Sida 1 av 1
Hur bygger man en H-brygga?
Postat: 25 juni 2004, 21:34:18
av anton
Som rubriken lyder! vad behöver man för komponenter för att bygga en H-brygga?. Och Hur bygger man en?. Och så som jag har uppfattat det så reglerar man motorer med hjälp av H-bryggor. Rätt uppfattat eller? Och finns det nått kopplings schema till en H-brygga? Måste man programmera nån microprocessor då?.vad behöver man för att programmera en microprocessor?
Ursäkta alla frågor..!:P
Postat: 26 juni 2004, 14:33:33
av ToB
H-Bryggor har diskuterats mer än en gång här på forumet, söker du på 'h-brygga' hittar du säker 100 inlägg
Ett exempel:
http://www.geekjoan.com/forum/viewtopic.php?t=768
Postat: 26 juni 2004, 16:03:10
av $tiff
För en lite mer ingående förklaring kan du även ta en titt på mitt & mullemeks projektarbete, där finns ett kapitel om bara H-brygga och ett om PWM.
Sidan 17-22 är något du borde läsa
Hit me!
Postat: 29 juni 2004, 12:20:08
av pagge
En H brygga är en krets som övermystificieras (lr nåt sånt :), eg är det inget mystiskt alls med den, du kan använda i princip vilka transistorer som helst bara de tål effekten.
En H brygga används för att kunna polvända matningsspänningen till en motor, alternativt pulsa (slå av och på snabbt) för att kunna köra motorn på lägre effekt.
Om du tittar på bilden i ToB's länk ser du 4 mosfettransistorer.
(Tänk på att pilen är väd åt andra hållet jämfört med BJT transistorer,
mosfetarna i taket är P kanals ( PNP), ej N kanals (NPN)).
Iden är nu att 2 av dem skall leda för fullt, samtidigt som de två andra är helt avstängda. Om t1 och t4 leder för fullt så kopplar t1 ena motortåten till V+ och andra till jord. Om istället t2 och t3 leder för fullt kopplas andra motortåten till V+ och första till jord istället och motorn blir polvänd.
Om ingen transistor leder är motorn avstängd :)
Det är principen bakom en h brygga, namnet kommer utav att konstruktionen ofta ser ut som ett H.
Sen får man, precis som han skrev i inlägget, försöka hitta på nån lämplig styrelektronik beroende på hur man vill styra bryggan. det finns tusen exempel på detta om du söker runt litegrann, när du nu (förhoppningsvis :) förstår principen är det lättare att analysera ritningar (eller göra egen, roligare :) och välja brygga efter dina behov.
Det man måste undvika är att bägge transistorerna i ena benet av H'et (t,ex T1 och t3) leder samtidigt, då blir transistorerna en kortslutning mellan matning och jord och brinner snabbt upp :). Man skall helst undvika sån kortslutning även om det bara är under en kort övergångsperiod på några us. Det är i regel det största kruxet, att få in lite "dead time" i växlingen.
Edit:
Detta finns beskrivet på ett lättbegripligt sätt med bilder å allt i kap 9.3 på
robotbygges länken för nåt inlägg sen :)
Edit2: Herre gud, är det där en rapport till specialarbetet på gymnasiet?? Nåt sådär seriöst har jag inte skrivit under nåt av mina år på universitetet ens :P
Mitt specialarbete fungerade inte och rapporten var på 2 sidor, GG gubbar :)
Postat: 29 juni 2004, 15:23:33
av $tiff
pagge skrev:Herre gud, är det där en rapport till specialarbetet på gymnasiet?? Nåt sådär seriöst har jag inte skrivit under nåt av mina år på universitetet ens
Mitt specialarbete fungerade inte och rapporten var på 2 sidor, GG gubbar

