Använd CompactFlash-kort istället för HD.. Drar mycket mindre ström, inga rörliga delar, snabbt, helt kompatibelt med IDE, krävs bara en pin-adapter. Enda nackdelen är att det är dyrare än HD och inte tål "obegränsat" med skrivningar. Om du kör Linux, montera med "noatime" (tror jag det var) för att undvika onödiga skrivningar till kortet..
Jag planerar också att fixa dator i segelbåten. Funderar på VIA's Mini- eller Nano-ITX-kort.. Moderkortet monterar jag i en tät låda med kabelgenomföringar.. "Power-knapp", lysdioder, USB-kontakter etc. monterar jag i en liten panel som ska sitta bredvid strömbrytarpaneler och radio och sånt (ovanför nav-bordet på sb sida i ruffen).
Bilradion som sitter i båten nu är inget att ha, den tror jag att jag slänger ut och skaffar ett slutsteg som jag kopplar datorn till istället, så kan man lyssna på MP3/film/radio (radiokort till datorn)/etc.
I ruffen ska jag ha en platt skärm på en såndär ledad "arm", så att den går att vrida åt olika håll och vinklas in under panelen för att komma ur vägen när den inte används.
Ett litet tangentbord, gärna trådlöst och med inbyggd touchpad (så slipper man ha en lös mus - ju färre lösa saker i en båt desto bättre) om det finns sådana..
Ute i sittbrunnen tänkte jag montera en alfanumerisk LCD-display på rattpiedestalen (tänkte först ha en riktig färgskärm för utomhusbruk (läsbar i solljus), men de är
fruktansvärt dyra. 10-20.000kr

)
På LCD-displayen visar jag fart, kurs, bäring till waypoint, badtemperatur

etc. Datorn är alltså kopplad till en GPS-mottagare.
Till bärings-visningen tänkte jag ha en horisontell linje med en markering på mitten, och en markör som flyttar sig beroende på hur långt från CTS(course to steer) man är. När man styr rakt mot waypointen ska alltså markören vara på mitten-strecket.
Blir mycket enklare att läsa av då, än om man bara fick bäring och kurs i siffror...
Sedan tänkte jag kanske ha en lista med alla radiokanalers frekvenser i hela landet, så om man t.ex. trycker på knappen för P1 så får man P1 var man än är.
Självklart också sjörapport-tiderna inlagda med alarm som spelar upp ett "Pling!" i ljudanläggningen följt av att radion startar med den kanal som för tillfället sänder sjörapport.
Och det viktigaste; sjökortsprogram. Det kan bli lite klurigt, eftersom jag ska köra Linux på datorn (windoze är verkligen inget alternativ. Hade med laptopen i somras, körde windows och sjökortsprogrammet Fugawi. Krånglade hela jävla tiden, RAM-minnet blev fullt efter några timmar, datorn hängde sig och blev seg som sirap emellanåt)
Har inte hittat några sjökortsprogram för Linux... Helst vill jag ha vektoriserade sjökort, det är ju mycket smidigare på alla sätt. Men jag tvivlar på att det finns något program för Linux som kan läsa Garmins sjökort (enda tänkbara alternativet idag, alla andra är
mycket dyrare).
Annars får jag väl använda raster-korten som jag har till fugawi, borde inte vara så svårt att skriva ett litet program för att visa sjökort i BSB/KAP-format..
Om jag har väldigt mycket tur så lämnar VHF-radion tillräckligt bra utsignal på "aux speaker"-utgången för att avkoda AIS-signaler.. Då kan jag plotta alla båtar med AIS-transponder på sjökortet..

Problemet är att de flesta VHF-mottagare har en massa filter för att förbättra ljudkvalitén, och då funkar det inte att avkoda AIS-signalerna (som sänds med GMSK-modulation). Man kan oftast fixa en s.k. discriminator output, en ljud-"tap" precis efter diskriminatorn (heter väl så på svenska?), alltså innan alla filter. Dock tror jag inte det är så populärt bland de som bestämmer i familjen att jag börjar löda i VHF-radion, den är alldeles ny
Sen ska jag naturligtvis ha WLAN-mottagare, förmodligen med antenn på akterpulpiten. Enklast är ju en "runtom-mottagande" antenn (omni-directional, eller vad heter det?), så att man slipper vrida och justera, men en riktad antenn är ju "starkare"...
Eftersom de flesta VIA-korten har många USB-portar så skaffar jag en liten USB-pinne-WLAN-mottagare, och monterar i vattentät burk så nära antennen som möjligt (mycket förluster i antennkabel på WLAN-frekvenser har jag hört), och drar USB-kabel till datorn...
Om wimax kommer igång på riktigt och fungerar bra så skaffar jag nog mottagare för sådant, verkar ju smidigt..
Och bluetooth-mottagare, för "nöd-uppkoppling" via mobiltelefon..