Sida 1 av 1

Hemautomation

Postat: 14 juli 2008, 11:43:17
av esrange
Sitter och planerar ett "mindre" hemautomationsprojekt med min pappa som ska bygga delvis på hans forskning om energistyrning. Jag har tittat en del på projektet som det finns minst en tråd här på forumet om med corecard och nodegeneric och liknande (tänker på det på http://projekt.auml.se) men tycker det känns som att varje nod blir för dyr om man tittar på den generiska noden. Så det ska byggas en hög med egna noder för specifika saker (först en nod för värmestyrning av vårat vattenburna system, temp-givare och styrning av regulatorer på elementen) och funderar då på kommunikation mellan noderna.

Tanken är en centralt placerad dator som på något sätt pratar med noderna runt om i huset (tvåvägs-kommunikation) och det är den kommunikationen som jag funderar väldigt mycket på just nu, vet inte hur den ska fungera. Varje nod ska ha ett unikt id och kommer ha en liten PIC av något slag som mäter temperaturen i rummet, skickar den till datorn och får tillbaka eventuella order om att höja eller sänka temperaturen. Det blir ett antal noder placerade i hela huset och det är ett gammalt hus så jag vill ha så enkel kabeldragning som möjligt och även att det inte blir jättedyrt att bygga kommunikationen på noden.

Jag har tittat lite på att köra canbus men har hört att folk menar att det är svårt att bygga, så, någon som har förslag på kommunikation mellan noderna som inte kräver enorma kablar eller jättedyra moduler till varje nod (bluetooth eller wlan hade varit trevligt, men det är ju tyvärr för dyrt). Det får jättegärna gå att lägga spänningsmatning i samma kabel.

Postat: 14 juli 2008, 12:01:15
av mcdanne82
485 Kommunikation brukar vara vanligt för långa kablar och okänsligt för störningar. Elfa är dock rätt dyra på dessa kretsar MAX485, men det finns väl billigare leverantörer..

Postat: 14 juli 2008, 12:22:10
av sodjan
CAN är ju en trevlig buss som nog skulle fungera rent tekniskt.
På vilket sätt var det "svårt att bygga" ? Och vad avses med "att bygga" ?

Postat: 14 juli 2008, 12:40:49
av esrange
Jag har sett en del diskussioner här på forumet där folk har sagt att det är svårt att bygga noder/liknande med can för att just jobbet runt can-delen av korten då blir bökigt.

Postat: 14 juli 2008, 13:38:52
av vfr
Jag håller också på med hemautomation. Min tanke är att det skall finnas en någorlunda intelligent central i huset och sedan ett antal undermoduler för I/O och liknande. Jag tänker också i banorna att det ska vara enkelt att bygga. Idag kör jag med något som liknar SioX-buss som är en multidrop strömslinga med möjlighet till spänningsmatning över bussen.

I princip så har man en strömgenerator som matar bussen med t.ex 100mA eller liknande. Sedan kortsluter man bussen momentant när man sänder 0-bitar. 1-bitar blir öppen buss. Detta går att köra med vanlig UART-hårdvara + drivsteg och klarar ca 500m buss vid 9600 baud. Principen motsvarar ungefär open-collector. Med koppling till CAN så finns också LIN-alternativet. Elektriskt är det snarlikt min variant men annorlunda protokoll. Jag tror att protokollet är relativt CAN-likt då det är tänkt som ett komplement till CAN-bussen.

Postat: 15 juli 2008, 17:22:12
av h
Planerar också hemautomation. Just nu är trådlös datakommunikation nummer ett på önskelistan. Jag orkar helt enkelt inte dra kabel på ett snyggt sätt överallt.

Vet dock inte riktigt vilken trådlös standard jag ska använda än.

Postat: 15 juli 2008, 17:27:14
av danei
det kanske är lite i utkanten av det här. Men de vanliga trådlösa dimmrarna, borde man inte kunna bygga om dom så att man skickar ett absolutvärde i stället. Då kan man ju styra från dator.

Postat: 15 juli 2008, 19:38:38
av esrange
En "vanlig" trådlös dimmer (om du syftar på dessa man kan köpa och stoppa i vägguttaget och får en fjärrkontroll med) kör över radio, så att bygga andra noder till ett sådant system är lite svårt och dyrt. Det finns ju dimmers och liknande som pratar X10 med varandra men det är ganska svårt att bygga, X10 pratar över elnätet och kan prata 50 gånger per sekund när strömmen svänger förbi 0 på väg över till andra sidan.

Postat: 15 juli 2008, 19:51:53
av danei
Baserar man det på dessa dimmrar så blir det ju enklelriktad kommunikation. Det kanske var det du såg som problemet.

Postat: 15 juli 2008, 23:51:38
av vfr
I mitt system så har jag en liten Nexa-fjärrkontroll som är ombyggd till sändare för Nexa-mottagare. Jag har helt enkelt behållt radiodelen från fjärren men tagit bort allt annat som t.ex encoderkrets, tangenter mm. Sedan har jag byggt på ett bussinterface enligt mitt förra inlägg i tråden och en PIC, och nu kan jag styra alla Nexa-moduler från bussen. Sändaren matas även från bussen vilket gör att man bara behöver en tvåtråd till den.

Nackdelen är just att dimmrarna inte har absolutvärde för inställning, men det borde gå att lösa geom att byta ut dekoderkretsen i mottagaren mot en mikrokontroller. Nexa har 4 bitar huskod, 4 bitar kanal och 4 bitar data. Datafältet är ju egentligen stort nog för att få 16 olika dimmernivåer, speciellt om man gör lite mjuk övergång mellan dimmerlägena. Jag tänkte jag skulle prova en sådan variant nån gång, vilken dag som helst... :wink:

Postat: 16 juli 2008, 08:39:43
av danei
Behöver man håla sig till dessa 12bitar?

Postat: 16 juli 2008, 10:57:01
av vfr
Nää, strickt sett behöver man väl inte det om man har koll på båda sidor av radiolänken. Då kan man göra vilket protokoll man vill egentligen. Men håller man sig till 12 bitar så är den väldigt kompatibel med det befintliga. Jag vet inte hur en fabriksmodul reagerar om man skickar någon annan moduls adress, men fyller på med ett eget längre datafält. Frågan är om den fortfarande lyckas hålla synk på rätt bitar.

Ska man inte kunna blanda egna och standardgrejor så spelar det ju ingen roll. Jag såg möjligheten att behålla det mesta av protokollet men bara lägga till just dimmervärdet.

Postat: 16 juli 2008, 22:20:14
av danei
Ja det är ju bra. Brytarnas funktion ska ju inte förstöras.

Postat: 16 juli 2008, 22:55:19
av B1n4ry
Jag håller precis på med ett jobb som iaf berör området...

En stor industrifastighet har ett antikt buss-system för belysning, driftlarm m.m. Det antika styrsystemet strök med när det åskade för några veckor sedan så nu när all belysning (100-tals lysrörsarmaturer) tillfälligt kopplade för att lysa kontinuerligt. Driflarmtablåerna ser ut som en julgran...

På bordet här hemma ligger nu en hel hög med EiB / KNX prylar.
Har inte jobbat direkt mycket med KNX tidigare men det känns kanonsmidigt. Koppla alla enheter med tvåtråd i valfri topologi, adressera och knyt ihop in och utgångar. Jag kommer att göra åt ca 10st 8-vägs knappsatser, 3st 8-vägs relämoduler, 6st moduler med vardera 6st 24v ingångar (driftlarm) och en liten displayenhet... Återkommer när allt är uppe och snurrar i nästa vecka...

Som jag ser det nu så finns det två små minus...

- Utan centralenhet är programmeringsmöjligheterna små eller nästan obefintliga. Ing styr utg och ev lite tidsfördröjnigar till det...

- Mjukvaran "ETS professional" som behövs för konfig är snordyr... 900 EUR... Finns iofs någon bantad version tror jag...

Till skillnad från mina erfarenheter av X10 och liknande så är det här iaf stabilt som ett kassaskåp och känns 100% "på riktigt" Lär vara framtiden i alla lite större fastigheter eller "smarta hem"...

//B1N4RY

Re: Hemautomation

Postat: 3 augusti 2008, 15:21:58
av arune
esrange skrev:... Jag har tittat en del på projektet som det finns minst en tråd här på forumet om med corecard och nodegeneric och liknande (tänker på det på http://projekt.auml.se) men tycker det känns som att varje nod blir för dyr om man tittar på den generiska noden.
Jag tänkte bara höra om pris och så här, jag är ju med i ovan nämna projekt så jag funderar lite på vad du tycker är rimligt pris.
Våra kort är nog ganska dyra om man köper in komponenterna själv för enstaka kort från farnell. Vi köpte dock nyligen 120st kort färdigmonterade corecards (http://projekt.auml.se/homeautomation:h ... r:corecard) från http://myro.ca och hamnade på 130SEK per kort, inkl moms, frakt, komponenter, montering, pcb, alles...
Jag kan nog skrapa fram några kort om du tycker det verkar vara rimligt pris och är intresset stort på forumet så kan jag nog beställa igen. Blir lite billigare vid andra beställningen eftersom vissa engångskostnader (programming fee och stencil print) då är betalt redan.

Ibland behöver man också betänka den tid man behöver lägga ner. Fördelarna, om jag får vara lite partisk, med ovan projekt är ju att du då redan har väldigt mycket mer än delar av hårdvaran färdig. Bootloader/OS, exempelkod, drivrutiner, script, byggsystem m.m.
Vi har i det senaste jobbat väldigt mycket med att förenkla för att komma igång med projektet, jag tror vi nått en nivå som är acceptabel om man hållt på med avr eller c-programmering förut. För nya projektmedlemmar så brukar jag programmera upp ett "starterkit" med tre enheter, kablage och "grenuttag", där en enhet är "gateway" så man kan programmera om de andra över CAN, så man behöver inte ens ha någon ISP-programmerare :)

Känns alltid lite vemodigt att läsa tråd på tråd där man löser samma problem om och om igen.
Hoppa gärna in på vår IRC-kanal så diskuterar vi gärna för och nackdelar eller berättar mer om hur vi tänkt, men vad jag kan se från ditt inlägg så är vi nog inne på precis samma linje, 4-trådars kabel (telefonkabel fungerar bra) med matningsspänning och kommunikation.
Du kan dessutom glömma att CAN är svårt, det är såpass abstraherat att du lägger datan i en vektor och anropar skicka-funktionen:

Kod: Markera allt

txMsg.Length = 2;
txMsg.Data[0] = (newTimerVal>>8)&0xff;
txMsg.Data[1] = newTimerVal&0xff;
StdCan_Put(&txMsg);
MVH Anders, arune