Sida 1 av 2
Diskmaskin
Postat: 4 april 2004, 20:59:08
av matseng
Tror ni att det finns nån som helst chans i världen att modda en vanlig konsumentdiskmaskin till en som är godkänd för restaurangsbruk?
I stort sett är det enda som skiljer temperaturen på sista sköljvattnet. En vanlig maskin håller 40 till 60 grader beroende på hur ekonomiskt den är (inställt på). En restaurangdiskmaskin måste hålla 80-90 grader i slutet för att verkligen ta kål på alla otrevliga bakterier.
Jag misstänker att en äldre modell med elektromekaniskt programverk och bimetallbaserade temperatursensorer är rimligt enkla att modda, men en ny modern burk misstänker jag att det är mikroprocessor och tempsensorer som gäller och då blir det nog inte enkelt att fixa. Eller?
Postat: 4 april 2004, 21:40:00
av mullemeck
en tanke som kanske är helt fel är att en vanlig diskmaskin kanske inte är byggd för att klara temperaturer på 80-90 grader?
fast det är möjligt att de klarar det...
Postat: 4 april 2004, 21:47:10
av danei
Det blir nog lättast att bygga egen elektronik till den.
Postat: 4 april 2004, 23:18:29
av gvs
En gammal ska det nog bara vara att mixtra med termostaten i men jag tror inte den pallar det. Packningar, slanagar och så.
Postat: 5 april 2004, 00:06:46
av danei
Det är bra temp på diskvattnet i en vanlig maskin också. Det ska nog inte vara något problem.
Varför ska det vara så överdrivna krav på allt helatiden.
Postat: 5 april 2004, 20:57:36
av matseng
Ja, det kan ju förståss bli problem med att plastdeteljer och pumpar inte är av högtemptåliga modell i en konsumentmaskin.
Att hacka om hela programverket låter som en kul ide, men jag tror jag avstår. Jag får nog bita i det sura äpplet och budgetera för en riktig istället.
Postat: 5 april 2004, 22:20:22
av danei
fifla med tempgivaren borde väl funka det med. Men då får du kanske fiffla med tempsäkringen.
Postat: 6 april 2004, 07:58:38
av tusse
Min nya Bosch diskmaskin har om man programmerar om programverket en inställning för 70 graders disktemperatur, detta är inte vad den är inställd för när man köper maskin.
Tyvärr går det inte att ändra tempen på sista sköljningen genom att programmera om programmet, men den tål 70 grader och skulle tro att den klarar både 90 och 100 grader, dagens plaster tål ju väldigt mycket.
Postat: 6 april 2004, 11:25:20
av zeus
Min Miele har en kontakt så att man kan programera om den, vet itne hur man gör dock.
Kanske skulle vara något?
Postat: 6 april 2004, 19:14:17
av matseng
Det låter intressant. Jag ska ta och kontakta generalagenten och se om man kan få fram något matnyttigt från dom.
Postat: 7 april 2004, 13:16:31
av Jonaz
Den största skillnaden mellan en hemma/restaurang maskin är tiden på diskningen. På restaurang så brukar tiden vara 1-2min. Och en hemma maskin brukar ju ta runt en timme. Men det kanske inte gör något.
Postat: 7 april 2004, 13:22:06
av danei
Vilket beror på att en resurang maskin inte jobba på alla samma sätt. Så skillnaden är allt större. En restaurang maskin diskar med samma vatten. det är bara sköljningen som är frächt vatten. sköjlvattner späder ut diskvattnet. Men om man diskar skitigare saker får man byta vatten mauellt. Det en restaurang maskin sparar mycket tid på är att den inte behöver värma vatten hela tiden.
Postat: 7 april 2004, 13:30:54
av Jonaz
Ja visst är det så.
Men om den skulle andvändas för restaurang bruk så tar det för lång tid att diska. Det var bara det jag ville få fram.
Postat: 7 april 2004, 14:30:41
av danei
Det beror på i vilken skala det handlar om. Är det en lite källar pub som bara behöver diska lite glas eller en lunch restaurang med 200 platser. Sen finns det en hel skala där emellan.
Postat: 7 april 2004, 19:18:44
av Sparkz
Men även om du lyckas modda maskinen så gäller det att övertyga hälsovårdsnämden (eller vem det nu är som kollar sånt)
Dom ser ju bara en vanlig hemmamaskin...