Sida 1 av 1

Dimrar och reläer

Postat: 8 november 2007, 19:32:45
av Bob
Hej!

Jag håller för tillfället på med ett ganska stort projekt kring klimatkontroll i ett tropikarium. Ett av huvuddelarna i projektet är styrning av belysning, vattenfall och luftfuktare.

Värmelamporna ska dimmas ned när terrarierna blir för varma, lamoprna ska dimmas ned och stängas av när det blir kväll, pumparna i vattenfallen ska kunna ställas om till lämpligt flöde och luftfuktarna ska slås på endast när luftfuktigheten sjunkit för mycket.

Mitt problem är följande:
Jag har ingen aning om hur en dimmer funkar. De dimrar som finns på Elfa är antingen väggdimrar eller dimrar för DIN-skena. Jag vill kontrollera mina dimrar via en Atmelprocessor. Jag har hört att vanliga väggdimmrar fungerar genom att man oscillerar strömmen, hur gör man detta? Vad för komponenter behöver jag och vad bör jag tänka på?
Reläet som behövs för luftfuktaren har jag heller ingen aning om hur jag ska lösa. Kan ni rekomendera nåt billigt och bra från Elfa?

Det bör nämnas att jag egentligen är en mjukvarukille, har aldrig egentligen sysslat med hårdvara annat än att koda lite microprocessorer, samt koppla dem till allehanda LCDer och knappsatser.

Alla tips, tankar och idéer uppskattas.

Postat: 8 november 2007, 19:43:07
av sodjan
Vilka antal rör det sig om ? Fläktar, luftfuktare o.s.v ?

För de prylar som ska vara on/off (ej dimning) så har jag
hel-elektroniska "halvledarrelär" som är tystare och har större
driftsäkerhet än vanliga mekaniska reläer/kontaktorer.
Dessutom kan de drivas direkt från AVR/PIC utan
separat drivkrets (även om man kanske, beroende på den
övriga elektriska "miljön", vill ha det i alla fall).

Vad är det för data på luftfuktarna ? spänning/effekt ?

Info om reläet:
http://www.tradera.com/auction/auction. ... d=51109485
Det går att göra ett par 10'or/relä om det är flera det gäller...

Postat: 8 november 2007, 20:06:06
av H.O
Det finns färdiga dimmers som styrs av en analog insignal, oftast 0-10V. Den kan du till exempel generara med PWM från din uC, eller en DAC eller....ja... Sen finns det mer komplicerad utrustning som styrs via DMX512, det är ett protokoll för ljud/ljus styrning och det finns exempel på implementering i olika uC lite var stans på nätet. Betydlig krångligare än 0-10V men med många andra fördelar (som du troligen inte behöver om det inte är en väldigt stor anläggning).

Själva dimningen går till så att man endast har lampan "tänd" en del av halvperioden i nätspänningen. Dimmern känner av när nätspänningen passerar noll och fördröjer tillslaget av lampan en viss tid. Detta upprepas sedan 100ggr/sekund.

EDIT: Sen kan ju så klart sköta dimmningen själv med din uC om du vill. Men det kräver ju lite mer "egen" hårdvara.

/H.O

Postat: 8 november 2007, 21:08:45
av Bob
sodjan: Luftfuktaren: http://www.biltema.se/products/product. ... emId=98966
Det är kanske den fulaste fuktaren i världen, dock kostar den endast en bråkdel av vad 'riktiga' fuktare kostar, ingen skillnad i funktionalitet.
Reläet ser trevligt ut, ska snacka med kunden och se om det ryms i budgeten. Projektet görs som en kurs på min högskola och kundens budget är extremt begränsad.
Det kommer vara ett antal fuktare så som det ser ut nu, ett till varje terrarium med fuktkrävande djur. Ser inte ut som att det kommer vara några fläktar alls ännu. Jag har ingen egentlig koll på antal och dylikt ännu då det egentligen inte spelar någon roll för projektet. När programmering och installation är klart för ett terrarium är det bara att klona och bygga fler. Får reda på slutgiltigt antal i ett senare skede.

H.O: Har du några länkar eller exempel på sådana färdiga dimmers? Den dimmer jag föreställer mig styrs av en 5v insignal (Atmel ATmega8515 skickar la 5v?), dimmar beroende på inspänning. Allt som ska dimmas är vanliga lampor och pumpar, inget på över 230v. Lågbudgetgrejer är att föredra.
Att sköta dimningen själv med egen hårdvara låter intressant, finns det någon guide eller dylikt för sådant?

Postat: 8 november 2007, 22:16:10
av H.O
Här är en budget variant som kanske kan fungera ochden här är en för DMX512. Om dom funkar för dig beror ju på effekten bland annat.

Googla lite på phase control, phase angle control etc så hittar du en del. Microchip har en Application Note på det. (Nu kör du ATMEL fast principen är ju densamma). Jag har även byggt en RS232 styrd dimmer med en PIC för ett antal år sedan. Men jag tror att den enklaste (och snabbaste) lösningen är en "färdig" dimmer enligt ovan.

Jag kan inte mycket om ATMELs uC's men jag antar att dom kan spotta ur sig ett antal PWM signaler som du kan lågpassfiltrera. Jag kollade inte SÅ noga på 0-10V dimmern ovan men om den inte "fixar" 0-5V så är det bara en enkel OP förstärkare som behövs för att få 0-10V istället.

/H.O

Postat: 8 november 2007, 22:25:55
av PeterH
Bob det finns ingen risk att en ultraljuds-luftfuktare stör djuren? Det är ju inte allt för ovanligt att djur hör saker som inte vi människor hör :roll: En alternativ luftfuktare kanske annars kan vara en vanlig vattenkokare som man slår till och från med ett av Sodjans "reläer"... (man får ju först koppla förbi termostaten så att inte den kan koppla ifrån elementet). Det höjer förståss samtidigt temperaturen, men då kan du ju spara på värmelamporna i motsvarande grad :D

/PeterH

Postat: 8 november 2007, 22:31:53
av Bob
H.O: Haha! Byggsatser! Dags att sätta sig in i vad exakt den gör innan man köper och bygger. Tur att man har en verktygstekniker i familjen. :D Rätt troligt att jag kör på den iaf. Tack tack!

PeterH: Jag vet inte om det stör djuren. Dock vet jag att denna luftfuktare används flitigt inom reptilhobbyn i sverige, dessutom går det alltid att montera en slang i näbben på pingvinen och ställa den en bit bort. Det är kundens problem. Sök efter 'pingvin' i repti.net's forum om du är extra nyfiken. :)

Edit: Stavning

Postat: 8 juni 2008, 16:04:04
av Calder
Måste bara höra hur det gått för ditt projekt??? Håller på med ett liknande projekt till mitt terrarie (http://calder.hobby-site.com), och vill gärna ha lite tips på hur du löste det med dimmern?

Kommer att styra allt mitt via 1-Wire från en NSLU2 till en början, men tyvärr så har Maxim slutat sälja sin DS2890 (Digital Pot). Hade kunnat styra deras övriga pottar med tre stycken 1-Wireswitchar, men man hittar ju gärna en enklare lösning. Slipper helst I2C i nuläget, får bli när jag går över till PIC. ;-)