Sida 1 av 1

Distans/Kvällskurs i mikrodatorteknik & elektronik

Postat: 3 maj 2008, 15:59:00
av tantanx
Hej!

För cirka ett år sedan köpte jag ett labkort och en AVR för att lära mig själv, satt och slet i mitt hår en period men tvingades så småningom att inse att jag tagit lite vatten över huvudet.

Ska väl försöka ta tag i det här igen, men undrar om någon känner till nån bra kurs för att lära sig prorammering för uC's och tillhörande värld?

Kursen behöver ej vara högskolepoänggivande och ska helst kunna skötas på distans eller kvällstid nån gång i veckan. Ort är stockholm.

Tacksam för svar

Postat: 3 maj 2008, 18:21:03
av MicaelKarlsson
Skall du använda ASM eller C, eller kanske något annat?

FÖR asm: Länk till Internetbokhandeln

Lite fler böcker från Internetbokhandeln

Länk till Bokus om AVR

Länkar:
AVRBeginners
AVR Freaks

Lycka till!! :)

Postat: 3 maj 2008, 18:38:14
av zwanzig

Re: Distans/Kvällskurs i mikrodatorteknik & elektronik

Postat: 3 maj 2008, 23:18:55
av bos
tantanx skrev:Ska väl försöka ta tag i det här igen, men undrar om någon känner till nån bra kurs för att lära sig prorammering för uC's och tillhörande värld?
Måste det vara AVR?

Om PIC går bra så rekommenderar jag boken "The quintessential PIC micro controller" av Sid Katzen. Den hjälpte mig som total uC-gröngöling att stiga in i uC-världen.

Postat: 3 maj 2008, 23:53:03
av Andy

Postat: 4 maj 2008, 08:30:55
av Anonym2
Hej!

Jag skickade precis en ansökan till

UMU-54215 - Mikrodatorer i inbyggda system 7,5hp

på Umeå Universitet. 50% på distans. Jag har inte dom rekomenderade kraven, så jag skickade ett mail och frågade om de kan göra ett undantag.

Jag vet inte riktigt vad kursen innehåller, men den verkade intressant iaf


MVH

Alexander

Postat: 4 maj 2008, 14:44:34
av tantanx
Hej

Tack för alla svar!

MicaelKarlsson: Det är C som jag tänkt använda, setupen jag hade när jag labbade förr var en STK500 och en mega88. Vill minnas att man hade någon form av plugin-kompilator i AVRstudio för att skriva C, är detta det smidigaste tillvägagångssättet fortfarande?

bos: Jo det måste nog vara AVR, jag har ju en STK500 och all utrustning för det. Orsaken till att jag skaffade AVR var dessutom för vissa krav jag hade gällande antal PWM utgångar. Det fanns såvitt jag vill minnas inga PIC med 4st pwm kanaler.

Ranstam, hoppas det går bra! Har sett flera liknande kurser när jag googlat, men oftast är de på heltid dagtid eller nåt i den stilen, sen kommer jag jobba under tiden så det måste gå i ganska långsam takt för att jag ska hinna med och tycka att det är kul (vilket faktiskt är det viktigaste med det här, inte att få meriterande poäng...)

Ska titta närmare på de där böckerna, förhoppningsvis kommer jag ha tid att läsa under min den lilla fritid jag kommer ha i sommar.

Postat: 5 maj 2008, 09:30:31
av MicaelKarlsson
tantanx: Ta en titt på: WinAVR

Ranstam: Lycka till med kursen :!:

Postat: 5 maj 2008, 20:20:02
av Mindmapper
Lite svårt att hitta rätt bland en massa böcker tycker jag, en del är bra medans andra är nästan oanvändbara. Det beror lite på en själv också så att ge råd till andra kan vara svårt. Att besöka ett bibliotek och kolla själv kan vara en möjlighet i stan du bor borde väl finnas lite tekniskt utbud. Kolla även universitetsbibloteken.

En som har bra böcker för att lära sig C på AVR är Smiley Micros.
www.smileymicros.com
Jag tror att de flesta är inriktade på AVR Butterfly. Denna är en rolig sak för en billig penning som man kan göra mycket roligt med.
Finns några här på forumet som köpt dessa böcker vet jag. Själv har jag lånat en och läst för några år sedan.

Postat: 9 maj 2008, 23:30:22
av hatten
Jag har läst en liknande kurs (som dessvärre inte finns tillgänglig som distanskurs), med "Embedded C programming and the Atmel AVR" som kurslitteratur. Själv tyckte jag att den var väldigt givande med en bra mix av teori och välkommenterade kodexempel.

Notera dock att C-exemplena är anpassade efter Codevision och inte WinAVR, men det är inte svårt att "översätta". Om jag var i din sits hade jag letat på bibliotek, boken kostar trots allt en hyfsad peng och när du plöjt igenom den kommer allt att kännas så simpelt att du knappast behöver spara den som nått slags referensverk.

Summa summarum; en bra nybörjarbok, följer du kodexemplen så kommer det att gå som en dans. Minus för Codevision.