Sida 1 av 1

Tavelbelysning

Postat: 4 februari 2007, 23:55:56
av cawi
Hej!

Är precis nyreggad på forumet här nu.
Har varit passiv forumläsare ett par månader nu, dags att ta klivet ut ur garderoben. ;)

Läser Elektro på KTH, och har som liten lekt med en kusin med vår "elektricitetslåda" på landet innehållandes en uppsjö av sladdar, lampor, brytare, batterier och annat!
Därefter har det varit rätt sparsamt med pulandet, men det ska det nog bli lite ändring på hoppas jag!

Nåja, till saken.

Hemma hos mina föräldrar har det precis tillkommit en del tavlor efter min mormors bortgång. Det är dessutom ganska gott om tavlor sedan tidigare. En del är ganska mörka och behöver belysning. Vi har ett par ramper med halogenspots som fungerar bra.
(Om någon har tips på olika modeller och bra ställen att köpa sånt så är det också välkommet! Funderar på om det finns 12-volts spottar att skruva upp löst och sedan ha nån form av "centraltrafo" på lämplig plats. Har inte sett sånt i större utsträckning i butikerna (?). Alla tips är välkomna i så fall!)

Det finns en del ganska små tavlor som sitter ovanför dörrar och på väggarna i övrigt. Jag hade en idé att göra små mini-spots med en eller ett par ganska krafiga vita dioder.
Jag är dock inte så bevandrad i diodutbudet på planeten. De flesta vita dioder man ser har ett ganska kallt och tråkigt sken som inte alls passar.

Finns det dioder med varmare vitt sken, i stil med halogen eller glödlampor? Och hur är det i så fall med spridningsvinkeln på dessa? Det ska ju gärna vara så vid vinkel som möjligt så man inte får små ljuspunker mitt på tavlorna bara.

Jag har en grundidé om vad jag vill göra. Men jag insér att det nog kan bli ofunktionellt om det inte finns dioder av lämplig modell att använda, eller att jag måste revidera ganska mycket om man måste ha ett par tre stycken per tavla.

Skissen nedan är lite enkelt ungefär vad jag tänkt mig.
Tanken är att man har nån form av batterieliminator nånstans som levererar 4,5/6/9/12 V eller vad som nu erbjuds, och att varje liten tavellampa kopplas in parallellt och innehåller en diod och en resistor av lämplig storlek. Det kommer röra sig om 3-10 lampor lite beroende på hur det blir med tavelplaceringarna.

Bild

Jag funderar fortfarande på vad som är enklast vid inkoppling, om man ska göra varje lampa lite större och sätta en liten sockerbit i varje kanske. Frågan är också hur man enklast fäster lamporna i taket. Tips tas tacksamt emot.

Hur mycket kan kabellängd tänkas påverka förresten? Jag har ingen koll på hur mycket resistans det är i olika typers lågspännigskablar. De ska ju gärna vara så små och diskreta som möjligt. Men tappar man för mycket spänning blir det ju lite trist för lampan längst ut. Slingans längd är ju långt ifrån klar, men kan bli mellan 5-15 meter kanske.

Det här är nog ett ganska mesigt projekt för de flesta här, men nånstans ska man ju börja. :P

Postat: 5 februari 2007, 00:03:41
av lgrfbs
Välkommen till forumet!

Din grund idé ser bra ut tag en bit trä och borr ett hål med samma diameter
som din rundstav och sedan borra ett skruvhål på var sida om rundstaven
så du kan fästa dem i taket eller på väggen.

Postat: 5 februari 2007, 00:37:08
av $tiff
Detdär har jag funderat på förut, några gånger, men lathetstrollet käkade upp idén precis innan det blev något av det. Nu har jag halogen-spottar som lyser upp mina tavlor. :wall:

Hursomhelst. Det du ska bygga liknar ju vanliga LED-bars. Om du är intresserad av en halvfärdig lösning så kan du söka på just det namnet.

Snygg ritning förresten! Det ser ut som du tänkt dig ca pi/4 lutning på avfasningen, vilket tyder på att du antagligen tänker placera ljuslisten åtminstone en meter från tavlan i taket. Detta är ett måste för att få en chans till jämn ljusspridning. Utmaningen du kommer ställas inför är ju att få en jämn ljusspridning över tavlans yta, även om du får tag i varmvita LED med stor spridning, så är ljusintensiteten fortfarande mest koncentrerad rakt fram.

Postat: 5 februari 2007, 09:45:55
av cawi
Okej, ska googla lite på LED-bars då. :) Tack för tipset!

Jo nånting i stil med pi/4, men det är ju lite flytande beroende på ljusspridningnen och ljusstyrkan just.
De tavlor det gäller i första hand är ungefär 35x25cm stora och sitter ovanför en dörrpost, så om dioden sitter i 45-gradig vinkel hamnar den nog på ett avstånd av ungefär 25 cm, vilket nog är i minsta laget kanske.

Men det bästa är kanske att ge sig på jakt efter nån diod med varmvitt sken och se vad man kan åstadkomma.

Bra ställe att handla på?

Såg på elfa.se att det fanns en eller två varmvita dioder, färgtemp 3000 K har jag för mig.
Men jag är som sagt inte så bevandrad vad gäller inköpsställen av dioder. ;)

Postat: 5 februari 2007, 10:04:51
av Fagge
Här finns lite å välja på :)
http://www.molectric.com/

Postat: 5 februari 2007, 13:10:22
av PHermansson
Japp Molectric gillar vi! Snabb leverans och hyfsade priser, mycket kul att välja på. Själv kör jag med MVV60-1 som bokhyllebelysning, behagligt varmvitt ljus och 60 graders spridning. Ser mycket bra ut och hela konstruktionen drar 3 watt.
Nu senast köpte jag M10B25, röd, blå och varmvit. Har bara gjort ett test med röd och blå till en blombelysning, blir bra med ljus från dem!

Postat: 5 februari 2007, 18:52:27
av Meduza
Molectrics fasadbelysningskit kanske är något att kolla på, färdiga enheter med 4st vidvinkiga varmvita lysdioder som ger en väldigt jämn ljuskägla.

tex:
http://www.molectric.com/product_info.p ... cts_id=388

Jag skulle köra med två-tre sådana enheter per lampa, två lampor per tavla.

EDIT: du pratade visst om mycket mindre tavlor än vad jag tänkte på, jag tänkte på stora tavlor...

Då räcker det nog med en eller två enheter per tavla, beroende på hur mycket ljusstyrka du vill ha, jag skulle nog ha kört med två.