Sida 1 av 3
Kronograf
Postat: 31 augusti 2006, 08:21:13
av bubbe
Hej! är det någon som vet om man skulle kunna göra en kronograf och hur man gör en.
Postat: 31 augusti 2006, 08:49:51
av Schnegelwerfer
Menar du en kronograf för skytte?
Jag har ganska långt gångna planer på att bygga en sådan...
Orkar inte skriva ner detaljerna här nu om det visar sig att det inte var en skyttekronograf du var ute efter... ordet "kronograf" har ju ganska vid betydelse...

Postat: 31 augusti 2006, 09:05:08
av prototypen
Hejsan
Mitt första intryck är att det är en klocka (kronografer gjorde det möjligt att navigera till sjöss). Köp en radiostyrd klocka (DCF77) på Clas O (under 100 spänn), den drar sig 1 sekund på 300 000 år eller nåt sånt.
Prototypen
Postat: 31 augusti 2006, 09:13:00
av Icecap
Men å andra sidan fungerar den inte på atlanten...
En bra kombination (om det nu är klocka vi pratar) är en klocka med en DCF77-mottagare + en RTC med en DS32KHZ. En RTC med DS32KHZ som tidskristall avviker max ±2 minuter/år inom fulla temperaturområdet och är inom ±1 minut/år vid 20°C.
Postat: 31 augusti 2006, 10:09:36
av Janne
Varför inte använda en GPS som styrs av atomklockor.
Postat: 31 augusti 2006, 10:10:24
av bubbe
Schnegelwerfer skrev:Menar du en kronograf för skytte?
Jag har ganska långt gångna planer på att bygga en sådan...
Orkar inte skriva ner detaljerna här nu om det visar sig att det inte var en skyttekronograf du var ute efter... ordet "kronograf" har ju ganska vid betydelse...

förlåt att jag var lite otydlig men ja jag menar för skytte, förklara gärna hur man gör en:)
Postat: 31 augusti 2006, 10:45:02
av Schnegelwerfer
Visst kan jag delge mina idéer om hur man skulle kunna bygga en skyttekronograf...
Som allmän info är alltså en skyttekronograf en apparat som optiskt detekterar två kulpassager och visar kulhastigheten.
Kommersiell kronograf:
http://www.shootingchrony.com/
De kommersiella kronografer jag tittat på använder sig av IR-detektorer (transistor/diod?) för att känna av när kulan skymmer solljuset. De flesta har även skärmar man kan sätta upp för att skydda sensorerna mot direkt solljus (som annars kan ge felaktiga mätvärden). Det optimala borde vara att göra en aktiv ramp med IR-lysdioder som belyser sensorn.
Jag tror att det är ganska enkelt att bygga själva detektordelen m.h.a. lite analog elektronik och snabba komparatorer. Min plan är dessutom att kunna ställa in komparatorernas referensspänning m.h.a. en utsignal från en uC (D/A-utgång eller lågpassfiltrerad PWM)
Med fungerande sensorer reduceras problemet till att räkna tid (pulser) mellan kulpassagerna. En pulsfrekvens på 20MHz och en mätsträcka på 1m ger vid ett fel på (+/-) 1 puls ett fel på 50ppm.
Det mest kritiska i noggrannhetssynpunkt är alltså inte tidmätningen, utan att på ett så noggrant sätt som möjligt veta mätsträckan (lämpligtvis 1m, men ju längre desto lättare att eliminera felet). Jag tror att man skulle kunna komma ner i ett fel i mätsträckan på kanske 1%... motsvarande 10m/s vid en kulhastighet på 1000m/s.
Det är säkert möjligt att bygga en kronograf som räknar pulser och visar dem på en LED-display enbart med digitala kretsar (räknare osv), men jag hade använt 2 st uC. En uC som räknar pulserna, tar emot seriedata samt kalibrerar sensorerna, samt en handenhet som har uC, eeprom/flash, LCD-display och möjlighet att logga varje skott med datum, tid, temperatur osv...
Eftersom jag råkar ha 2st seriella klass1 Bluetoothmoduler liggande kommer jag att använda dessa vid ett eventuellt bygge för att få trådlös kommunikation mellan enheterna.
Hursomhelt är det hela nog inget superenkelt projekt, och det kommer nog att krävas en hel del labbande och kalibrering innan man får till sensordelen.
Postat: 31 augusti 2006, 12:42:12
av bubbe
jag tänkte att man kunde ha 2 papper med 1 m avstånd och sen micar vid papprena så låter det när kulan åker igenom sen mäter man bara tiden mellan ljudet.
Postat: 31 augusti 2006, 12:47:32
av MadModder
Kommer inte ljudet från vapnet att överrösta pappersljudet då? För så lång tid att det ljudet dör ut tar det inte för en kula att komma fram till målet...
Postat: 31 augusti 2006, 12:53:45
av JimmyAndersson
Schnegelwerfer:
Jag tittade på sajten. Sitter IR-detektorerna i "antennerna" och så går kulan mellan dem, eller hur fungerar det?
Postat: 31 augusti 2006, 12:56:02
av grym
har en crony, och skulle gärna bygga en egen , gjorde en koll på elektroniken för kuldektekteringen , inget märkvärdigt , men jag skulle vilja ha det bättre och har några ider om det, men det får vänta för min del
man annars, ljus och räknare är en vettig modell, annars finns ju det några som annvänt enbart mikrofoner i två omgångar, för tryckvågen från kulan kan man registrera
Postat: 31 augusti 2006, 14:05:42
av Henry
Gjorde för ca 5 år sedan ett schema där jag använde enbart diskreta kretsar (inte en enda uC) för att visa tiden det tog mellan A och B på en LED display. Hade sedan en ide att implementera en miniräknare och lite kretsar som gjorde att den själv kunde räknade ut hastigheten på tex en kula baserat på tiden som kom från räknar schemat och sedan visa hastigheten på dess display. Skissade lite lätt på ett schema till någonting sådant för ca 3 år sedan och kom fram till att det skulle vara fullt genomförbart.

Nu skall man bara haft tid till det också någon gång..
Men en felmarginal på 10m/1000m förstår jag inte var det kan komma ifrån? I det schemat jag gjorde så räknade jag lite lätt på fördröjningar i hela schemat och jag har för mig att jag kom fram till att med dom komponenterna som jag skaffat (snabba PIN dioder tex) att jag max skulle kunna ha runt 1 - 2 klockpulser fel vid en klockfrekvens på 10Mhz i slutet vilket kanske skulle kunna ge ett fel på någon mm vid en hastighet på 1000M/s eller så vid ett avstånd mellan punkterna på säg 1 dm. Kanske missar något dock..
Postat: 31 augusti 2006, 14:10:54
av bubbe
MadModder skrev:Kommer inte ljudet från vapnet att överrösta pappersljudet då? För så lång tid att det ljudet dör ut tar det inte för en kula att komma fram till målet...
det är en luft driven potatis kanon så nej tror inte det:). och jag har micken nära pappret
Postat: 31 augusti 2006, 14:37:30
av Schnegelwerfer
Henry skrev:
Men en felmarginal på 10m/1000m förstår jag inte var det kan komma ifrån?
Jag tror att den största felkällan i en hembyggd kronograf är att veta exakt hur lång sträcka man mäter över (detta beror t.ex. på från vilken vinkel ljuset lyser ner på sensorn, onoggrannhet i placering av sensorer m.m.). Det kanske var onödigt grovt att approximera detta mätfel till 1cm (som g, men eftersom kommersiella kronografer har runt 0,5% noggrannhet tror jag inte att det är en helt tokig uppskatting ändå.
Fel i tidmätningen blir ju i ppm-storlek, så det behöver man ju inte bry sig om särskilt mycket.
Postat: 31 augusti 2006, 16:34:44
av bubbe
nu har jag skjutigt och det tog 0.3 s för skottet att åka 1 m hur gör jag då om jag vill ha det i km/h?