Sida 1 av 2
Hej, nu vill jag lära mig grejer!
Postat: 29 oktober 2004, 00:32:23
av Svante
Ja nu har jag tänkt börja med robot-bygge, det blir mycket att lära, för mina elektronik kunskaper är basalt primitiva.
Jag kan dock C-programmering samt är händig på att rita och konstruera div "saker", så det lär jag få nytta av...
Jag har ett elektronik-labb(typ leksak) som säkert är utmärkt för att prova olika grundläggande kopplingar, jag har redan bränt två transistorer!
Synd bara att dokumetationen är dålig i utbildning syfte.
Jag vill på sikt lära mig att på egen hand kunna koppla servos och sensorer till en Pic.
Ok jag kommer behöva köpa lite saker och hoppas få bra tips...
* Multimeter!
* Kom i gång böcker i ämmnet?
* PicExprimetKit
* Annat?
Tack på förhand!
/ Svante
Postat: 29 oktober 2004, 00:44:55
av EagleSpirit
ok, låter bra... skoj att folka vill lära sig såna här saker... all information som behövs och blir över till det du vill lära dig finns här på forumet... det är bara att kolla igenom de olika forumsdelarna där du tror att du kommer hitta det du söker... om du vill ha böcker så ska du kolla under litteraturdelen, där finns en del exempel... bara att börja leta.
nu finns ju dessutom en del bra information under "nybörjar/FAQ" delen men den har inte kommit igång riktigt.
Postat: 29 oktober 2004, 13:16:18
av cykze
Ja, en multimeter måste du ha. Jag skulle satsa på en med separat on/off-knapp. Tycker inte om dom där man är tvungen att vrida hela reglaget för att stänga av och sätta på. Kanske inte är någon mer än jag som stör mig på det, men ändå.
När det gäller böcker måste jag rekommendera den gamla bokserien "Elektronik för alla". De går igenom elektronik väldigt grundligt. Boken "Digitala kretsar" är rätt bra också när det gäller digital elektronik.
När det gäller mikrokontrollers så tycker jag att du ska vara medveten om att det finns alternativ till PIC. Atmels AVR-serie t ex har den stora fördelen att det finns en bra fri C/C++-kompilator till den, nämligen "AVR-GCC". "AVR-GCC" fungerar under många plattformar som t ex UNIX-liknande och Windows. Skulle även tro att det fungerar för MAC. Det kommer du definitivt att uppskatta som C-programmerare. Förutom det så är AVR:erna snabbare och billigare (beroende på hur man räknar). Kolla på t ex
ATmega 48/88, den är ju hur billig som helst. Som utvecklingskort finns STK500. Vill du komma billigt undan så kan du bygga en programmerare för typ 30 kr eller något.
Vidare är det ju bra att ha lite vanliga komponenter hemma (motstånd, transistorer, kondensatorer, spänningsregulatorer, lysdioder, knappar, kablar, kontakter mm.) och framför allt en exprimentplatta!
Postat: 29 oktober 2004, 15:28:05
av Micke_71
Men du behöver nog ett par böcker i grundläggande elektronik och digitalteknik ifall dina kunskaper är små. En PIC eller Atmel processor orkar inte driva just något. Utgångarna måste således förstärkas. Ska du känna av diverse givare på ingångarna så måste kanske signalen behandlas.
Då är det en mycket stor fördel o kunna grunderna.
Men det är fullt möjligt att du kan hitta "skolor" på nätet som är gratis och som ger dig utvalda delar av det man har mest nytta av. Dvs så du slipper lägga krut på sådant som man sedan ändå inte kommer att använda sig av.
Mikael
Postat: 29 oktober 2004, 15:59:29
av MicaelKarlsson
cykze skrev:. Jag skulle satsa på en med separat on/off-knapp. Tycker inte om dom där man är tvungen att vrida hela reglaget för att stänga av och sätta på.
Skönt att höra att det inte bara är jag som stör mig på sådana knasigheter.
Svante>>Kan rekomendera
AVRfreaks.net
Lite grundläggande om AVR
Här kan du hitta en robot som är byggd runt en
Atmel 90S2313
Postat: 29 oktober 2004, 20:46:21
av Michel
inte för att jag vet vilka multimetrar herrarna ovanför har, men min APPA (som stänger av sig automatiskt) har iallafall en 'power up'-knapp. Jag skulle kunna använda vredet, men behöver det inte.
Postat: 29 oktober 2004, 21:01:19
av Micke_71
Se bara till att den där förbannade knappen ni pratar om inte är av sådan typ att den slår på sig så fort man råkar "dutta" till den. Min är sådan och det har fått till följd att jag väldigt ofta står med tomt batteri.

Men då var det en billig sak jag köpte, funkar i övrigt kanon.
Mikael
Postat: 30 oktober 2004, 01:57:46
av Svante
Tack alla för hjälpen,
Jag ska låna ElektronikFörAlla på bibloteket, eller finns dom att köpa idag??
Funderar att slå till på denna mutimeter:
UNI-T UT58B
Och AVR-kontrollerna verkar ju bra, snabbare, billigare och fri C-kompilator, toppen!
Så det får nog även bli ett ATSTK 500 utvecklingskort, jag försöker mig inte på att bygga ett eget, så slipper jag en del huvudvärk nu i starten.
Om ingen protesterar högljutt, så får detta bli grunden till mitt robot-bygge!
/ Svante
Postat: 30 oktober 2004, 10:26:36
av cykze
Michel skrev:inte för att jag vet vilka multimetrar herrarna ovanför har, men min APPA (som stänger av sig automatiskt) har iallafall en 'power up'-knapp. Jag skulle kunna använda vredet, men behöver det inte.
Den
här multimetern har inte någon on/off-knapp utan verkar istället ha så att man är tvungen att ställa vredet i en viss position för att stänga av och sätta på. Jobbigt då att hålla på och vrida vredet fram och tillbaka hela tiden för att spara ström.
Svante: Tror inte att dom böcker finns att köpa längre. Dom är rätt gamla.

Multimetern verkar okey.
Postat: 30 oktober 2004, 10:45:24
av Robert Nielsen
På multimetern bör det finnas "AutoRange" Då blir det inte så mång positioner för vredet.
Själv har jag en "Fluke 112", Den dyraste i den serien. Jag tycker att den är helt undebar. Bakgrundsbelyst LCD, Kapacitansmeter, Diodmätning, Strömmätning, mm. mm.
Postat: 30 oktober 2004, 10:59:14
av MicaelKarlsson
Låter väl bra!
Kan inte säga något om multimetern (jag har
denna)
Ta en titt på denna sida angående:
STK500. Det är inte världens snabbaste leverans men ett himla bra pris, inte bara på STK500

. Jag beställde lite "småsaker" för några hundra och paketet damp ner i brevlådan några dagar senare(=perfekt)
Postat: 30 oktober 2004, 11:54:52
av chille
Jag skulle rekomendera att du börjar med AVR, speciellt nu när ATmega48 och 88 har kommit då pic-fjantarna inte längre kan säga att PIC är billigast. (:lol:) En bra hemsida som går igenom grunderna om avr är
http://www.avrbeginners.net/ Dock använder den mega8:an, men det ska inte spela någon större roll då de i mega-serien är ganska lika varandra.
STK500 tycker jag definitift du ska skaffa om du har råd. Det är ett väldigt enkelt och bra utvecklingskit som är ganska vanligt (=lätt att hitta info) och de har de grundläggande sakerna man behöver för att komma igång. Och det är även väldigt smidigt att bygga ut, samt att man har ett antal olika socklar, så man kan välja vilken processor man vill köra.
Angående multimetern så skulle jag nog råda dig att köpa en med automatisk avstängning. Det har inte jag. Tyvärr får man stå ut med att det står "lo bat" på displayen ibland

Postat: 31 oktober 2004, 18:31:17
av danei
Biltema har en multmeter frö 79Kr den är helt ok. Det är den första billiga jag har hittat som verkligen funkar.
Postat: 31 oktober 2004, 23:26:14
av Svante
Ok, men jag tänkte att det är säkert bra med en multimeter som kan mäta kapacitans? Så jag lägger nog till några hundra.
398 spänn kostar den jag hittat, rätt bra pris ändå!
/ Svante
Postat: 1 november 2004, 00:33:02
av danei
Jo det är ju inte helt fel.