Sida 1 av 1

Nybörjarvänlig och allsidig AVR-programmerare

Postat: 24 november 2006, 19:17:30
av Limen
Ja topicen sammanfattar det ganska väl. Ska ge mig på att lära mig programmera AVR och vill ha en allsidig variant som klarar många modeller. STK 500 verkar vara en vettig, men ack så dyr :S 930 spänn på Elfa. Finns dessa att få tag på billigare någon annanstans?
Eller finns likvärdiga programmerare till lägre pris?

Tack på förhand

Postat: 24 november 2006, 19:24:15
av Zyxel615
Jag rekommenderar AVRISP mkII (finns t.ex. hos http://www.lawicel-shop.se ) + en labbplatta. Kanske inte snorbillig direkt men bra. Indikerar till och med om du kopplat programmeringssladden fel :)

Postat: 24 november 2006, 19:35:09
av Micke_s
En allsidig programmerare som har fungerat väldigt fint och man kan bygga själv är usbasp.
http://www.fischl.de/usbasp/
Till denna programmerare använder man sedan avrdude som medföljer Winavr.

Behöver dock en enkel programmerare för få in koden i programmeraren som är atmega8 baserad. Men det är bara att leta upp en gammal dator med lpt port och göra en http://www.lancos.com/e2p/betterSTK200.gif och programmera koden till usbasp. eller enklare http://8051help.mcselec.com/Images/bm78.jpg

Postat: 24 november 2006, 20:51:04
av EagleSpirit
Har precis byggt COM-varianten av den här killen:
http://elm-chan.org/works/avrx/report_e.html

Har inte testat men vad jag vet så ska det inte vara nå problem... Den klarar ju inte alla sorter men en del bör funka. Om du har möjlighet att bygga själv dvs. Den kostar väl 20kr eller nåt.

Dom där USB-varianterna var ju lite intressanta.. får se om jag bygger en ny i framtiden.

Postat: 26 november 2006, 20:28:18
av Stinrew
STK500 är ett bra utvecklingskort; som jag själv började med för några år sedan. Den finns att köpa för 660:-(825 inkl.moms.) ifrån Sofware Crew eller Lawicel
http://www.swcab.nu/cgi-bin/store/comme ... og_pid=yes
http://lawicel-shop.se/shop/
Sedan tillkommer ju frakt och så, vet inte hur det är med lawicel och kortbetalning. Jag köpte min från Software Crew, och dom skickade med 30-dagars faktura. Jag har även för mig att Örebro universitet körde distanskurs i mikrokontrollerprogrammering, där man köpte ut stk500 som kursmaterial för ~600, fast då måste man först bli antagen till kursen(och antagligen betala kåravgift), så det är kanske inte ens lönt att göra. Ytterligare ett alternativ är eBay/blocket/tradera.

Lycka till!!!!

Postat: 27 november 2006, 12:53:37
av JoX^
Funderar själv på ett köp men har lite funderingar angående produkter ifrån futurlec.com, t.ex. Development/Training. Är det några av korten ur deras produktsortiment som är att rekomendra?
Jag tänker då t.ex. på
http://www.futurlec.com/ATMegaTraining.shtml


Jag skulle även vilja veta vad som är skillnaden mellan de olika typerna av kort som finns.

Till sist, hur långt klarar man sig på en "bygg-själv" variant som t.ex. avrisp eller är det smartare att köpa en färdig produkt.

Postat: 27 november 2006, 23:53:16
av EagleSpirit
Förstår inte riktigt vad du menar med "hur långt klarar man sig"? En hemmabyggd AVR-programmerare klarar vad jag vet i princip alla AVR-kretsar som finns... iaf i 8-bitarsserien. Det är bara mjukvaran som sätter gränserna för alla AVR-kretsar programmeras på samma sätt.

Om du bygger ett utvecklingskort så är det ju du som sätter gränserna men om man har en labbplatta så behövs ju inte alltid ett helt färdigt uppsatt bord. En variant skulle ju vara att skapa moduler av olika slag som man kan koppla till sin labbplatta. Jag tycker ett färdigt utvecklingskort kan kännas begränsande på ett sätt.

Nu måste jag tyvärr säga att min programmerare fortfarande inte funkar. Använde nog fel logikkrets eller så pajjade jag den :S Hemmabyggda COM-portsprogrammerare till AVR är inte helt att föredra, verkar inte finnas nå bra stöd för det. Det som är bra med den jag länkade till är att man kan komminucera med AVRen även under normal drift, dvs skicka vanlig data mellan AVR och dator, tex loggade värden.

Lycka till med er framtida µC-programmering!

Postat: 29 november 2006, 21:52:56
av Luff
Hörninini, ni som kan saker. AVR Freaks har en länk till ett Hong Kongianskt företag som säljer detta lilla paket:

http://www.xenon-tech.com/index_eproduc ... ucts_id=47

Trevligt & enkelt sätt att börja med AVR, tänkte jag, utan att tänka på att jag inte kan något om AVR.

Ni som kan, skulle ni rekommendera detta paket till en som ogillar krångel?

Re: Nybörjarvänlig och allsidig AVR-programmerare

Postat: 30 november 2006, 11:25:45
av MicaelKarlsson
Limen skrev:
Tack på förhand
http://www.swcab.nu/MegaDeal.html

STK500 & STK501 för 1200:- inkl moms och frakt. Sedan är Swcab snabba och lätta att ha att göra med, rekommenderas varmt!!

Enkel programmerare som är gratis.

Postat: 18 december 2006, 09:05:23
av overclocked
OK mitt tips blir detta:

Om du nöjer dig med att kunna programmera enligt Low-Voltage ISP (In-System-programming) vilket då också begränsar dig till det kretsar som klarar detta så blir världen enkel.

Jag håller på med ett RGB-ljusslinje-projekt där hela budgeten låg kring 200kr och det ser ut som jag lyckas ganska bra... och då ingår programmeraren som blev mycket billig... GRATIS! Den har dock inget stöd för In-System-Debugging alls, alltså inget Debug-Wire! :-( Men eftersom man kan få till det mesta i Simulatorn som kommer med AVR-studio så klarar jag mig bra iallafall!

Jag använder den till ATtiny13-kretsar men det fungerar troligen lika bra till samtliga ISP-kompatibla kretsar som klarar 5V.

Jag provade först att följa en beskrivning på en parallellports-programmerare som jag hittade på nätet och koppla upp denna programmerare på mitt kopplingsdäck. Efter ett gäng försök och ingen kontakt mellan dator och krets så provade jag en annan otroligt enkel programmerare. Efter en del strul så gick detta bättre. Nu fungerar denna hur bra som helst och har programmerat min första krets kanske 50ggr utan problem!

Hårdvara:
En lång parallell-ports kabel. min är nog 3-5meter
Nåt som matar spänning till din krets.

Mjukvara:
WinAVR-sviten (och denna övning använder specifikt: AVRdude, AVRdudeGUI)

Handhavande:
Just nu matar jag 5V från en annan spänningskälla. Själv SPI-kopplingen är idag gjord direkt mot datorns parallellport utan avkoppling-motstånd. Detta är kanske inte att rekommendera men för mig som använder en lång parallellportskabel var detta det enda sättet som fungerande. Kopplar du fel så kan du säkert enkelt ha sönder din parallellport eller ännu värre hela ditt moderkort. Som sagt, den som vågar provar. För den som provar så kosta åtminstone på er att titta över era kopplingar 2 ggr till innan ni startar grejorna.

OBS:
En viktig detalj är att använda gemensam jord både för datorns parallellport och den spänningskälla du använder. Jag har helt enkelt kopplat ihop dom!
Vad som händer om man inte gör detta vet jag EJ!

När kretsen sedan startar så måste man på något sätt koppla ur kontakten mellan parallelporten och tiny-kretsen annars kan datorn se till att tinyn inte orkar driva upp/ned sina utgångar.

Jag återkommer med en länk till ett kopplingsschema om någon vågar prova detta. Ev. så ingick typ 1motstånd men jag är idag inte säker eftersom jag kopplade förbi dom flesta. Jag ska se efter..

MVH Magnus

Postat: 18 december 2006, 11:47:52
av cykze
Man kan ju strunta i att använda programmeringspinnarna till annat och låta dom vara ingångar i AVR-programmet. Då kan man ha programmeraren inkopplad även under körning. Fast då underlättar det såklart att ha en AVR med lite fler pinnar.