Induktionsvärmare?
Induktionsvärmare?
Har en liten ide på ett projekt, men jag skulle behöva lite mer information innan jag sätter igång.
Jag skulle vilja göra en induktions"häll" för vår gjutjärnswok, då vår elspis inte klarar av att hålla värmen om man ska göra mer än en portion åt gången :-/
Jag vet hur en induktionsvärmare fungerar, men jag skulle behöva mer info om hur man dimensionerar den, och vilka olika tekniker som kan tänka användas?
Fyll gärna på med information och länkar =)
Jag skulle vilja göra en induktions"häll" för vår gjutjärnswok, då vår elspis inte klarar av att hålla värmen om man ska göra mer än en portion åt gången :-/
Jag vet hur en induktionsvärmare fungerar, men jag skulle behöva mer info om hur man dimensionerar den, och vilka olika tekniker som kan tänka användas?
Fyll gärna på med information och länkar =)
peter555: där fanns en del matnyttigt, orkade inte plöja genom en del av teorin för tillfället, men det verkade lovande.
Jo, gasspis är ju självklart också bra, men som sagt, induktionsvärme är snarlikt gas. Du får värme när du vill ha det, direkt.
Men gasspisar är inte heller speciellt billiga, och därtill kommer sånt som gasflaska (ökad risk vid eventuell brand) m.m...
Och en gasspis bygger man inte själv (eller inte jag i alla fall
)
Jo, gasspis är ju självklart också bra, men som sagt, induktionsvärme är snarlikt gas. Du får värme när du vill ha det, direkt.
Men gasspisar är inte heller speciellt billiga, och därtill kommer sånt som gasflaska (ökad risk vid eventuell brand) m.m...
Och en gasspis bygger man inte själv (eller inte jag i alla fall

Du menar en sån här ?
http://s136.photobucket.com/albums/q163 ... nd%20heat/
Jag tror iofs inte att en induktionsspis är lösningen, en wokpanna är väl rundad i botten ? Då behöver du en spisplatta med motsvarande rundning.
http://s136.photobucket.com/albums/q163 ... nd%20heat/
Jag tror iofs inte att en induktionsspis är lösningen, en wokpanna är väl rundad i botten ? Då behöver du en spisplatta med motsvarande rundning.
Det var när jag såg din "i väntan på CNC-prylar" tråd som jag fick iden att kolla om det skulle fungera med en IH till våran wok
Och nej, våran wok är inte rund i botten, den är platt. Problemet som jag upplever det är att elspisen svalnar av för fort när man lägger i maten (en av hemligheterna med wok är att tillagningen ska gå riktigt snabbt och med hög värme) - efter en stund brukar sakerna börja puttra istället för att fräsa, resulterar i en riktigt tråkig wok... Därför har den inte blivit så använd som jag själv skulle önska


Och nej, våran wok är inte rund i botten, den är platt. Problemet som jag upplever det är att elspisen svalnar av för fort när man lägger i maten (en av hemligheterna med wok är att tillagningen ska gå riktigt snabbt och med hög värme) - efter en stund brukar sakerna börja puttra istället för att fräsa, resulterar i en riktigt tråkig wok... Därför har den inte blivit så använd som jag själv skulle önska


- Housepainter
- EF Sponsor
- Inlägg: 1318
- Blev medlem: 19 juli 2006, 18:50:38
- Ort: Borås
-
- Inlägg: 1669
- Blev medlem: 8 december 2004, 00:03:49
- Ort: Falköping