Sida 1 av 1
Tidtagare/Målsnöre för Mini-Z
Postat: 7 juni 2004, 13:46:31
av Earendil
Jag har pillat några veckor med den här prylen. Det är en tidtagnings-moj för två mini-Z-bilar. En PIC 16F676 styr ett par IR-ledar och läser av ett par IR-sensorer för 38 kHz modulerat ljus. Via serieport (9600 bps) konfigureras apparaten till hur många varv racet ska vara (max 5 för tillfället), samt någon annan parameter. Därefter startas racet. IR-ljuset bryts av små svarta flaggor på bilarnas antenner. När bägge bilarna har kört sina varv avslutas det hela. Via serielinan får man slutligen samtliga varvtider för bägge bilarna.
Jag använder min HP48-räknare som klient för att kontrollera samt visa tider. Den är lätt att programmera serieinterfacet i nämligen
Många hävdar att laser hade varit enklare, men detta har faktiskt fungerat oförskämt bra. Portalen kan vara upp till minst 50 centimeter, och då kan man få maskinen att detektera att man "smäller en kulspetspenna genom strålen" så fort det går.
Jag har en del bilder, men vet inte hur man ska lägga till dem här på forumet, någon som kan upplysa mig?
Postat: 7 juni 2004, 14:04:20
av Selpix
Låter som ett kul projekt
Bilderna kan du lägga upp här:
http://upl.silentwhisper.net/
Sen lägger du till en bild så här:
Postat: 7 juni 2004, 14:57:28
av Earendil
Okay, tack för hjälpen. Här kommer några bilder!
En bil och de två träportalerna
Närbild på flaggan...
Ett elegant kort?
Hela rasket inklusive sändarmodul.
Miniräknaren, som tagit emot varvtider på stacken.

Postat: 7 juni 2004, 15:45:45
av $tiff
fiffigt!
var det bara jag som missade; hur vet tidtagaren vilken bil som passerat?
Postat: 7 juni 2004, 15:52:36
av Selpix
Hmm undrar jag också...
En idé skulle ju vara att använda den nedre sensor till bil nr1 och den övre till bil nr2. Genom att sätta flaggorna i olika höjd på bilarna. (Viss risk finns ju att ir ljuset bryts av antennen då iofs)
Men så verkar inte fallet eftersom att han har 2 st flaggor på samma bil..
EDIT: Eller vänta, bil nr1 kanske kör sina varv först, och sen kör bil nr2 sina, man kör alltså inte båda samtidigt, utan avgör på bästa tid sen, så är det kanske

Postat: 7 juni 2004, 16:10:05
av danei
Kan ju vara så att den andra bilen bara har en flagga. Med två sensorer kan man köra med upp till 3 bilar. Med 3 sensorer kan man komma upp i 7 bilar.
Postat: 7 juni 2004, 16:18:48
av Earendil
Det är som ni säger, flaggor på olika höjd för de två bilarna. Jag har bara provat med en bil hittills, men för att simulera två så har jag för tillfället två flaggor på antennen. Strålen bryts inte av enbart antennen (då hade den varit _smal_

).
Man måste trixa en del med IR-ledar och sensorer. LED:arna strålar så brett att de belyser lätt bägge sensorerna. Därför skickar jag först ett pulståg på ena LED:en (300 us), sedan läser jag av dess IR-sensor. Sedan väntar jag 300 us, för att sedan upprepa det hela på nästa LED-sensor-par. Egentligen ska sensorerna ha mellan 400 och 800 us pulståg för att garantera rätt signal ut, men det har jag tummat lite på
Fördelen med denna konstruktionen är att man knappt behöver sikta alls, till skillnad från om man använt en laserpekare. Nackdelen är att om man vill bygga ut den till flera bilar så måste periodtiden utökas till n * 600 us. Därmed sjunker tidsnoggrannheten och flaggorna måste göras längre för att man inte ska missa någon bil. Idag ska nog inte 30 km/h vara något problem dock.
Seriekommunikationen är av typen bitbang, inspirerad från diverse källor på nätet...
Vid 9600 bps är det uppenbarligen inga problem att använda intern oscillator utan att tappa tecken.
Postat: 7 juni 2004, 16:21:45
av Earendil
danei skrev:Kan ju vara så att den andra bilen bara har en flagga. Med två sensorer kan man köra med upp till 3 bilar. Med 3 sensorer kan man komma upp i 7 bilar.
Nja, det funkar inte riktigt. Man kan inte köra bägge sensorerna samtidigt, som med laser. Se mitt senare inlägg!
Postat: 7 juni 2004, 16:38:38
av danei
Det är klart att du kan.
Postat: 7 juni 2004, 16:39:52
av Earendil
Enlighten me!