Sida 1 av 2

Mikroprocessorstyrt bilelsystem

Postat: 9 april 2008, 00:00:22
av ragnwald
Hallå!

Jag har lite tankar kring ett projekt jag funderar på att dra igång så småningom. Det kommer att pågå under lång tid och inget jag planerar att bli klar med inom en snar framid :). Jag har en Beach Buggy -69 med ett lika gammalt och ruttet elsystem. Det fungerar lite som det vill och det känns inte som någon mening att reparera utan jag kommer att dra om det från grunden. Vad jag är sugen på är att i samma veva göra hela systemet mikroprocessorstyrt. Inte för att det är nån direkt mening med det utan för att det är roligt.

Tanken är att alla lampor som hel/halvljus, blinkers, bromsljus, tuta osv styrs av uc:s. Alla sensorer i bilen, såsom tankmätare, oljetryck osv läses av av uc:s. Instrumentbrädan med reglage och mätare styrs av uc:s. Man ska sedan kunna koppla in laptop via rs232 och få upp mätvärden, styra enskilda funktioner och köra tester osv. I framtiden kanske detta även kan kopplas ihop med ett megasquirt när jag installerat det.

Man kan ju visserligen ifrågasätta nödvändigheten i att styra t.ex. bromsljus med uc:s eftersom de är så simpelt kopplade att de bara slås på med en brytare i huvudcylindern, men det är ju roligt :)

Jag är rätt ny på uc-området, har en wisp628 och lite PICar att leka med men har inte åstadkommit så mycket vettigt ännu. Jag kan dock programmera flertalet språk och har hållt på med assembler på andra plattformar så jag ser inte programmeringen som någon stor inlärningströskel. Jag är såklart införstådd med att detta inte är något man ger sig in på direkt utan jag kommer självklart ägna mycket tid åt att lära mig de olika sakerna individuellt, men det ska så småningom leda till att jag kan färdigställa detta projekt.

På grund av att jag inte hållt på så mycket med dessa grejer tidigare skulle jag uppskatta lite input från vant folk. Det jag i huvudsak vill ha bättre koll på är hur man ska lägga upp själva arkitekturen.

Ska man har en jätteuc som har kontroll på allting? Eller ska man ha flera små på olika ställen i bilen som snackar via uart? Typ en som styr lampor, en som läser av reglage, en som styr informationslcd på instrumentbrädan?
Hur lägger man normalt upp liknande system? Vilka uc:s bör jag börja titta på? Jag är ju inne på PIC redan så någon av de modellerna kommer det väl att bli.

Ska man styra lamporna, vindrutetorkare, tuta osv med reläer eller fet:ar? Hur kommer man billigast undan?

Blev ett lite luddigt inlägg, men jag är mest ute efter lite brainstorming på området. Någon som känner till liknande projekt man kan tjuvtitta på?

Postat: 9 april 2008, 08:48:20
av Icecap
"Inte för att det är nån direkt mening med det utan för att det är roligt."
OK, respekt! Tydlig (och bra) anledning.

Jag hade löst uppgiften vid att ta en "bamsing" och se till att den tuggar på i "snabb takt". Det tar mindre processorkraft att styra en portpinne direkt än att skicka ett kommando om det.

Fast om du istället fixar en stabil bus (RS485 eller liknande, RS232 duger inte) och fixar adress/funktion på den kan du ju bygga ut systemet allt eftersom.

Strålkastarlamporna vill jag rekommendera reläer till att styra, självklart med glödtrådsvakt (på alla lampor) så du får direkt indikering vid lampfel. Anledningen är att ett minimalt spänningsfall ger "mycket" minskat ljus.

Torkarmotor, blinkers osv. hade jag nog drivit med MOSFET då ett mindre spänningsfall har mindre betydelse.

Och självklart byggar du ju om dina bakljus till LED-lampor ;-)

Billigt undan kommer du vid att sampla en PIC direkt från Microchip, välj en med många pinnar och mycket minne. Vill du göra livet mindre besvärligt ser du till att du kan jacka ur "boxen" och det kan bli lättare om du har µC-paketet och drivpaketet var för sig (jackbart), enklare att laga om det skiter sig. De kan fint dela låda förvisso...

Kan du hålla ISCP-pinnarna lediga (dom som WISP'en använder) är det kanon, en färdig kontakt till detta gör allting mycket enklare för det blir många ändringar allt eftersom.

Ett tips: reservera en interrupt/CCP-ingång till pulsar från drivlinan, då kan du bygga på en fullelektronisk hastighetsmätare om du vill. Med tid (CPU-klockan) och längd/hastighet (sagda pulser) kan man göra MÅNGA roliga saker som ligger "lite utöver" originalprojektet.

Postat: 9 april 2008, 08:56:30
av björn
Jag hade kört på en (icecaps uttryck) bamsing och sedan en bus ut, antingen RS485 eller i mitt fall troligast CAN som sedan kan kommunicera med alla framtida utbyggningar :), dock vill du nog ha någon rs232 eller vad man nu kan prata för språk med MS också?

Postat: 9 april 2008, 11:11:02
av bos
>dock vill du nog ha någon rs232 eller vad man nu kan prata för språk med MS också?

?

Postat: 9 april 2008, 11:45:56
av Icecap
Jag tror att björn menar att det är enkelt att kommunicera med en PC(/liknande) via en serieport.

Postat: 9 april 2008, 12:33:02
av björn
Nej, jag hade för mig att man kunde hämta och ändra data i MegaSquirt via rs232 men det är längesedan jag kolla på det så jag är långt ifrån säker.

EDIT: Kollade schemat nu och det finns iallafall rs232 port just som jag trodde, den/dom nya versionen/erna hade dessutom CAN :)

Postat: 9 april 2008, 18:01:40
av danei
Vinner man något på en central µC. JAg skulle köra med en i varje hörn, till lamporna, en till motorn, en till instrumenten. Ev en till torkare och annat sådant. Till lamporna skulle jag köra på FETar. Då går det ju att implementera dimmning om man skulle vilja det.

Postat: 9 april 2008, 21:02:06
av Icecap
danei: "Till lamporna skulle jag köra på FETar. Då går det ju att implementera dimmning om man skulle vilja det."
Om du menar strålkastarna blir jag lite fundersam: har du körkort?
Jag har ALDRIG sett en bil med svagare strålkastare men jag har sett massor med extra, helt enkelt för att man aldrig kan få för mycket ljus på vägen när man kör bil.

Om man vinner något... tja, en del pengar men då detta projekt till viss del har "coolhetsfaktor" inbyggd vill en stabil bus och fördelad "IQ" ju inte vara så himla fel heller.

Priset rullar dock iväg pga. att varje enhet ska ha en µC, spänningsreglering, bus-interface extra och det kostar ju.

Blir dock trevligt moduluppbyggd...

Postat: 9 april 2008, 22:34:12
av Khaki
Kul projekt. Ska man ge sig på nåt sånt här får det nog bli med en enklare bil, typ buggy.


>Jag har ALDRIG sett en bil med svagare strålkastare

Många bilar har det på halvljusautomatiken. Kallas dock inte dimning.

Postat: 10 april 2008, 09:10:18
av Icecap
Nej, de har det inte på halvljuset, de har det på "körlyset" som ska vara på under dagtid och det sänks för att öka levtiden på lamporna.

Postat: 10 april 2008, 16:27:16
av net4all
Skulle nog satsa på att ha några "stationer" på en bus.
Tex en enhet som styr allt i "framvagnen", en för kupe och slutligen en som sköter allt bakåt..

Skulle inte satsa allt på en enhet, dels för massor av kabeldragning, men främst: Om man bara har en centralenhet så blir det inte kul om den skulle gå sönder, bättre att sprida ut det på flera "delsystem" och kanske ett inteface.

Sen får man se till att ha en säker och stabil bus mellan alla delar.

Postat: 10 april 2008, 20:59:42
av danei
Icecap: Jag jag har körkort. Tycker du att det finns behov av blå lysrör under bilen, dumpventil med vissla, fälgar med spinners, effektljus i extraljusen, mm. Jag uppfattade hela bygget som tämligen onödigt. Men det är ju roligt om det tillför något nytt. Om det sen används för att dimma upp när man tänder, eller som ljusorgel till stereon på parkeringen vid MC dolnads är ju upp till ägaren.

Postat: 11 april 2008, 20:16:13
av v-g
Jag tror inte man klarar att göra systemet redundant i någon större utsträckning. Skulle inte satsa många kronor på det. Räcker om det fungerar till vardags. För att få en µc att ta äver från en annan krävs avancerad kod för att få det tillförlitligt. En gammal bil är ju sällan höjden av tillförlitlighet ändå.

Häftigt vore bara att ha en central µc som skickar signaler till noder så att man (i princip) bara behöver dra en signalkabel och B+ (självklart avsäkrat) till en ny enhet. Enheten består då av en avkodare eller µc som gör jobbet tex blinkar vänster. De mista picarna kostar inte många kronor och har man en stabiliserad 5V kan man bruka den över hela bilen.

Postat: 16 april 2008, 21:53:07
av zymox
Nåt som jag själv föll på när jag roade mig med detsamma fast i ett annat sammahang var alla störningar som kom överallt ifrån, tändningen - backspänning från spolarna på flera hundra volt, störningar från generatorn, störningar från tändstiften.

Allt kunde fungera perfekt i ena minuten oavsett hur man körde för att i nästa minut få processorn att hänga sig.

Nu är jag ingen fena på analog elektronik och kunde således inte begränsa störningarna tillräckligt varpå det hela rann ut i sanden till sist.

Postat: 16 april 2008, 22:56:58
av Onkelborg
Borde inte en spole och en kondensator kunna rensa upp rätt rejält? Samt en varistor? Sedan plocka ner spänningen, och filtrera där med? Borde bli rätt så rent efter..?