle vara att använda en vanlig ugn. Jag menar att löda det där med lite lödpasta och en lödugn är ju inga problem. Problemet är bara hur man ska kunna förvärma kortet och sen öka tempen massor av grader i ugnen på bara några sekunder. Du bor inte i närheten av nått universitet motsvarande där nån kan fixa det mot en bulle eller 2?

Postat: 14 mars 2005, 20:30:11
av cyr
Jag skulle kanske kunna få det fixat i en IR-ugn, eller så kunde man vända på den och köra "dead bug", men båda känns som lite fusk.

Postat: 14 mars 2005, 20:57:49
av Hedis
Jag skulle oxå kört på "hål" varainten. Borra ett litet hål, löd en tråd på kapseln innan du monterar den på kortet och stick igenom tråden i hålet o löd sedan resten.

Postat: 14 mars 2005, 21:06:05
av Henrik
Jag hade röstat på johan.o's förslag, om du hade haft pläterat hål. Har gjort så några gånger med liknande kapslar (QFN). Ett hål så stort som möjligt rekommenderas. Men utan plätering... hade nog kört varmluft i så fall, tunnt lager tenn och och kläm-pincett. Bilder tack :)

Postat: 14 mars 2005, 21:26:33
av cyr
Får nog ta och experimenta lite med varmluftspistolen, termometer och några mindre viktiga komponenter.

Fast just nu är det tentor som gäller, usch... :(

Postat: 10 maj 2005, 22:32:26
av cyr
OK, bilder var det...

Har nu till slut testat att löda dit den här lilla prylen:

Bild

Applicerade tunnt lager tenn, tjockt lager flussmedel och chipet. Klämde fast med pincett och kollade c:a 11 gånger att den låg precis rätt.

Bild

La en liten bit lödtråd bredvid på kortet för att tydligt se när smältpunkten uppnåtts, och mätte även temperaturen med multimeter. Började med värmepistolen c:a 20 cm bort och närmade mig långsamt. När temperaturen hade varit över 200 i några sekunder så stängde jag av varmluften.

Bild

Och så blev resultatet... Ser ganska bra ut, men jag har inte testat än så det kan hända att det är kortis under eller nåt. Får väl se...

Postat: 10 maj 2005, 22:52:09
av El-Björn
Fick ett tips i helgen... Man ställer komponenten på högkant och löder kablar från komponenten ner till kortet. Inte snyggt, men funktionabelt...

Diskussionen började med att man skulle löda ytmonterade spolar vilka kan lida av samma sak, nämligen "gömda" paddar under komponenten.

Postat: 11 maj 2005, 02:38:42
av Henry
Jobbiga sådana kretsar men det blev ju helt ok! :)

Personligen så hade jag förtennat alla ytor på kretsen och kopparytorna på kortet. fixerat och satt fast kretsen och satt en liiiten bit nysmält lödtenn på spetsen på en lödkolv eller vad som används och fört det till var padd på kretskortet så nära kretsen som möjligt. Nästa sekund är ytspänningen din vän eftersom lödtennet på ytorna har smält av värmen vilket gör att denna lilla bit lödtenn sätter sig på ytorna. Eftersom tennet inte väter kretskortet så kommer enbart tennet att flyta till där det redan finns tenn alltså på paddarna och på kretsen vilket gör att det inte kan bli kortis.

Ser inte till 100% på bilden men det ser ut som om dessa paddar går upp någon mm på kretsens sidor? Detta gör det oftast lite enklare att löda fast den. Kan tom gå enbart med en 3mm lödkolvs spets. Detta eftersom lödkolven då kommer i kontakt med den förtennade delen på sidan vilket leder värmen nerför den och drar, med hjälp av kapillärkraften, in lödtennet som är på lödspetsen.

Lödade fast ett litet laserchip en gång på detta vis och det var en kvadratiskt historia som var ca 4 mm och 2 mm hög. detta gjordes med en lödpsets på 3 mm men det fungerade hur bra som helst.

Postat: 11 maj 2005, 13:28:57
av cyr
Jo, de tio små "paddarna" sticker upp på sidan och är inga som helst problem att löda. Den stora på undersidan däremot når inte fram till kanten, och i det här fallet var man tvungen att löda in den...

Postat: 11 maj 2005, 19:54:17
av Henry
Ja den stora kan ju bli lite jobbigare. Den där stora tog inte jag för en pad när jag såg bilden. :)

Postat: 12 maj 2005, 00:04:17
av cyr
Och så den färdiga produkten, en 3.3V/1A step-up/down regulator på 10x18mm kortyta.

Bild

Ifall det är någon som är extremt uppmärksam så kan jag nämna att det här inte är samma kort som på de andra bilderna. Jag har inte alla komponenter hemma till den varianten så jag gjorde klart denna först.

Postat: 12 maj 2005, 00:11:45
av Henry
Ser fint ut det där! :)

Finns dessa kretsar i 2 eller 3 amps varianter?