Sida 1 av 2
Mikrougn utan någonting i, vad får problem?
Postat: 9 augusti 2006, 16:53:18
av Henry
En kompis till mig lyckades med konststycket att sätta igång sin mikro utan att ha någonting i och hade den igång under ca 1.5 min, dock ej kontinuerligt igång som det är på maxeffekt. Det hade visst börjat att sprida sig en väldigt äcklig lukt från den vilket gjorde att han hade upptäckt det. Den fungerade dock efteråt vilket jag tyckte var lite av ett under..
Vad händer egentligen med mikroenergin, som i detta fall var på 900W, när den inte har någonstans att ta vägen? Reflekteras den tillbaka till antennen och värmer upp den och magnetronen ordentligt eller tar den vägarna förbi någonting annat?
Postat: 9 augusti 2006, 17:28:39
av babbage
Tanken är ju som du säger att den energi i form av mikrovågor man skickar in i ugnen ska absorberas och värma upp maten. Dessutom ska ugnen inte läcka ut några mikrovågor. Så om man kör magentronen pumpar man hela tiden in "mer" elektromagnetiska vågor som studsar omkring i ugnen. Det är en intressant fråga du har som jag inte vet svaret på, men kan mycket väl tänka mig att det byggs upp höga fältstyrkor (låg energi tillförs under längre tid och resosans) som kan gå tillbaka till magnetronen. Det borde i och försig kunna förhindras med en cirkulator eller liknande, men det kanske kostar för mycket. Höga fältstyrkor kan kanske annars ge upphov till stora potentialskillnader och urladdningar och RF-störningar. Ja du lär ju inte bli klokare av mitt svar.
Postat: 9 augusti 2006, 19:05:32
av Henry
Klokare och klokare men om inte annat så ger det ialf lite andra infallsvinklar som jag inte tänkte på från början. Var för övrigt hem om hos honom och det luktade vedervärdigt illa kan jag säga..
Postat: 9 augusti 2006, 23:00:00
av bengt-re
En del av effekten går tillbaka till magnetronen och värmer den så att den riskerar att överhettas. Har man bara lite smuts i ungnen så brukar den ta hand om effekten så att magnetronen överlever (en stund iaf)
När man har magnetroner eller TWT i radarsammanhang är man noggrann med att övervaka backeffekten så att man inte skadar effektröret eller skyddsdioderna/TR-cellen till mottagaren. Problemet går att lösa med cirkulator som matar reflekterad effekt till en konstlast, men kostar för mycket för en billig microvågsugn att tillverkarna inte bygger in det.
Postat: 9 augusti 2006, 23:05:03
av EagleSpirit
En fundering, om magnetronen nu blir så varm att den överhettas, går det inte att hålla koll på det? Något måste man kunna mäta för att se att magnetronen används på fel sätt, sen stänga av mikron om så är fallet. Skulle ju kunna vara bra även när det finns grejjer i mikron. Borde gå att lösa relativt billigt jämfört med en cirkulator.
Postat: 10 augusti 2006, 00:33:43
av Henry
bengt-re: ja jag såg att det var någon liten bit som jag förmodat varit bröd som var förkolnat och det var säkert detta som luktade. I så fall så har nog inte magnetronen tagit någon större skada, och den fungerade också efteråt.
EagleSpirit: Har sett i en lite mindre mikro som jag öppnat en gång som hade ett överhettningsskydd som jag vet var i form av en bimetall monterad på magnetronen så lite skydd finns det i dom.
Postat: 11 augusti 2006, 11:11:19
av kurtanolsson
EagleSpirit: Jag jobbar med att konstruera el/elektronik till mikrovågsugnar på ett företag här i Sverige. Utan att säga precis vilket företag det är så är vi vad jag vet de enda som fortfarande tillverkar mikrovågsugnar i Sverige.
För att besvara din fråga: vi har alltid någon slags övertemperaturskydd för magnetronen och även andra komponenter i ugnen. I många fall är det ett bimetalltermostat med återgående funktion. I vissa fall har vi använt oss av en termistor för att mäta temperaturen hos magnetronen. Allt för att kunden inte vid misstag t.ex. tom ugn eller liten last inte ska kunna köra sönder ugnen.
Postat: 12 augusti 2006, 00:00:25
av EagleSpirit
kurtanolsson: Tack för ditt svar, nu vet man att det inte är nån direkt fara för mikron om man råkar slå igång den tom (vilket inte borde vara så svårt om man tänker efter). Hur lång tid skulle detta ta ungefär? Jag menar eftersom Henrys kompis kunde köra den i 1,5 minut utan att den stängdes av.
En annan fundering angående mikrougnar som jag har är att om brytaren på dörren skulle vara pajj när man öppnar dörren, vad skulle hända då? Jag menar, om den inte känner av att dörren har öppnats. Det kan ju inte vara så jättebra? När jag var yngre vågade jag inte öppna luckan direkt utan stängde alltid av den innan, det dåliga var dock att tiden försvann så att man fick ställa in en ny tid

Frågan är, ska jag börja göra det igen?

Postat: 12 augusti 2006, 00:26:59
av Tony
Det är lugnt; det finns inte en utan tre mikrobrytare i en microugn.
Den 1:a bryter strömmen till MOT,
den 2:a kortsluter! MOT ifall någon lyckats manipulera den 1:a
och slutligen så talar den 3:e om för elektroniken att luckan är öppen.
MOT = Microwave Oven Transformer, alltså trafon som martar magnetronen (via en spänningsdubblande likriktare).
Det värsta som kan hända är att luckan skevar när man öppnar den så att 2:an slår om först och skjuter säkringen (som givetvis är en extra säker specialtyp).
Postat: 12 augusti 2006, 00:52:12
av Henry
Att alla dessa brytare skulle haverera samtidigt är extremt osannolikt så jag ser inga problem med att öppna luckan utan att stänga av mikron först, jag gör det sällan.
Om det mer eller mindre omöjliga trots allt skulle hända och samtliga dessa brytare skulle gå sönder exakt samtidigt så att inte mikron stängs av när man öppnar dörren så kommer då mikroenergin att komma ut och förmodligen gå rakt fram där man står. En ren teori är då att man efter en liten stund skulle kunna känna av en viss värmeffekt på kroppsdelar som är i direkt kontakt med energin, och speciellt på tex en hand om man skall ta något i mikron.
Anledningen till att inte kompisens mikro blev överhettad var förmodligen för att mer eller mindre all energi gick till en liten brödbit som var runt 2cm stor. Det hade blivit stenkol av denna vilket vad orsaken till den väldigt äckliga lukten. Hade däremot inte energin gått till någonting så hade då magnetronen fått ta emot all denna energi och förmodligen snabbt blivit uppvärmd då det handlat om runt 1KW energi.
Postat: 12 augusti 2006, 01:05:47
av Zyxel615
Fast man kanske anar oråd när inte skivan slutar snurra (förutsatt att man har en sådan givetvis) och stänger av mikron?
I alla händelser är knappast några sekunders exponering direkt livshotande...
Postat: 12 augusti 2006, 01:42:32
av gvs
Jag vet vad som händer!
Hade en gång en stor micro, typ som två vanliga från stenåldern.. Det kittlade bra i händerna då man öppnade luckan och satte in händerna...
Postat: 12 augusti 2006, 02:10:58
av Henry
Kittlade som i blev varmt eller menade du det bokstavligen?
Postat: 14 augusti 2006, 10:36:27
av space
Det som troligen skadas om mikron skulle vara på när luckan öppnas är ögonen. Detta då det är ingen eller dålig blodcirkulation i ögonen vilket medför att ögat värms upp mkt snabbt av den höga effekten utan att kroppen hinner kyla ögat. Har hört att man kan bli blind relativt snabbt om ögonen utsätts för mikrovågor med denna effekt. M.a.o. inte bra att titta in i mikron när popcornen poppar
Vad gäller att köra mikro utan innehåll så reflekteras vågorna tillbaka genom vågledaren och bakvägen till magnetronen precis som redan har sagts.
Kul kan vara att testa att stoppa in en bärbardator i mikron och kolla om den trådlösa nätverksanslutningen fortfarande fungerar. Detta då 802.11b/g använder samma frekvens som mikrovågsugnar ~2.45GHz. Om anslutningen inte bryts säger det en del om hur bra skärmgallret i fönstret på mikron fungerar =)
Hört talas om någon som påstått att anslutningen INTE bröts och därför ifrågasatte skärmningen i hans mikro haha.
Kan inte någon pigg själ testa

Postat: 14 augusti 2006, 23:19:05
av EPG
Är det inte lättare att stoppa in accesspunkten?
Även om man trots allt får in datorn o micron så lär man inte kunna ha locket uppfält så att man ser vad det står på skärmen.