Exakt vad är en latch?

Övriga diskussioner relaterade till komponenter. Exempelvis radiorör, A/D, kontaktdon eller sensorer.
Användarvisningsbild
gunne
Inlägg: 2076
Blev medlem: 17 juni 2004, 15:00:31
Ort: sthlm
Kontakt:

Exakt vad är en latch?

Inlägg av gunne »

Som titeln lyder...

Vad gör den? Hur funkar den? Till vad använder man den?
evert2
Inlägg: 2182
Blev medlem: 18 april 2004, 22:47:56
Ort: Jönköping

Inlägg av evert2 »

Den låser ett värde..Latchen "läser av" sina ingångar, sen finns det en styr signal som då "låser" latchkretsens värden på utgångarna....vilket medför att utgångarna inte ändras förrens styringången "tillåter" detta även om ingångarna ändras...hmmm är du med?
babbage
Inlägg: 637
Blev medlem: 10 november 2004, 11:33:17
Ort: Sthlm

Inlägg av babbage »

En latch är en sekventiell komponent, dvs den har ett minne.

Antag nedan att '1' på styringången betyder att värdet ska hållas

Som evert2 sa, en D-latch (Data-latch) håller fast värdet som fanns på dataingången (observera dåtid) när styringången fick det logiska värdet som betyder att den ska hålla värdet. Utgången behåller alltså värdet på utgången som den hade när styringången gick från '0' till '1' och så länge den är '1'. När styringången är '0' så får utgången samma värde som ingången.

Man brukar skilja på latch och flip-flop, det kan vara lätt att blanda ihop dom. En flip-flop (vippa på svenska) är flanktriggad. Det betyder att det som är viktigt är inte om kontrollsignalen är '0' eller '1' utan bara övergången från '0' till '1' (om den triggar på positiv flank, om negativ flank från '1' till '0'). En flip-flop är alltså aldrig "genomskinlig" så att utgången följer ingången för något värde på kontrollsignalen. Den fångar (samplar) värdet på ingången just vid den positiva flanken, sedan hålls det värdet tills det kommer en ny positiv flank på kontrollsignalen och ett nytt värde samplas in.

Den används till att realisera sekventiell logik, dvs logiska funktioner som även beror på vad som har hänt tidigare. Ett exempel på en sekventiell funktion kan vara en räknare.

För att förstå betydelsen av skillnaden mellan en latch och en flip-flop så kan du tänka dig ett skiftesregister. Om du inte inser skillnaden så fråga.
Användarvisningsbild
gunne
Inlägg: 2076
Blev medlem: 17 juni 2004, 15:00:31
Ort: sthlm
Kontakt:

Inlägg av gunne »

Ungefär som jag trodde alltså... Tackar!
Skriv svar