Sida 1 av 3

"Hjälp" med tillverkning av mönsterkort..? Dubbe

Postat: 9 december 2008, 15:26:08
av Ac3T
Hallå... Tänkte fråga om det finns någon av er som skulle ev. kunna hjälpa mig med att göra ett kretskort? Jag skulle ha gjort det själv, men jag har ingen skrivare som fungerar, ingen OH- film och ingen ordentlig pelarborrmaskin med riktiga borrar, och heller ingen UV-låda.

Jag har planer på att skaffa dessa efter nyår, men det kommer nog att ta ett par månader att införskaffa allt, så under tiden tänkte jag iom detta fråga om någon vänlig själ skulle kunna ta på sig att fixa ett åt mig, för en rimlig kostnad vill säga.

Kortet i fråga är lite halvspecial:

Ska ansluta 2 st paralellportar, varav ena porten (4 av 8 bitar) ska styra en 74LS42 (Bin->Dec), som i sin tur ska styra 10 st 74LS245:or, där 6 av dem ska vara för utgångar (3 st till varsin LCD, och 3 vidare till varsina 74LS373, (alt. 6 st 74LS373 for alla utgångarna)), de andra 4 ska vara för ingångar, 5 st bitar för enkelhetens skull.

Så, kortfattat ska det vara 3 st buffrade ut-portar, 3 st LCD:er, 4 st in-portar.

Jag har heller inget riktigt program att göra ett schema och / eller PCB-layout, men jag kan rita ett schema för hand och scanna in det på begäran...

Önskvärt vore genomplätterade komponenthål, följt av en beskrivning hur man gör dessa. Så att Elfa hade någon nit-lösning för detta, sen har jag åxå hört att man kan göra detta på kemisk väg, så endera / nåndera, men det får inte springa iväg prismässigt dock...

Kom gärna med prisförlag och övriga frågor...

Postat: 9 december 2008, 15:59:11
av PeterH
Kolla med Ashama här i forumet: RF Elektronik

/PeterH

Postat: 9 december 2008, 16:03:58
av Ac3T
Nej du... Den gubben flög inte... Länken fungerade inte... Fick time out.

Postat: 9 december 2008, 16:04:07
av tecno
??? vad har detta i idébanken att göra?

Postat: 9 december 2008, 16:16:24
av Borre
http://www.rfelektronik.se/ fungerar bra här.

Postat: 9 december 2008, 16:27:20
av Fagge
Helt rätt tecno
Tråd flyttad…

Postat: 9 december 2008, 17:04:16
av PeterH
länken fungerar här också... 8)

/PeterH

Postat: 10 december 2008, 01:47:29
av Ac3T
Sorry, läste lite snabbt under rubriken där det står "Planering och tankar kring eventuella framtida projekt.", sen hade jag lite halvbråttom åxå.

Nu funkade länken minsann... Skumt med Bahnhof ibland tror jag... Har dem som leverantör och det verkar som om man får timeouts ibland

Postat: 10 december 2008, 08:49:33
av ElectricMan
Nej, det var inte Bahnhofs fel, det fungerade inte här heller ett tag.

Postat: 10 december 2008, 12:18:37
av Ac3T
Ok.

Jag var iaf in & blängde lite på sidan och det var väl rätt överkomliga priser, som sånär på borrningen tyckte jag... Mer än 10 hål, 1 kr/st. Det springer iväg det.
Blir väl kanske omkring 400 hål, så 400 kr blir lite väl mkt tycker jag med tillverkningskostnaden och frakt så hamnar jag runt 600 kr...

Många av er anser väl kanske att det är överkomligt, men det gör inte jag som har ganska mycket utgifter, och en lagomt täckande inkomst, menandes att jag har inte stort överskott efteråt allt är betalt.

En fördel är ju förstås att de synar laminatet med mikroskop efter tillverkningsfel.
Sedan för att få ner priset kan man ju borra själv, men det innebär att jag måste införskaffa borrmaskin & borrar, och det är heller inte gratis direkt.

Så om någon annan av er har en NC-maskin (Och övrig ets-utrustning) kan jag betala för bruk av en sånt istället eftersom det i så fall går på automatik vilket innebär mindre "fysiskt" jobb...

Postat: 10 december 2008, 12:39:35
av speakman
Det du kan göra är väl att minska antalet hål? Tycker 400 hål låter väldans mycket, om det inte är ett PC-moderkort eller nått som ska göras. :)

Postat: 10 december 2008, 14:10:05
av PeterH
Och det är inte gratis att köra CNC heller... Bara uppsättningstiden kostar en del och sedan tillkommer slitaget på borrstålen...

Jag håller med speakman, minska antalet hål, kör gärna ytmonterat för att slippa hål så långt det går. Kontakterna blir lite svårare även om det går, men alla kretsar bör kunna vara ytmonterade...

Postat: 10 december 2008, 17:05:15
av limpan4all
Beställ från Olimex det blir nog bäst för dig.
3-5 dagar och 30EUR+frakt+moms om du får in det hela på 100*160 och mindre än 500 hål.
Att komma billigare undan är nog rätt svårt med genomföringar, dubbelsidigt utan genonomföringar, kanske...
www.olimex.com

Postat: 10 december 2008, 17:43:43
av Fräsen
"Jag har heller inget riktigt program att göra ett schema och / eller PCB-layout, men jag kan rita ett schema för hand och scanna in det på begäran... "

Hade du tänkt att någon ska göra ett schema i CAD och routa också? Då blir det ännu dyrare. Det är svårt att göra layout på ett scannat schema, hur mycket eller lite man än begär det.

Om tillverkaren även ska förklara hur han gjort plätterade hål så kostar nog det också extra. Men det finns att läsa gratis, även på detta forum.

Måste du ha dubbelsidigt? Av din förklaring låter det mest som en massa parallella bussar som är lätta att lägga ut på ett enkelsidigt.

Ska du ha ytmonterat eller hålmonterat?

Postat: 11 december 2008, 09:12:24
av Ac3T
Jag tog hem Electronics Workbench och provade lite å gjorde ett schema & sen routade det, och jag hamnar omkring 400 genomföringar (Via's), och bra många hål alltså...
13 st 20-pins-kretsar, 1 st 16-pins, 6 st 14-pins, 3 st 16-pins IDC, 7 st 10-pins IDC, 1 st 26-pins IDC, och slutligen 2-pins strömmatingsuttag.

Om jag räknade rätt nu så ska det bli ca. 506 st komponenthål, plus de där 3-400 genomgångarna, så omkring 8-900 hål.

Så det verkar luta mot att jag får beställa ett kort och borra det själv för jag har ingen lust att betala massor med pengar när jag kan få en hel utrustning själv för samma pris, och dessutom ha nytta av det i framtiden.

Kortstorleken hade jag tänkt mig 100x160, standard Eurocard för dig som undrade.

Och vad det gäller att pyssla med ytmonterat: Saken är den att jag tänker inte köpa en ny uppsättning kretsar för de jäklarna jag beställde kostade 500 spänn, iofs var det lite annat, men största kostnaden var just de komponenterna jag ska använda iaf.
Dessutom saknar jag vettig utrustning, plus att jag aldrig egentligen sysslat med ytmontering, men mest som sagt att jag saknar utrustning för det. Sen gillar jag inte ytmonterat något vidare heller. Så jäkla pluttrigt att hålla på med. Sen är det så lätt att man rycker eller fastnar med spetsen till så har man femtielva ben nerkladdade med tenn.

Iofs, det gäller väl PLCC å de där kapslarna mest, vanliga SO är iofs ganska lödvänliga.

Nån gång ska jag väl börja, men det har alltid hängt på ekonomin. Iaf till en grund, sen har det varit biten med intresset också. Håller på ganska mkt med datorer som blev mitt större intresse, men jag har återupptagit elektronikbiten igen, i lite större skala än tidigare. Så under nästa år, om ekonomin går som jag vill, ska jag börja köpa riktig utrustning så man kan hålla på, på "riktigt" och inte det här pseudo-skiten man sysslar med idag.

Sen har mkt också hängt på att det varit lite dåligt med elektronikfirmor, men det har blossat upp på senare år har jag märkt. Man var liksom "fast" med ELFA's äckliga priser.

Men i vilket fall som helst har det blivit ganska dyrt att hålla på med elektronik. Skrämmande nog är det dyrare att göra egna grejer än att köpa färdigt, vilket är långt från att ha gjort det själv. - Helt sjukt egentligen, ska juh för fasen vara tvärt om!

Edit:

För er som ens har tanken på att jag skulle kunna ytmontera DIL-kapslarna direkt- Glöm det. Jag vill använda IC-socklar, och jag tänker heller inte ytmontera dessa, blir nog för mkt krångel att anpassa mönstret på kortet. Inte omöjligt, men extra krångel. Sen kan man dividera till världens ände om det iofs...