Sida 1 av 2
Kims ROV
Postat: 16 januari 2010, 22:48:29
av _kim_
Tjennare ...
Jag tänkte att jag skulle börja bygga en ROV om ett tag. Startar därför denna tråd för att kunna diskutera mina funderingar lite innan.
Då jag inte är så insatt i elektroniken så kommer jag behöva en del hjälp med detta.
Jag har även snackat med en annan snubbe om grejerna jag kommer behöva och har en fråga än så länge.
Tror ni detta skulle kunna styra de flesta funktionerna ?
http://shop.conrad.se/websale7/?shopid= ... 91461&Ctx=
//Kim
Re: Kims ROV
Postat: 17 januari 2010, 09:41:34
av JonasJ
Jag tror du får börja med att lista vilka funktioner du vill ha på din ROV och därefter hitta lämpligt kort. Vill du kunna läsa av temperatur, djup, riktning? Vill du kunna slå på/av lampor? Ska du ha batteri och isåfall kunna läsa batterispänning under drift? Hur ska du styra motorerna och vilken typ av motor tänker du använda? Hur många motorer behöver du etc? Först därefter kan du fatta beslut om vilket styrkort som kan vara lämpligt.
Kortet du länkar till funkar säker till enklare ROV:er men det är ju svårt att vara säker då vi inte vet vad du vill att ROV:en ska klara av. USB i sig själv har väl också en maxlängd så det sätter i sin tur en begränsning på hur djup din ROV ska kunna dyka.
Fler ROV:er vill vi ha!

Re: Kims ROV
Postat: 17 januari 2010, 10:10:29
av _kim_
Jag hade lite väl bråttom igår.
Jag har tänk använda mig av 4st BLDC motorer och batteri kommer jag ha nere i ROVen.
Jag skulle nog vilja få med dom flesta funktionerna du skriver.
Jaa, tillräckligt lång kabel vill man ju gärna ha

. Funderar på att bygga det hela i rostfria rör. Dom rören vi har på jobbet har en godstjocklek på 1,5mm. Det borde man väl klara sej på ?
//Kim
Re: Kims ROV
Postat: 17 januari 2010, 11:20:32
av Nerre
Om jag skulle bygga en ROV skulle jag ha en 2-ledare ner till ROV:en, med kanske 200 V AC (flytande spänning), och HomePlug i varje ände.
Då kan man nere i ROV:en köra vanliga switchade nätdelar (majoriteten idag klarar ju 100-240 V 50/60 Hz) och man har 85 Mbit/s kommunikation mellan ROV och land. (Av säkerhetsskäl hade jag helst kört 400 Hz, men då kan man troligen inte använda vanliga nätdelar och jag är tveksam om HomePlug-grejerna gillar 400 Hz. Då måste man ju också ha en inverter och det blir krångligare.)
Sen har man då en liten PC som "hjärna", PC104 finns det ju massor med olika I/O-kort till (fast det är lite dyrt vad jag förstått) eller så utgår man från nåt mini-ITX eller nån gammal notebook (fast där kan det ju bli svårare att hitta I/O-kort).
I och med att kabeln ligger i vatten så blir den ju "vattenkyld" så man borde kunna köra närmare 20 A genom 1,5-kvadrat (om man nu behöver det). Och det är ju betydligt enklare att få tag på vanlig 2-ledare (eller 4-ledare som parallellkopplas två och två) än att försöka göra specialkabel med koax, fiber eller sånt som folk krånglar med:-)
Re: Kims ROV
Postat: 17 januari 2010, 20:30:30
av JonasJ
Jag tror inte det kortet fungerar för dig. Använder du BLDC behöver du någon motorkrets till dessa. Om du är lite halvelektronikamatör som jag så köper du troligen en färdig ESC för BLDC:er. Den vill ha en servopuls mellan 1 ms och 2 ms. Läser man på kortet så finns det bara en PWM som du skulle kunna använda för att skapa en servopuls (du behöver en ESC för varje BLDC motor). De digitala I/O kommer inte fungera då svarstiden för kortet är 4 ms. De övriga funktionera borde fungera att få till (t.ex. kan man använda LM35 som ger en spänning ut som är proportionell mot temperaturen).
Främst är det motorstyrningen och max längd på USB kabel som jag ser skulle kunna bli problem. Motorstyrningen pga den långsamma responstiden på kortet. Ditt operativsystem kommer troligen också att sätta en begränsning på hur snabbt du kan prata med kortet (jag gissar på att t.ex. Windows skulle kunna få svårt att klara av att generera en korrekt servopuls).
Att köra högspänning skulle jag inte rekommendera om du inte verkligen vet vad du gör.
Rostfritt 1.5 mm kommer säkert fungera alldeles utmärkt men jag kan inte säga hur djup. Se till så att gavlarna inte är raka utan kupoler. Det är mitt starkaste tips om du vill komma djupt ner. Om du vill vara säker kan du inuti ROV:en bygga förstärkningar.
Med 4 mm plexi som skal så skulle du kunna komma ner till runt 100 meter innan du når bristning-gränsen för plexit (enligt beräkning). För rostfritt lär du kunna komma ner djupare.
Jag googlade lite på USB längder och för USB 2.0 verkar maxlängden vara 5 meter. Lite djupare än så hade du väl tänkt dig?
Re: Kims ROV
Postat: 18 januari 2010, 17:59:01
av _kim_
Högspänning kommer jag nog inte ge mig in på. Är somsagt inte så insatt i detta med elektronik. Vill dock lära mig så jag bygger detta och tar problemen som dom kommer.
Längden på usb-kabeln kunde man tydligen förlänga genom att ha en hubb där mellan ? Så man kunde ha upp till 50 meter kabel. Men somsagt, det kommer kanske inte fungera så bra med detta kortet ändå då. Får kanske satsa på nån liknande lösning som du gjort i din JonasJ.
Jag ska läsa igenom detta lite mer noga och snacka med han som förhoppningsvis vill hjälpa mig lite, så återkommer jag sedan.
Tack så mycket för era svar =)
//Kim
Re: Kims ROV
Postat: 18 januari 2010, 18:00:15
av v-g
USBhub mitt på kabeln då eller?
Nä skippa USB det fungerar inte.
Nätverkskabel är beprövat och klarar låååånga avstånd.
Re: Kims ROV
Postat: 18 januari 2010, 19:23:22
av _kim_
Fast den behöver väl inte vara mitt på kabeln ? Utan i ROVen. Haha, fast mitt på vore ju fint annars
Men somsagt, det kanske inte är en så bra idé med det kortet + usb då trots allt. Får väl satsa på nätverkskabel och allt därtill istället.
//Kim
Re: Kims ROV
Postat: 18 januari 2010, 19:35:44
av Meduza
Nej du måste i så fall ha en Hubb var 5e meter hela vägen, 5m är maxlängd för USB 2.0
Re: Kims ROV
Postat: 18 januari 2010, 21:19:33
av Nerre
Det FINNS USB-extenders (t.o.m. med fiber), som för USB ser ut som en vanlig HUB men alltså är mycket längre.
Men såna är relativt dyra.
Och köra med 200 V är väl inte så farligt? Det blir ju inte mer avancerat än att bygga en lång skarvsladd? Nere i ROV:en kan man ju ha ett vanligt grenuttag. Det enda man behöver fixa är ju en isolationstrafo för att få flytande spänning. Vill man göra den lite säkrare kan man ju alltid mittjorda (så man bara har 100 V till jord) och köra med jordefelsbrytare.
Jag ser inte det som farligare än att hålla på med t.ex. ett bilbatteri (där kortslutning kan ge rätt otrevliga konsekvenser, för att inte tala om knallgas som kan bildas vid laddning). Men ok, jag är kanske lite yrkesskadad.
Re: Kims ROV
Postat: 19 januari 2010, 20:59:29
av JonasJ
Nerre: Du är yrkesskadad!

Själv tycker jag det känns tryggt att jag kan råka peta på saker utan att få hjärtstillestånd. Bildas det knallgas även när man använder underhållsfria blybatterier?
Kim: Vill du inte ha en hel dator i ROV:n med Ethernet så kan du köpa billiga RS232<->RS485 på Dealextreme.
Re: Kims ROV
Postat: 19 januari 2010, 21:37:51
av Meduza
Man behöver ju visserligen ingen hel dator för Ethernet i dag:
http://www.sparkfun.com/commerce/advanc ... s=ethernet
Re: Kims ROV
Postat: 19 januari 2010, 21:45:45
av Nerre
Ja men grejen är ju att om det är flytande spänning så kan du peta på den utan att få hjärtstillestånd. Det behövs två poler för att det skall gå ström genom kroppen. Och det är ju ingenstans du behöver ha spänningsförande delar öppet.
Enligt wikipedia bildas alltid knallgas vid laddning, men slutna batterier kan ha katalysator som återför den.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Blyackumulator
Men grejen är ju att det behövs inte mycket spricka för att den ska läcka ut ROVen.
Re: Kims ROV
Postat: 19 januari 2010, 22:35:33
av _kim_
Ska kika igenom era alternativ lite mer noga nästa vecka, då jag förhoppningsvis är klar med badtunnan jag bygger nu. Har inget emot att trycka ner en dator heller. Vill bara se till så att jag (och han som ska hjälpa mig) kan slutföra projektet. Men med eran hjälp så tror jag nog att det kan gå vägen =) Jag får bara för mig att det är lättare att köra med batterier. Men vad vet jag =)
Hehe, fan va surt om hela ROVen är sprängd när man tittar till den
//Kim
Re: Kims ROV
Postat: 14 april 2012, 00:53:49
av _kim_
Jaha, då börjar man återigen bli sugen på att komma någon vart med ROV-drömmarna.
Problemet för mig är ju somsagt att jag i stort sett har noll koll på detta med programmering.
Har läst lite om Arduino det sista och börjat fundera på om detta skulle kunna vara något som funkar för mig ?
Tänker som så att jag köper ett arduino-kort eller vad man säger som kommer funka till min ROV.
Sedan får jag helt enkelt läsa på mer och börja experimentera med lite enklare grejer innan jag går på att försöka få ordning på den slutgiltiga koden
Räknar såklart inte med att jag ska lära mig på ett par veckor, men det hade vart trevligt att få klart på allt tills nästa sommar.
Så om det är rimligt att jag lyckas lära mig detta på egen hand så kanske ni kan tipsa om vilka prylar jag bör köpa ? Har kikat lite på denna sidan
http://www.lawicel-shop.se/?lng=SWE&cur=SEK
Slutligen lite info om vad jag har tänkt mig med min ROV.
4st BLDC-motorer med tillhörande ESC
12-volt batteri placerade i ROV
Div sensorer: Temperatur och djup. Läsa av batterispänning.
Ev kunna slå av och på lampor
Navelsträngen blir en nätverkskabel
Det hade ju också varit trevligt om man senare kunde fixa en gripklo och lite annat skoj.
//Kim