Sida 1 av 1
Upptäcka båtar till havs
Postat: 1 augusti 2008, 02:10:30
av Peter_L
Hej, jag lyssnar på en del podcaster bland annat en som handlar om en kvinna som håller på och ror över stilla havet,
http://rozsavage.com
I ett avsnitt pratades det om hur ensamseglare och sånna gör när de sover för att inte bli överkörda av andra båtar, främst stora containerfartyg och så.
Då satte de ju upp aluminiumfolie grej i masten osv för att de stora båtarna skulle se dem på radarn. Sen så fanns det också, radar detektorer som larmade när de kände av radar från ett fartyg med radar. Men att det inte brukade funka så bra, och att det fanns en del båtar som inte hade radarn på osv.
Det jag kom att tänkte på då var ju att i alle fall alla motorbåtar ger ju ljud i från sig, borde det gå att ha en hydrofon i vattnet kopplad till lite signalbehandlings elektronik, som larmar så fort det finns propeller ljud i vattnet. Det borde ju höras på flera kilometers håll, speciellt från stora container fartyg.
Hittade en rolig sida om hemmabyggda hydrofoner,
http://www.antus.org/Hydrofon.htm
Militären har ju massa sånt för att jaga ubåtar osv, men undrar om det finns något för fritidsbruk ?
Givetvis finns ju AIS, egen radar osv, men för en liten båt till havs som roddbåten Roz ror, med bara några solpaneler som strömkälla så kanske det skulle väl va ett alternativ..
Va tror ni, skulle det räcka med någon enchipsdator för att urskilja propeller ljud från havet ?
Postat: 1 augusti 2008, 08:32:59
av PerE
Det finns ju tekniska lösningar på det säkert men det kan finnas andra problem som dyker upp för en ensamseglare.
Jag har en morbror som är ensamseglare och en dag för många år sedan när han seglade över atlanten utanför alla farleder och långt ifrån öar eller fastland låg och sov i sin lilla båt.
Han vaknade en natt av det small till i hela båten samt att den krängde ordentligt, yrvaken tittade han ut genom luckan där han kunde konstatera att han hade kört på en val
Per
Postat: 1 augusti 2008, 08:45:49
av Matte
Vem kom ifrån höger?

Postat: 1 augusti 2008, 09:31:08
av Icecap
Nja... med tanke på hur svårt det var för det svenska försvaret att identifiera propellerljud för en del år sedan...
Nej, jag tror inte på att det skulle gå. Dessutom vore det väldigt värdelöst då ljud färdas LÅNGT i vatten och olika skepp låter MYCKET olika och olika starkt.
Sedan kommer de biologiska ljud som kan vara mycket intensiva och som befinner sig i samma frekvensområde... och sist: ensamseglare i segelbåt som inte låter något alls (om de inte skriker som en idiot).
Postat: 1 augusti 2008, 17:16:30
av Groover
Håller med Icecap, tror inte det är praktiskt möjligt. Men däremot hade det kanske varit kul. T.ex om man seglar nära valar eller delfiner så kan det nog vara skoj att höra vad de pratar om där nere i vattnet.

Postat: 1 augusti 2008, 17:33:51
av MadModder
"Nu kommer en såndär jävla idiot igen... Kom igen, vi simmar upp och krossar båten!"

Postat: 1 augusti 2008, 17:55:33
av Gimbal
Håller inte med, tror tvärtom att det vore fullt möjligt. Biologiska ljud torde knappast vara lika enformiga och rytmiska som roterande propellrar.
Att jämföra med en jagad ubåt i en trång bukt är knappast rättvist, ubåten lär göra allt för att smyga så tyst som möjligt, det gäller knappast ett fraktfartyg mitt på havet.
Att krocka med en annan långsamtgående ensamseglare är knappast heller lika farligt som att bli påkörd av ett containerfartyg.
Hör själv propellerljudet från många båtar bara genom att sätta mig i akterruffen på min seglare när den är förtöjd i hamnen. Små utombordare som surrar omkring, bogproppellrar som väsnas, passagerarbåtar (i Götlaborg) som hördes komma närmare och närmare tills jag var tvungen att springa upp och titta var tusan de var, för av ljudet att dömma skulle jag få den i knät vilken sekund som helst. Den var dock ca 100 meter bort och bromsade in för kajkanten.
Postat: 1 augusti 2008, 21:47:46
av tompa74
Ja säger så här ja. Mycke troing här, bygg å testa.
/ Tompa
Postat: 1 augusti 2008, 23:06:56
av blueint
Vore en lämplig automatisk identifieringsmetod att köra FFT på ljudet och sedan sätta som villkor att en viss amplitudförhöjning i vissa frekvensområden i viss följd räknas som positiv identifiering?
Erfordlig beräkningskapacitet?
Postat: 1 augusti 2008, 23:29:31
av Gimbal
Kanske köra en FFT på en ljudsnutt var femte minut, använd en ljudsnutt inspelad tex en timme tidigare som bakgrundsljud och dra bort det från det nya klippet. Vad blir kvar? Ser det ut som ett motorljud?
Har dock ingen aning om hur mycket bakgrundsljudet ändrar sig under ett dygn till havs, kanske den metoden inte alls funkar.
Eftersom det inte är särskilt bråttom behövs inte så stor beräkningskapacitet, dock en del utrymme för programmet som nog kräver sin plats.
Postat: 2 augusti 2008, 00:07:18
av limpan4all
AIS gäller hela dagen, väljer man dessutom en klass B själv med (modifierad) gles utsändning så räcker ett bilbatteri gott och väl i ett år (självurladdningen är större). Med bara en AIS mottagare så blir man ju varnad ialla fall och då klarar man sig på några R20 över atlanten med optimerad utrustning.
Alla oceangående handelsfartyg är numera tvingade att ha klass A transopndrar.
En enkel AIS med an varningsradie satt till 5km kräver avsevärt mindre ström en än FFT och sonarlösning någonsin kan komma i närheten av.
Jag har konstruerat båda typerna av system för diverse olika användningsområden.
Postat: 2 augusti 2008, 10:02:02
av Gimbal
Tänkte inte på det.....