Sida 1 av 2

Minimalistisk pasta dispenser

Postat: 4 december 2007, 10:54:01
av mri
Fortsätter på temat pasta dispensers, och så att nu ingen igen skall missförstå, det avses LÖDPASTA för ytmonterade komponenter, inte spagetti! :-)

Det ena leder till det andra:
http://elektronikforumet.com/forum/view ... hp?t=22410
http://elektronikforumet.com/forum/view ... hp?t=20731

Jag testa att sätta ihop en minimalistisk pasta dispenser av enbart en luftventil och ett sprutfäste (vilka min pappa hittade i sina skrotlådor). Justerade in trycket med tryckregulatorn som sitter på kompressorn till ca 2 kg/cm2. Det fungerade förvånansvärt bra! Faktiskt lika bra som min riktiga dispenser, i manuellt läge förståss.

Bild

Bild

Film! (Någon som vill hosta?) Edit: Ändrade länken. Tack thepirateboy

För att frigöra ena handen borde ventilen byggas in i en fotpedal.
Så gott folk, bygg en kylskåpskompressor med trycktank och skaffa en manuell ventil och ett sprutfäste så har ni en riktigt bra och billig dispenser.

Postat: 4 december 2007, 11:12:33
av blueint
Hur är anordningen på själva dispensern gjord ..?
Vad kostar lödpasta egentligen..?

Postat: 4 december 2007, 11:39:14
av mri
En plastgrej och en O-ring som tätning. Den händige bygger en sådan propp själv. :wink: Den här borde visst tvättas. Jag gissar den har blivit använd till lim.
Det enda speciella med plastbiten är att luften går genom ett litet hål (~1mm diameter) så att luftflödet bromsas när det går in i sprutan. Tryckökningen inne i sprutan blir på så sätt lite långsammare.

Bild

Pasta kan köpas från Elfa eller ebay.

Postat: 4 december 2007, 11:57:11
av thepirateboy
Verkar vara en enkel och mycket smidig lösning, filmen finns nu här.

Är det några fler vitala delar än nummer 2 som behövs förutom nålen?

Nummer 2 var väldigt dyr på ELFA men man bör som sagt kunna göra denna del själv.

Bild


EDIT: mri, vilken storlek på nål brukar du använda?

Postat: 4 december 2007, 12:16:36
av mri
Nej, nummer 2 (och O-ringen förståss) är det enda som behövs.
Nålen (av stål) på bilden och i filmen är min favorit; orange som borde vara 0,33/0,64 mm (inner/ytter diameter). Och jag återanvänder givetvis nålen. Pillar ut den mesta pastan med en knoppnål, och torkar ur med papper. Sen fyller jag en vanlig läkemedelsspruta med vatten och sätter fast nålen på den, och blåser nålen ren med vatten.

Postat: 4 december 2007, 13:01:05
av maha
Ungefär hur länge står sig pastan i kylskåp? Antar att det är rätt stor skillnad mellan vad som står på förpackningen och vad som är godtagbart för en hemmapulare?

Postat: 4 december 2007, 13:13:35
av mri
"DOM: 8.12.2006" (Date Of Manufacture/Make ?) står det på pastan jag lödde sista kortet med. Enligt Elfa står den sig ett halvt år i kylskåp, dvs den är nu ett halvt år för gammal. Kan inte se att slutresultatet blev annorlunda än när pastan var färsk. Just den här pastan är lite "rinnig" när den är färsk. Verkar innehålla mycket flussmedel. Nu är den bara "geggig" och inte "rinnig" alls. :)
Så åtminstone klarar man sig med en spruta per år. Jag får aldrig i livet använt upp innehållet i en hel spruta på ett år.

Postat: 4 december 2007, 13:14:11
av limpan4all
En riktig dispenser har en vakumejektor som ochså drivs av trykluften, vakumet aktiveras omedelbart efter att man slutat trycka för att stoppa efterdrop. Men som lågprisvariant duger den nog bara bra.

Postat: 4 december 2007, 13:19:04
av mri
Jag har aldrig behövt använda vakum för lödpasta. Åtminstone den pasta jag använt har varit tillräckligt seg i sig själv att det inte blivit efterdropp.

Postat: 4 december 2007, 16:26:16
av Gimbal
hm det här var ju intressant, en dum fråga, skulle det funka i en vanlig hushållsugn?

Tänker mig att man värmer upp en lite tjockare plåt till ca 200 grader i ugnen och sedan lägger in kortet på plåten en kort stund. Eller är det helt chanslöst?

Postat: 4 december 2007, 17:23:44
av mri
En lite liknande princip används i den här ugnen:

Bild

Den har två värmezoner. Första zonen består av en värmelampa (som hela tiden är på) som ganska lånsamt höjer temperaturen när kortet ligger där under. Nästa zon består av en riktig värmeplatta som håller en konstant temp på t.ex. 218 grader. När ugnen piper till skall kortet flyttas vidare till plattan, tempen höjs därför väldigt fort till 218 grader. Det här är absolut ingen ideal ugn med den fungerar.

Att sätta ned ett kallt kretskort på en platta som håller en temp på ~200 grader ger nog för snabb uppvärmning. Flussmedlet t.ex. får aldrig nån tid att verka. Större komponenter kan gå sönder pga. för snabb och ojämn uppvärmning osv. Att långsamt höja tempen i en hushållsugn fungerar nog säkert, men man får nog inte till det där snabba och kritiska förloppet i slutet av lödprofilen. Men kanske man kunde förvärma med just en värmelampa, och sen flytta över det 150 grader heta :) kortet på plattan man värmt i ugnen. Kan ju fungera...

Men en brödrost är nog den hushållsapparat som jag tycker har mest potential. http://elektronikforumet.com/forum/view ... hp?t=21454

Postat: 4 december 2007, 17:24:15
av Tekko
Fniss, ingen dum idee.

Postat: 4 december 2007, 21:50:12
av JimmyAndersson
Sprutfästet påminner om en rotor till bilar. Bildbevis. Det kanske går att bygga om så den passar? :)

Mycket intressant projekt. Bra film! :tumupp:

Postat: 4 december 2007, 22:12:50
av Fräsen
Brukar inte rotorerna till bilar vara ganska sköra? Annars skulle det nog gå fint att svarva till den till en hållare.

Postat: 4 december 2007, 23:28:35
av JimmyAndersson
Det känns som att de är gjorda av bakelit och det är ganska skört. Men de tål att tappas i backen och täljas på med kniv. Japp, jag har testat. :)

Ska se om jag hittar någon överbliven rotor i någon av alla bra-att-ha-lådor.

Mri's tryckluftventil var riktigt trevlig. Var hittar man sådana?