Sida 1 av 1

En fråga om pneumatik

Postat: 30 oktober 2004, 20:54:35
av PedroM
Först vill jag säga att jag har liten erfarenhet av elektronik och pneumatik så allt jag skriver kanske inte är tekniskt korrekt.

Mitt problem består av två delar.

I det system jag ska bygga ska jag styra små tvåvägs cylindrar med hjälp av solenoid ventiler.
Jag har har lyckats hitta små tvåvägs ventiler (en ingång och en utgång, tror dom kallas 3/2). Problemet är att jag vill kunna låsa cylindern i en specifikt läge, dvs ventilen måste ha ett neutralläge. Jag skulle kunna lösa detta genom att använda mig av en trevägs ventil (en ingång, två utgångar + ett neutralläge, tror dom kallas 4/2). Eftersom jag inte har lyckats hitta små trevägs cylindrar så undrar jag om någon vet om man kan bygga en 4/2 ventil av två 3/2 ventiler. Eller om någon vet var man kan hitta små 4/2 ventiler. Jag har redan kollat på SMC.

Nästa del av mitt problem är styrningen av ventilerna. De ventiler som jag har hittat har en styrspänning på 3V.
Den krets som ska styra ventilerna kan leverera spänningar från 1V till 8V i 1V's steg och -1V till -8V i 1V's steg.

Eftersom styrspänningen på ventilerna är 3V så är det den lägsta spänningen jag kan använda. Vad jag vill bygga är en krets som har en ingång och 6 utgångar. Beroende på inspänningen så ska kretsen generera 3V eller -3V (omvänd polaritet) på någon av utgångarna. Tex. 3V på ingågnen ska generera 3V på utgång 1, 4V på ingången ska generera 3V på utgång 2, osv. På samma sätt ska -3V på ingången (omvänd polaritet) generera -3V (omvänd polaritet) på utgång 1 osv.

Varje utgång ska alltså styra en ventil (om jag använder 1st 4/2 ventil) eller två ventiler (om jag använder 2st 3/2 ventiler).


Tack på förhand.

Postat: 31 oktober 2004, 01:00:27
av Andy
Du kan aldrig låsa en pneumatisk cylinder i andra lägen än botten lägena. Du måste använda hydralik (vätska) i stället eller ett elektriskt ställdon.

Postat: 31 oktober 2004, 02:39:41
av Bengan
det går inte att låsa cylindern i mittenläget genom att mata luft till båda ingångarna?

Postat: 31 oktober 2004, 02:58:24
av MadModder
Låsa och låsa... Det kommer alltid fjädra för mycket för att man t.ex ska kunna styra en arm med en pneumatiskt kolv. Lite belastning och den åker ner.

Postat: 31 oktober 2004, 08:38:04
av PedroM
Tack för svaren. Visste inte att cylindrarna inte går att "låsa" förutom i botten lägena.

Om man bortser från det, är det någon som har ett förslag på andra delen av mitt problem.

Postat: 31 oktober 2004, 09:20:38
av Andy
Det finns pneumatiska cylindrar som har hydraulisk dämpning för att få en jämn och kontrollerad rörelse. Dessa går att justera till önskad hastighet vilken dessutom kan vara individuell för respektive riktning. Den typen borde man kunna positionera genom att stänga för oljan i dämparen där man normalt stryper flödet till önskad hastighet. En dämpad cylinder är dock betydligt klumpigare och tar mer plats än en vanlig då den hydrauliska delen ofta sitter parallellt utanpå själva cylindern.

Angående ditt andra problem så förstår jag inte exakt vad du vill åstadkomma, men jag tror att du håller på att göra någonting som är onödigt komplicerat. Du får nog berätta lite mer om vad du vill göra så att någon kanske kan hjälpa till med en lösning.

Postat: 31 oktober 2004, 11:11:46
av Chribbe76
Om man matar en vanlig kolvstångs-cylinder med tryck från båda hållen så kommer den inte ens att stanna för luften strävar efter att ta så mycket plats som möjligt, alltså åker kolvstången ut.
Vill man att den ska stanna så måste man ha en tryckregulator på baksidan av cylindern där man sänker trycket så att det blir balans.
Då blir resultatet som MadModder beskriver.

Om man på liv och död måste ha en pneumatik-cylinder som ska kunna stå still så finns det cylindrar med pneumatisk broms.
Men man får räkna med att cylindern gör ett hopp när den ska börja flytta sig efter ett stopp, om cylindern har en belastning på sig.

Postat: 31 oktober 2004, 12:25:21
av PedroM
Ska försöka förklara lite bättre vad det är jag vill bygga.

Den krets som ska styra alla cylindrarna levererar 1-8V i steg om 1V samt samma spänningar fast med omvänd polaritet. Den kretsen kan jag inte påverka.

Vad jag vill bygga är en krets som sitter mellan styrkretsen och cylindrarna. Kretsen ska alltså "tolka" vilken spänningen och polaritet som finns på ingången och beroende på vad den "tolkar" så ska den generera t.ex. 3V på utgång 1.

Ett exempel.

4V på ingången ska generera 3V på utgång 2.
-5V (omvänd polaritet) på ingången ska generera -3V (omvänd polaritet) på utgång 3.

Helst skulle jag vilja att matningsspänningen till kretsen togs från spänningen på ingången. Om detta inte är möjligt så får matningen ske på annat sätt.

På utgångarna kommer belastningen att vara 0.1 eller 0.16A beroende på vilka cylindrar jag kommer att använda. Spänningen ut på utgångarna ska vara 3V. (Spänningen och strömmen beror på vilka cylindrar jag använder.)

Hoppas att detta ger mer information än min förra beskrivning.

Postat: 31 oktober 2004, 12:39:24
av Chribbe76
Om grejen ger -2V till +2V så ska alla ventilerna få 0v?

Hur menar du att dina ventiler agerar när dom får -3V resp. +3V?

Postat: 31 oktober 2004, 12:51:45
av PedroM
Vid spänningar lägre än 3V ska ingenting hända eftersom det krävs 3V för att styra ventilerna.

Eftersom jag ska använda två 3/2 ventiler per cylinder så ska den ena ventilen reagera vid +3V och den andra vid -3V. Jag hade tänkt lösa det genom att använda mig av två dioder med dioderna "vända" i varsin riktning.

Postat: 31 oktober 2004, 13:22:08
av Chribbe76
Förklara gärna vad pneumatik-cylindrarna ska göra.
Det blir roligare att hjälpa dig då.

Postat: 31 oktober 2004, 14:32:49
av PedroM
Jag läser fysik vid University of Cambridge och läser några kurser från datavetenskap (Computer Science) bara för att jag tycker det är intressant.

I en av dom kurserna så finns det ett projekt som går ut på att konstruera en krets som jag har beskrivit.
Vad man sen gör med cylindrarna är valfritt. Jag och en kompis bestämde oss för att försöka göra en "underactuated hand" vilken är orsaken till att vi måste använda oss av små cylindrar. I det första skedet har vi tänkt använda lego för att testa olika konfigurationer. En bra sida om "underactuated hands" är http://wwwrobot.gmc.ulaval.ca/recherche/theme04_a.html

Postat: 31 oktober 2004, 14:47:49
av Andy
Jag tror faktiskt att det enklaste är att använda dina cylindrar och ventiler som ett lågtrycks hydrauliskt system. Genom att helt enkelt byta ut luften mot en vatten/glykol blandning, på så sätt kan du positionera dina cylindrar hur du vill. Man får på så sätt fasta lägen utan ryck eftersom vätska inte kan komprimeras. Det blir lite fler slangar förstås, alla returer som normalt går ut i atmosfären måste (helst) :D gå tillbaks till tanken. De flesta pneumatiska komponenter bör klara det här men du behöver en vätskepump istället för kompressor förstås.

Postat: 31 oktober 2004, 14:58:25
av PedroM
Det låter som en bra ide, tackar :D
Orsaken till att använda luft är att jag har hittat miniventiler för luft (32*7*11mm).