Sida 1 av 2

spänningsregulator

Postat: 31 oktober 2004, 10:37:08
av Virr3
jag ha en batteriemulator som ger 6v.. men det är för mycket för min avr..

jag har även en spänningsregulator av sort 7805 här hemma, så jag tänkte att jag skulle kunna få nytta av den, men nu kommer problemet. Efter en till i databladet så ser jag att jag skal ha två stycken kondingar. En på 0.1µF och en på 0,33µF. Nu är det så att jag inte har någon kondensator med värdet 33µF så jag undrar om jag kan byta ut den mot en med ett annat värde?

http://www.elfa.se/elfa/produkter/se/2021125.htm

Postat: 31 oktober 2004, 10:43:45
av matseng
I det här fallet kan du förmodligen använda konsensatorer som är 10 ggr större eller 10 ggr mindre än det som står i schemat utan några som helst problem.

Däremot kommer kanske inte 7805'an ge 5 volt ut om du matar in exakt 6 volt i den. Den beöver oftast minst 2 volt högra inspänning än utspänningen för att fungera.

Postat: 31 oktober 2004, 10:57:34
av Virr3
ne men ser man på. efter en ytterligare titt i lådan så hittar jag en men output: 12vdc 300mA

den fukar lite bättre va?

Postat: 31 oktober 2004, 11:14:23
av cykze
Står det 6V på adaptern så brukar den ge ut typ 8V likspänning, så prova med den på 6V du, och mät och se vad den ger.

Postat: 31 oktober 2004, 12:10:10
av Virr3
körde med 12v.. så bra det blev:D 5v exakt:D

nu undrar jag om jag på något smidigt sätt kan stabilisera spänningen till den andra batteriemulatorn alltså jag har två stycken en som ska ge 5 men debn ger någonstans på 4,50 och fladdrar runt där..

skulle hällst vilja ha den spänningen på 5v.. hur åstakommer jag detta?

Postat: 31 oktober 2004, 13:51:14
av ristomemo
Kan räcka med en stor konding före spänningsstabben om du bara ska driva avr o några lysdioder.

Postat: 31 oktober 2004, 14:30:35
av Andy
Man bör alltid använda rätt kondingar till dessa regulatorer. Den ena för att undvika självsvängning vilket kan vara väldigt destruktivt och den andra för att skydda mot belastnings spikar o dyl. Det är viktigt för funktionen att man har så korta ledningar som möjligt mellan regulatorn och kondingarna. Allt det här och lite till framgår av databladet.

Postat: 31 oktober 2004, 14:56:49
av EagleSpirit
kom ihåg att vissa 7805or har ett spänningsfall på nästan 2V vilket betyder att du minst måste ha 7V matning för att de ska funka

Postat: 31 oktober 2004, 19:02:44
av matseng
Andy skrev:Man bör alltid använda rätt kondingar till dessa regulatorer. Den ena för att undvika självsvängning vilket kan vara väldigt destruktivt och den andra för att skydda mot belastnings spikar o dyl. Det är viktigt för funktionen att man har så korta ledningar som möjligt mellan regulatorn och kondingarna. Allt det här och lite till framgår av databladet.
I STmicroelectronics databland (det som finns på Elfa) så nämns det väldigt lite om kondensatorerna.

Allt jag hittade var:

2. Although no output capacitor is need for stability, it does improve transient response.

Jag tror knappast att värderna är kritiska på dom på något sätt då dom bara är vanliga avkopplingskondensatorer och inte ingår i själva kretsens funktion.

Postat: 31 oktober 2004, 21:41:14
av Andy
Kondensatorn på ingången (0.33uF) finns här för att förhindra självsvängning, den kan uteslutas om avståndet till föregående filterkondensator är försumbart vilket det sällan är. Den på utgången (0.1uF) finns där för att hjälpa regulatorn att fungera bra även vid spikar (transienter) och även denna kan naturligtvis utelämnas om man vill. Allt beror bara på om man vill gardera sig mot problem som kan uppstå eller inte. Det är väldigt enkla och billiga åtgärder för att slippa problem helt enkelt.

Postat: 31 oktober 2004, 23:19:39
av matseng
Jo tack, allt det där vet jag sedan 20 år tillbaka.

Men du sa tidigare "Man bör alltid använda rätt kondingar till dessa regulatorer."och du hänvisade då till databladet.

Databladet säger inte ett smack om kondesatorerna förutom att utgångskondingen gör att stabben får en bättre respons vid kraftiga snabba förändringar av lasten.

Vad jag frågade mig då var: Vad är "rätt kondingar" för något? Fungerar den sämre om man använder 0.033u, eller 3u på ingången? Utgångkondingen; är 0,1 optimalt i alla sammanhang?

Databladet säger inget om detta, men du hävdar att det är viktigt att man här rätt kondingar.

Det är ingen som sagt att man ska ta bort dom helt, bara att dom är okritiska till sina värden.

Postat: 31 oktober 2004, 23:33:16
av Micke_71
Som jag har fattat det så är det tantalelektrolyter som avses med dessa små kondingar. Detta för att dom är snabbare än vanliga elektrolyter.

Mikael

Postat: 1 november 2004, 22:59:24
av Andy
De värden som anges I databladen må vara riktlinjer och jag vill inte gå I klinch med tillverkarna om dem. Jag har jämfört datablad från 4 olika tillverkare och de anger samma värden, troligen inte tillfälligheter. Dessutom den kondensator (på ingången) som skall förebygga självsvängning kan ju ha ett visst värde p g a konstruktionen i regulatorn. Om man vet lite om svängningskretsar och filter så har man lite koll också på vad ett kapacitans värde kan ha för betydelse här. Men som sagt, jag tänker inte utmana tillverkarna angående detta. :D

Postat: 1 november 2004, 23:30:31
av Tony
Angivna värden borde väl gälla för max-belastning.

Postat: 2 november 2004, 01:15:23
av Micke_71
Självsvängning i dylika fall kan vara ett problem som man aldrig vet när det uppträder. Värdena är nog framprövade för att minimera risken.

Det är inte säkert att risken för självsvängning är störst vid full belastning. Det kan lika gärna vara vid låg eller ingen belastning. Det kan ju vara så att spänningen stiger så snabbt vid obelastat att regulatorn inte hinner med att strypa så att spänningen blir för hög varvid den stryper ner för mycket och sedan ger den på för mycket så att den återigen inte hinner att strypa ner...... Det kan också vara för att eliminera svängningar när man switchar en last.

Precis som på en motordrift så kan man säga att det finns "är", "bör" och "släpvärde". Dvs man låter spänningen falla lite under belastning så att "är" och "bör" värdet skiljer och man får ett felvärde (släp) som styr hur mycket regulatorn ska "gasa" på genom att detta värde matas till en felförstärkare. Om förstärkningen är så hög (oändligt hög) att det inte finns någon skillnad mellan "är" och "bör" så kommer man säkerligen att få självsvängning. Oavsett om det är en spänningreglering eller en motordrift.

En 7805 regulator som klarar 2A ut faller ca 100mV från 20mA till full last.

Dessa små relativt snabba tantalelektrolyter lugnar ner händelse förloppet lite för regulatorn så att den hinner med i svängarna.