Sida 1 av 2

behöver hjälp med projektarbete.

Postat: 14 maj 2008, 07:57:43
av halvzeri
hejhej. Jag har tagit på mig till projektarbete att göra varvtals och hastighetsmätare på digital display till ett par vänners crosskartbygge och tror jag tagit mej vatten över huvudet :S vet väl i det stora hela vad som behövs men inte vad som är bra, dåligt etx. Sökt på nätet efter liknade projekt men har inte hittat nåt så nu måste jag be om hjälp. Så om det finns nån där ute som vet nåt inom ämnet eller gjort liknande projekt skulle jag bli väldigt glad om jag kunde få lite guidning.

Tack på förhand :D

PS:eftersom jag går i skolan har jag ganska stram budget ;)

Postat: 14 maj 2008, 08:00:48
av strombom
Kan du programmera mikrokontrollers, det skulle vara till stor hjälp för ett sådant projekt?

Postat: 14 maj 2008, 08:12:36
av Patrick
Mikroproccesor,en bit kretskort,en låda,lcd display,samt programmerare så har du ´nästan´ allt du behöver!

Postat: 14 maj 2008, 08:37:19
av halvzeri
Asså går ju bara andra året auromations så jag är ju ganska grön på området men microproccesor hade jag väl tänkt mig. Har ni några tips på komponenter som är tillräckligt tåligt för ändamålet? Eller nån bra sida/katalog där det går att leta igen ut över ELFA? Vill ju inte att ni tar hela jobbet ;)

Postat: 14 maj 2008, 08:37:40
av The_MorMor
tjena. välkommen till de storslagna projektarbetenas värld. När jag började med mitt projekt hade jag bara extremt grundläggande kunskaper. Men det har löst sig ganska bra ändå. du får helt enkelt bara räkna med att en större del utav tiden kommer gå åt at plöja igenom wikipedia hänga på biblioteket. göra misslyckade experiment och känna dig allmänt förstånds handikappad då de enklaste kretsarna inte vill funka. Men tids nog kommer du lära dig att förstå mer och mer om hur saker fungerar och allt kommer bara att rulla på.

Jag utgår ifrån att du har börjat planera ditt projektarbete ganska långtid i förväg vilket är sjukt bra.

Har man bara internt finns det ingenting man inte kan lära sig.

Postat: 14 maj 2008, 08:52:04
av peter555
Det svåraste är troligen att få till mekanik och givare som håller. Det bästa är nog att använda induktiva givare. Vad beträffar processorn så är de populäraste AVR eller PIC. Det finns mycket info om dessa och utvecklingshjälpmedlen är billiga.

Postat: 14 maj 2008, 09:15:45
av halvzeri
Tackar tackar :D man måste ju vara ute i god tid ;) såklart jag inte vill ha en fullständig ritning och exakt var ända komponent i en lista då har jag inte uttryckt mig ordentligt. Menade mer att jag skulle vilja få nåt slags tips på vart jag skulle kunna börja (inte för att det jag fått låtigt dåligt) eller om det verkar smart att göra nåt i mindre skala först etx.
Om jag får allt på ett fat blir det ju varken ett kul arbete eller nåt att vara stolt över så det vill jag verkligen inte.

Tackar för dina ord the mormor förstår att du vet hur det går till om du börjat från skratch och lyckats :D

Postat: 14 maj 2008, 09:37:17
av Icecap
Med en mikroprocessor (µC) kan man bl.a. mäta tid. Om man då tar den mätte tid (X) och delar en konstant(K) med denna mätning får man frekvensen: K/X = RPM.

Det gäller alltså "bara" om att välja rätt konstant (K) för att resultatet ska bli i RPM och detta betyder att man får räkna lite.

En µC kan ju räkna också (med rätt programsnudd), alltså kan den utföra denna uträkning.

Sedan ska det visas och det kan göras på lite olika sätt men det enklaste är med ett LCD text-modul, detta är "extremt" enkelt att koppla in på µC'n och utskriften är inget större problem:

* RPM / 10, sparas i RPM
* Lägg till 0x30 till REST (från divisionen) och du får tecknet för '0'-'9'
* Spara detta tecken i en buffer och peka på nästa steg.
* Upprepa detta till RPM är 0 och du har fått alla tecken som ska skrivas ut.

Detta kan utföras med PIC, AVR, Renesas, Fujitsu, ARM och snart sagt vilken µC som helst. Jag har gjort något liknande på PIC, använde CCP-enheten och det fungerar klockrent.

Postat: 14 maj 2008, 11:13:26
av halvzeri
Oj :O förstod typ hälften av det där men kommer väl att bli klarare när jag närmar mig den biten. Måste ju ändå säga tack :D lär ju komma till nytta med tiden.

Postat: 14 maj 2008, 17:32:20
av The_MorMor
Jag kan verkligen rekomenderaq att du börjar med mindre experiment och mest bara leker. Skaffa ett startpaket för att leka med pic processorer. Tror elfa har sånna men de lär va svin dyra så jag rekomenderar Ebay eller nått mindre företag. Sen kan du programera lite alla möjliga saker. Detta mest för att du ska få erfarenhet och praktisk erfarenhet. Sen efter det så blir iallafall den digitala delen av konstruktionen väldigt enkel efter som att inga avancerade algoritmer krävs.

Men det svåra med det här arbetet komer som peter sa att bli själva mekaniken. Men det är inmgenting som jag kan hjälpa dig med.

Postat: 14 maj 2008, 18:53:00
av Cryptomaster
En lämplig läsgaffel och en skiva som snurrar i takt med hjulen. Sedan så räknar man pulserna. Med hjälp av en uC såklart.
Kanske någon form av inkappsling för att undvika att man slår sönder elektroniken.

Postat: 14 maj 2008, 19:44:53
av The_MorMor
Fast funkar det så bra med vibrationerna och så. Vorre det inte bättre ätt sätta fast en liten reflex på hjulet och sedan köra med enen photo restior för att räkna ut hastigheten?

Postat: 14 maj 2008, 19:53:22
av G4jm0r
Reflexen kan bli skitig, alternativet vore en magnet och en hall-sensor precis som på en cykeldator.

Postat: 15 maj 2008, 11:58:05
av halvzeri
någon form av cykeldator princip hade jag väl tänkt mig men funderar på om man skulle mäta på själva tändningen så man får ut varvtalet på tomgången också, eller är det bara nåt man kan drömma om? :P

Postat: 15 maj 2008, 13:15:02
av Icecap
Det fungerar alldeles utmärkt med tändningen! Det som kan bli besvärligt är HUR man avkänner den.

Om cart'en har en tändningssystem som biler (batteri + generator + brytarspetsar) är det enkelt, om det är magnettändning blir det lite svårare men inte mycket.